La Filmoteca Valenciana projecta a l'Ajuntament de Benidorm dos pel·lícules restaurades sobre la ciutat
Les dos pel·lícules promocionals de la ciutat han sigut recuperades per l'Arxiu Municipal de Benidorm i digitalitzades per la Filmoteca Valenciana
En la mateixa sessió també es projecten una selecció de pel·lícules inèdites sobre la ciutat rodades per particulars entre 1920 i 1970
La Filmoteca Valenciana, dependent de l'Institut Valencià de Cultura, projecta divendres 29 de setembre a les 19 hores, a la sala d'actes de l'Ajuntament de Benidorm, dos pel·lícules en 16 i 35 mil·límetres de promoció de la ciutat, rodades en els anys setanta i huitanta, que han sigut recentment recuperades per l'Arxiu Municipal i digitalitzades per l'Arxiu Fílmic de la Filmoteca Valenciana.
En la sessió també es projecten una selecció de pel·lícules inèdites sobre la ciutat, rodades per particulars entre 1920 i 1970, que procedixen dels fons de la Filmoteca Valenciana, a través de la seua campanya de recuperació ‘Imatges per rescatar’.
Estes projeccions s'emmarquen dins de la commemoració del Dia Mundial del Turisme. En este sentit, l'alcalde de la localitat, Toni Pérez, ha destacat que Benidorm “és Turisme i ho és des de fa moltes dècades, una cosa de la qual donen bon compte les pel·lícules que es projecten en este acte, a través de les quals podrem veure l'evolució de la ciutat i també de les maneres de promocionar-la a partir dels setanta, quan l'audiovisual comença a popularitzar-se”.
Amb el lema ‘Dia Mundial del Turisme 2023. Imatges rescatades i per rescatar’, l'acte organitzat per l'Ajuntament de Benidorm comptarà amb la participació de la cap de Recuperació de Filmoteca Valenciana, Inmaculada Trull, que exposarà com es van recuperar i van digitalitzar les dos pel·lícules de l'Arxiu Municipal i com treballa l'Arxiu Fílmic de la Filmoteca Valenciana amb els materials que els remeten particulars i institucions.
La primera de les pel·lícules promocionals que es projectaran es titula El próximo año Benidorm, es va rodar en 16 mil·límetres i es va produir fa 47 anys. Bona part de l'equip encarregat de rodar este vídeo promocional està integrat per professionals de la ciutat.
Al llarg dels seus 17 minuts de duració, la pel·lícula exhibix alguns dels principals recursos turístics que van sorgir al Benidorm dels setanta o que es van popularitzar en aquella època, com el Cable Sky, les primeres sales de festes i discoteques o la mítica Limón Express.
De la segona pel·lícula, Benidorm, es desconeix amb exactitud en quin any va ser rodada, però sí que se sap que va haver de ser a partir de l'any 1985, ja que recull imatges del parc aquàtic Aqualandia. Esta pel·lícula, rodada en 35 mil·límetres i amb set minuts de duració, recull noves fites en l'escena urbana de la ciutat que es materialitzaran en els anys següents, com el Parc de l’Aigüera.
A més d'estes dos pel·lícules promocionals, també es projecta una selecció de pel·lícules domèstiques sobre Benidorm que formen part del fons audiovisual de l'Arxiu Fílmic de la Filmoteca Valenciana i que mai abans havien sigut exhibides a Benidorm.
Es tracta de pel·lícules que han arribat a la Filmoteca Valenciana de mans de particulars, principalment estiuejants d'aquell primer Benidorm turístic, i que il·lustren com era eixe poble d'un poc més de 3.000 habitants des dels anys vint fins a la dècada dels setanta. Esta projecció de pel·lícules casolanes antigues estarà acompanyada amb música de piano en directe a càrrec del mestre Arcadi Valiente.