El Palau-Castell de Betxí ha rebut per a les obres prop de 1,5 milions d'euros
La setmana passada van arribar novament bones notÃcies per a la població de BetxÃ. I és que la Generalitat Valenciana anunciava oficialment la proposta de resolució per destinar a la població de la Plana Baixa més de 190.000⬠dels fons europeus FEDER per sufragar part de les obres de la Fase V de restauració del Palau-Castell que està en marxa en estos moments.
"Que Europa ens ajude en el procés de recuperació del nostre Palau era la notÃcia que està vem esperant des de fa molt de temps", declara Alfred Remolar, l'alcalde de la localitat. I és que, de fet, Brussel·les era l'única administració pública que quedava per invertir diners en este monument. "Ãs un somni fet realitat. Encetar este ambiciós projecte ara fa set anys i veure com totes les administracions confien en la teua gestió i arrimen el muscle per fer-lo possible és un fet únic al nostre voltant".
I aixà ha sigut. Allà pel 2012 es posava la primera pedra de la fase preliminar, que va ser sufragada entre l'Ajuntament de Betxà i la Generalitat Valenciana. Una combinació que es repetiria posteriorment amb la rehabilitació de la porta renaixentista i actualment amb les obres de la Fase III, Ãntegrament gestionades per l'administració autonòmica.
El cas de la Diputació de Castelló ha sigut paradigmà tic. Des de la inauguració del Pati Renaixentista del s.XVI, la sintonia entre Remolar i Moliner ha sigut absoluta. De fet, en president provincial va anunciar en la inauguració de la Fase I que l'ens provincial col·laboraria econòmicament en totes les etapes de recuperació de l'edifici. I fins ara aixà ha sigut, ja que l'administració presidida per Moliner ha invertit més de 383.000â¬.
En este mateix temps, diverses empreses privades locals també van posar el seu granet d'arena en este procés i van destinar 19.000⬠per sufragar part de les obres.
1,5% CULTURAL i FONS FEDER
En 2015 el Ministeri d'Infraestructures anunciava públicament l'aportació de 418.820⬠per a les obres de la Fase II, la restauració completa del Patiàs i de la Sala de la Volta (s. XIV-XV) dins del programa de recuperació del patrimoni estatal. Es tracta del programa d'inversions més importants del govern central i Betxà aconseguia esta fita històrica grà cies, en part, al procés de participació ciutadana obert al voltant de la restauració del Palau.
Per últim, fa pocs dies ha arribat l'aportació europea, l'única administració que faltava per tancar el cercle. "Al començament era impensable que tots ens ajudaren a recuperar el Palau. Som un poble menut i l'equip de govern de BLOC-COMPROMÃS era prà cticament únic a les nostres comarques. Però amb dià leg, negociacions i altura de mires, hem aconseguit que cada administració pública ens ajude, independentment del color polÃtic. I això, sense dubte, és un model per promoure i ensenyar, i més en estos temps que corren".
PRESENT I FUTUR
En estos moments està en marxa la Fase V, que restaurarà el sostre de l'edifici de Pasqual Meneu i la primera planta (s.XIX), on es traslladaran les futures oficines de l'Ajuntament. Aixà mateix, s'espera que en els pròxims dies s'inicien els treballs de la Fase III, impulsada Ãntegrament per la Generalitat Valenciana, i que posarà en valor la planta baixa i la façana principal.
De forma paral·lela, el consistori ha enviat recentment el projecte d'execució al ministeri, dins d'una nova convocatòria de l'1,5% cultural. En cas que este document arribara a bon port i el govern central finançara els vora 740.000⬠de la Fase IV, el procés de recuperació del Palau-Castell de Betxà estaria prà cticament enllestit, a falta d'algunes obres menors.
Remolar es mostra optimista de cara a esta nova subvenció "perquè es tracta d'un projecte molt ben treballat i meditat i que recuperarà el Teatre Modernista de la primera planta, un exemple únic també en les nostres comarques".
En pocs mesos sabrem quan podrà culminar este procés de recuperació patrimonial exemplar. De moment, el municipi espera comptar prompte amb nous espais públics dins d'esta monument de valor excepcional declarat BIC.