El fons marí de Benissa redueix la seua brutícia de manera significativa
Aquest diumenge es va celebrar la XVII Neteja Submarina i Litoral de Benissa, una proposta realitzada amb l'objectiu d'augmentar la conscienciació per protegir el fons marà i terrestre per a conservar la qualitat de les aigües i de les platges, mà xime després de l'estiu.
En aquesta edició van participar 58 persones voluntà ries, entre snorkel (un increment de 18 persones més que en 2017), busseig amb botelles (10 persones) i gent a peu (27 persones), qui van realitzar la neteja recorrent el passeig ecològic, les cales i tota la part terrestre que és accessible caminant. El resultat va ser d'un total de 60 quilograms de residus, uns 15 quilos menys que en 2017.
Com a dada significativa, cal destacar que no es van detectar prà cticament residus en el fons marÃ, amb 700 grams arreplegats per les persones que van realitzar snorkel i un quilo per part dels i les participants que van dur a terme una immersió subaquà tica, un fet que suposa una bona notÃcia que redunda en l'esforç realitzat per mantenir un nivell òptim de manteniment del fons marÃ. En aquest sentit, la percepció general durant l'activitat va ser que el fons marà està net, un indicador positiu que la gent comença a estar més conscienciada.
D'altra banda, el voluntariat que va realitzar la neteja del litoral a peu va localitzar bastants restes de tovalloles higièniques, un fet lamentable, ja que aquests productes no es degraden o tarden molts anys a fer-ho, generant un impacte mediambiental molt negatiu. També es varen arreplegar amb menor quantitat envasos de plà stic, vidre, llaunes o bosses amb deposicions canines, que es recomana que s'aboquen a les papereres instal·lades al passeig ecològic o almenys en un container orgà nic.
Aquesta iniciativa, ja consolidada després de 17 edicions, suposa una activitat en la qual no solament s'aconsegueix millorar l'estat del fons marÃ, sinó que també s'aconsegueix millorar el grau de conscienciació sobre un problema que afecta a tots els municipis que viuen en la franja costanera i que es veuen afectats per l'increment de la població com a conseqüència de l'època estival.
L'activitat va ser organitzada per la Regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament de Benissa i el Club Nà utic Les Basetes, i va comptar amb la col·laboració del Centre de Busseig Les Basetes i Benissa Impuls.
La regidora de Medi Ambient, Mari Carme Ronda, destaca la satisfacció per l'augment en la participació i, alhora, la disminució dels residus, en aquesta XVII Neteja Submarina i Litoral. La disminució en 15 kg dels residus recollits és indicador què les persones usuà ries de les nostres cales, platges i passeig ecològic estan conscienciant-se de la importà ncia i responsabilitat que tenim amb el nostre Patrimoni Natural i Mediambiental.