El bloqueig burocràtic llastra la instal·lació de renovables en la Comunitat Valenciana: els objectius s'aconseguiran en 150 anys
Les fonts no renovables suposen més del 70% de la potència instal·lada en la Comunitat Valenciana
L'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia (AVAESEN) ha publicat hui l'Informe de SituacioÌn de les EnergiÌas Renovables en la Comunitat Valenciana, un document que estudia a fons la situació de les renovables en territori valencià i ho situa en el context espanÌol. L'objectiu del document és posar en perspectiva les xifres dels últims anys i ésser una ferramenta útil per a comprendre la realitat del desenvolupament renovable en la Comunitat Valenciana.
Referent a la instal·lació efectiva de capacitat renovable en la Comunitat Valenciana en els últims anys, les xifres de l'informe demostren que el territori no ha estat a l'altura dels desafiÌus que presenta la transicioÌn energeÌtica ja que hui dia reflectixen una paràlisi i un bloqueig burocràtic a causa de la normativa actual. De fet, l'informe destaca que durant el període 2019-2023, la mitjana d'instal·lació ha sigut de 30 MW a l'any. De continuar a este ritme, es requeririen quasi 150 anys per a aconseguir la meta fixada per a l'any 2030.
En este sentit, Marcos J. Lacruz, president d'AVAESEN, ha afirmat que l'acceleració del model energètic és clau per a la competitivitat de la indústria i la descarbonització de l'economia valenciana. “Alguna cosa -ha apuntat Lacruz- que ja han comprés altres comunitats autònomes que, en ser comparades amb la potència instal·lada de la Comunitat Valenciana, ens deixa en una clara situació d'inferioritat competitiva”. Així mateix, la potència instal·lada provinent d'energies renovables a nivell estatal avança a bon ritme i esta, segons l'informe, posa de manifest que gràcies a les energies renovables en 2023 es van deixar d'emetre a l'atmosfera l'equivalent a plantar 173 milions d'arbres adults a Espanya.
Segons Lacruz: “La Comunitat Valenciana ha instal·lat molt poca capacitat renovable en els últims quatre anys, molt per davall de la contribució que li correspondria pel seu pes demogràfic, territorial i en el consum elèctric del país. L'escassa instal·lació de renovables en la Comunitat Valenciana fa que la generació elèctrica amb fonts renovables estiga pràcticament estancada. Lamentablement, la situació no sembla que vaja a canviar massa en 2024 perquè, encara que aconseguírem revertir la situació de bloqueig administratiu, els temps de construcció dels projectes i la seua connexió a xarxa faran que 2024 siga un altre any perdut en termes de contribució renovable en la Comunitat”.
La Comunitat Valenciana en xifres
A la fi de l'any 2023, el 61% de potència instal·lada a Espanya (en MW) era de fonts renovables, mentres que la contribució de la Comunitat Valenciana respecte a la capacitat instal·lada renovable total era d'al voltant del 3% de la total instal·lada a nivell nacional. En la Comunitat Valenciana, específicament, la potència instal·lada de tecnologiÌas renovables és 2.406,8 MW, la qual cosa suposa un 29% de la potència instal·lada total de la Comunitat, i que ascendix a 8.340 MW, mantenieÌndose en una ràtio molt similar al de 2019, en el qual es va obtindre un 27%.
Estes xifres insuficients són indicatives del retard en la tramitació del potencial renovable projectat. Malgrat la mala situació general, la Comunitat Valenciana està molt millor posicionada en l'àmbit de l'autoconsum, representant quasi el 13% del total nacional en esta àrea. Este fet indica un compromís significatiu per part de la ciutadania i empreses valencianes amb la generació d'energia neta i sostenible.
D'altra banda, les fonts no renovables encara mantenen una presència molt majoritària, amb 5933,7 MW en 2023, suposant més del 70% de la potència instal·lada en la Comunitat Valenciana.
Estes xifres tan poc positives reflectixen un retard considerable en comparació amb les expectatives i objectius establits. És evident la necessitat d'identificar les causes subjacents d'este estancament i treballar en la implementació de solucions efectives per a revertir la situació.
En este sentit, Pedro Fresco, director general d'AVAESEN ha manifestat: “Necessitem un canvi radical de tendència. Cada any que perdem ens allunyem més de les comunitats autònomes líders. Comunitats que estan instant les noves indústries que s'instal·len en els seus territoris, ja que es genera l'energia allí. O revertim ja esta situació o perdrem multitud d'oportunitats”.
Destaquem en autoconsum
En autoconsum, la Comunitat Valenciana destaca enfront de la resta de CCAA, amb quasi el 13% de l'autoconsum d'Espanya. Este assoliment es deu, principalment, a un clar compromís polític per part d'ajuntaments, en oferir deduccions en l'Impost de Béns immobles (IBI) i bonificacions en l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). Així mateix, la Generalitat Valenciana ha mostrat el seu suport amb la deducció en l'IRPF i les ajudes a les instal·lacions d'autoconsum individual, col·lectiu i a les Comunitats Energètiques.
Fresc lamenta que l'autoconsum col·lectiu haja sigut anecdòtic en la transició energètica en la Comunitat Valenciana, atés que només el 0,62% de les instal·lacions realitzades fins a la data corresponen a esta modalitat. “Este sistema -ha dit- és una poderosa ferramenta per a fomentar la competitivitat del nostre teixit industrial que està passant desapercebuda i que hauria de tindre's en compte per a avançar en la descarbonització i competitivitat que necessitem”.
Conclusions de l'informe
Malgrat els avanços a nivell nacional i l'impuls global cap a les energies renovables, l'informe conclou que existix un estancament en la instal·lació de capacitat renovable en la Comunitat Valenciana.
En este sentit, la instal·lació massiva d'emmagatzematge és vital per a aconseguir els objectius de capacitat fotovoltaica i eòlica establits. En última instància, per a complir els ambiciosos objectius del PNIEC, es requerix una reforma reguladora urgent, l'electrificació econòmica i més personal tècnic. Espanya lidera en energies netes, però la Comunitat Valenciana necessita accions decidides per part de les administracions per a aconseguir els objectius establits i aprofitar el seu potencial al màxim.