BURJASSOT | SOCIETAT

Burjassot es bolca en la lluita contra la violència de gènere: "Sempre ha sigut una ciutat feminista i igualitària"

ESMERALDA SERNA - 18/11/2022

Entrevistem a Rafa García, alcalde de Burjassot i responsable de l'àrea d'Igualtat i Feminisme, amb motiu del 25N

Amb motiu del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, Burjassot ha posat en marxa una àmplia programació per a conscienciar sobre aquesta xacra social i la lluita per a la seua erradicació. Xarrades, teatre, esport i diferents accions commemoratives protagonitzaran els actes d'aquests dies.

En elperiodic.com hem entrevistat l'alcalde de la ciutat, Rafa García, qui a més també gestiona l'àrea d'Igualtat i Feminisme, perquè ens compte en què consistiran aquestes activitats i com és el paper que s'exerceix des del consistori al llarg de l'any respecte a la violència de gènere.

Burjassot ha posat en marxa una àmplia programació per a commemorar el 25N, quins són els actes més destacats?

Tots tenen el seu protagonisme, tots són programats amb molta manyaga i afecte, però potser la Volta a Peu és la que més destaca, per la seua participació, perquè ja són dotze anys de trajectòria, per la qual cosa representa, perquè és l'expressió més visual del rebuig d'aquest municipi a la violència de gènere.

L'espectacle “Migrara”, que dona principi a la programació, tracta d'una història sobre la lluita de dones fortes, valentes i, sobretot, resilients. Què suposen aquests tres adjectius en la lluita contra la violència masclista?

Molt, tot. Les dones i la resilencia van unides de la mà. Les dones i la força i la valentia són un. Sense tots aqueixos adjectius en elles, seria difícil lluitar contra la violència de gènere, contra les conductes masclistes.

Ana Bernal Triviño visitarà Burjassot per a parlar sobre “Violència de gènere i llenguatge no sexista”, com creus que afecta el llenguatge en el masclisme i la violència contra la dona?

Des del meu punt de vista hem d'aprendre a usar el llenguatge no sexista i a usar-lo diàriament, perquè alguna cosa que sembla que no afecte ho fa i de forma molt important. Usar termes que identifiquen a la dona, que l'empoderen, que a més equiparen els gèneres, és un escaló més en contra de la violència de gènere i en contra del masclisme.

De nou se celebrarà la Volta a Peu contra la Violència de Gènere, quina resposta espereu en aquesta edició per part dels ciutadans?

Esperem una resposta massiva, Burjassot sempre ha sigut una ciutat feminista i igualitària, i el dia de la Volta a Peu les i els ciutadans es bolquen a demostrar-lo, i est estic segur que també serà així.

Què creus que fa falta en la societat perquè aquesta xacra es puga erradicar?

Educació en igualtat, educació dels nostres més xicotets i xicotetes, educació a tots els nivells, crec que la base per a erradicar la violència de gènere i el masclisme és educar en igualtat, saber que ningú és més o menys per qüestió de gènere, és que no pot ser així, i educant ho aconseguirem.

Per què és tan important el paper que juga l'educació?

En la pregunta d'abans ja et donava una pinzellada del que és per a nosaltres com a municipi l'educació, és la base, el centre sobre el qual gira tot el treball en contra de la violència de gènere, perquè si no eduques en igualtat, no eduques en què xiquetes i xiquets se senten iguals, es respecten, es tracten com a tal. És totalment imprescindible l'educació en la societat actual, és la base de la igualtat.

Com és el treball que desenvolupeu des de l'àrea d'Igualtat i Feminisme al llarg de l'any per a lluitar contra la violència sobre la dona?

Treballem constantment amb tots els col·lectius del municipi per a anar a poc a poc fomentant la igualtat, i sobretot, amb el col·lectiu de dones, per a també fomentar la resilencia i l'apoderament. Burjassot és un municipi molt bolcat en la lluita contra la violència de gènere, les nostres polítiques i projectes porten ja molts anys encaminats a la igualtat, tenim tot tipus de serveis que permeten a les dones no sols buscar ajuda sinó també buscar recursos que necessiten per a ampliar les seues necessitats. I sobretot, ens bolquem en els centres educatius per a poder créixer de cara al futur. Les nostres xiquetes i xiquets són la base d'una societat sense violència de gènere, és fonamental que aquest concepte d'igualtat siga un objectiu prioritari.

Què li diries als veïns de Burjassot perquè se sumen i participen en aquestes jornades?

És important per a la societat manifestar el rebuig al masclisme i a la violència, perquè invisibilitzar-la és acceptar-la, i això no pot succeir en la nostra societat. Apostar per la participació, ensenyant el rebuig, és aportar per salvar també vides de dones que puguen ser objecte de violència de gènere, i cal fer-ho per elles i per tots nosaltres, per una societat igualitària i respectuosa amb cada persona.