Benissa avança amb noves gestions del nou Pla General per poder aprovar-lo en l'actual legislatura
L'Ajuntament de Benissa avança gestions del Nou Pla General Estructural (PGE) per a tractar de deixar-lo enllestit a principis de 2019, dins de l'actual legislatura. Després de finalitzar la primera fase (presentació del Pla de participació Pública de l'Estudi de Paisatge i execució del Pla de participació Pública) ara està tancant-se la segona fase, amb la presentació de l'Estudi de Paisatge i les gestions i treballs a realitzar sobre les tres alternatives d'ordenació territorial que ha facilitat l'empresa redactora.
Tres alternatives que els grups municipals i l'Equip de Govern estudiaran i de les que emetran propostes. Unes tasques que ahir, dimarts 23 varen quedar planificades a través de les respectives comissions del pla general. Les dades de les comissions són les següents: el 6 de febrer per a tractar el nucli urbà i el polÃgon industrial, el 13 de febrer per a referir-se a la zona costanera i el 20 de febrer per a comentar el sòl no urbanitzable. La calendarització s'ha dut endavant perquè l'equip de Govern i resta de corporació puguen anar enllestint aquesta segona fase. Un important pas, després que en 2013 el Tribunal Suprem anul·lara el Pla General de Benissa (vigent des de 2003) i calguera tornar a aplicar el PGOU de 1982.
Relacionat amb el final d'aquesta segona fase del PGE, Manuel Juan, regidor d'Urbanisme i portaveu de l'Equip de Govern, també està valorant-se la possibilitat de que aquesta informació "també puga valdré per a fer un acte participatiu amb tota aquella persona que vulga afegir les seues aportacions, mitjançant un taller, una xarrada o qualsevol altra acció pública i de caire participatiu".
Per la seua part, Mari Carme Ronda, regidora d'Estratègia Territorial Urbana, explica que "la intenció és iniciar la tercera fase al mes de setembre, i que a principis de 2019 Benissa puga tenir definit el seu nou Pla General Estructural, una eina fonamental per marcar com i de què manera va a créixer el poble". Ronda remarca que "és fonamental transmetre a l'opinió pública que volem tindre el Pla General Estructural provisional transferit perquè s'aprove abans que finalitze l'actual legislatura, i els terminis estan complint-se".
La regidora destaca que "els plans generals estan subjectes a l'estratègia territorial que ens marca la Generalitat Valenciana, i cal adaptar-se a ella a través d'aquest treball per avançar amb les tres alternatives i a continuació redactar la primera versió del que serà el futur Pla General Estructural".
Estudi de Paisatge: algunes conclusions
El passat mes de novembre es varen entregar les conclusions del pla de participació pública per a poder realitzar l'estudi de paisatge, un requisit necessari que permet engegar aquesta següent fase prèvia a la creació del nou Pla General Estructural (PGE) de Benissa.
Abans, l'Ajuntament i l'empresa redactora ja havien dut endavant accions i dinà miques realitzades prèviament i de manera pública: convocatòria a veïns i entitats a una presentació celebrada el passat mes de Juny, un taller amb estudiants de secundà ria del municipi, en el qual els joves van posar de manifest la seua visió sobre el territori, un recorregut participatiu denominat 'La Benissa que vols', en el qual les persones participants van traslladar impressions i comentaris en els llocs determinats per a l'estudi i, finalment, el desenvolupament d'un taller participatiu, en el qual es va realitzar un diagnòstic sobre la situació del paisatge a Benissa.
Les conclusions de l'estudi posen de manifest que la Benissa del futur seguirà sent un municipi dedicat principalment al turisme, grà cies al valor dels seus recursos naturals, al clima i a l'interés del seu nucli històric i el seu patrimoni. Cada vegada, aquest turisme es farà més respectuós amb el medi ambient, fugint dels models de turisme de masses i relacionant-se amb el carà cter rural del terme, concentrant els serveis en punts més accessibles i mantenint altres llocs més aïllats i naturals. De la mateixa manera, l'informe final destaca que grà cies a la millora de les comunicacions, aixà com de la resta de serveis, les urbanitzacions es convertiran en "llocs més vivibles". Les conclusions també preveuen que Benissa consolidarà la seua oferta comercial i de serveis, atractiva també en l'à mbit comarcal, la qual cosa contribuirà a donar estabilitat a la seua oferta laboral, més enllà de les oscil·lacions del sector turÃstic.
Aquestes conclusions permeten, no solament definir una part essencial del futur Pla General, sinó que reafirmen, de manera contundent, les lÃnies estratègiques de l'actual govern municipal, especialment en aspectes relacionats amb les infraestructures, el medi ambient i el desenvolupament econòmic futur de Benissa.