BENICÀSSIM | CULTURA I ESPECTACLES

El Rototom torna a Benicàssim amb un ampli cartell

ELPERIODIC.COM - 24/05/2022

L'exclusiu retorn als escenaris de Burning Spear serà un de les fites de l'edició, a la qual se sumen Damian i Julian Marley, Sean Paul, Davido i els tributs a Toots i Robbie Shakespeare

El rugit de l'icònic lleó que dóna arpa al festival internacional reggae Rototom Sunsplash torna a Benicàssim (Castelló), embolicant l'experiència global que, més enllà del musical, marca edició rere edició l'aterratge del certamen.

Dos anys de silenci obligat per la situació sanitària es trenquen ara -del 16 al 22 d'agost de 2022- amb els prop de 80 artistes de 20 països que construeixen, i completen, un “cartell increïble per a una edició espectacular”, augura el director del Rototom, Filippo Giunta. L'espera ha servit, diu, per a no “trair” ni la fórmula ni la filosofia de l'esdeveniment. Tampoc les expectatives d'un públic, que fins avui depassa ja les 50 nacionalitats, “que ens ha donat confiança fins que arribara el moment”. I tot, per a “poder fer un festival com el que és Rototom”, ratifica Giunta.

I ací, en l'estrictament musical, comença l'enlairament. Ho fa amb Burning Spear (Winston Rodney), el cantant jamaicà de roots reggae per excel·lència “i que tothom vol veure una vegada en la vida”, nodrint amb el seu esperat retorn als escenaris una prometedora posada en escena marcadament roots. Perquè sí, el cartell transita (i molt) pel reggae d'arrel més místic representat pel propi Spear, al costat d'altres plats forts del gènere com Luciano, Black Uhuru, The Abyssinians, Max Romeo, Clinton Fearon o Sly Dunbar and The Revolutionaries; però es ramifica també cap al reggae actual dels Marley (Damian ‘Jr. Gong’ i Julian), Morgan Heritage o Alborosie; passant per l'obertura a l'afrobeats que dirigeix Davido i un ventall musical divers, com el festival en si mateix, on no falten el ska (The Skatalites), el dub (O.B.F), el dancehall (Sean Paul), l'hip hop (Mala Rodríguez) o la cúmbia (La Dóna'm Blanche). Tampoc els homenatges a llegendes del reggae que van apagar la seua veu durant la pandèmia.

Així, aquesta “parada d'estreles” del Rototom 2022 serà testimoni de primera línia del retorn de Burning Spear, un dels artistes més influents del reggae, llegenda viva del gènere i merescudament encimbellat al podi de la música jamaicana al costat de Bob Marley i Dennis Brown. El de Benicàssim serà un espectacle exclusiu a Espanya. En 2016 va anunciar la seua retirada i pocs esperaven poder gaudir del seu directe. El retrobament de Burning Spear amb el públic escenificat en Rototom defineix la singularitat de l'edició. Plasma l'esperançadora glopada d'aire fresc que aquest tipus de girs inesperats, però adobats a base de tenacitat, i capaces de virar el rumb de les coses, aporten a un macroevento músic-social com el Sunsplash. “Tenim moltes il·lusions. L'aposta pel cartell ha sigut fort, molt fort, i el resultat musical és la millor base per a la resta de l'experiència Rototom que podem oferir”, afig Giunta.

Es trenca el silenci. I el lleoní rugit d'arrel ocupa posicions. Els exponents de la dinastia Marley, els fills de Bob Damian ‘Jr. Gong’ Marley i Julian Marley (al costat de The Uprising), l'únic membre del clan nascut a Anglaterra i que s'ha mantingut fidel al compromís del seu pare amb el reggae roots rock fundacional, se sumen a aquesta edició del retrobament. Sobre ella gira també Davido, exponent de l'afrobeats i que guia al festival en aquesta immersió musical ‘de Nigèria per al món’. Ballable. Molt. I agitante. Tant com la contagiosa proposta sonora de Sean Paul. El de Kingston, un dels artistes de dancehall amb major posicionament comercial, ha aconseguit un èxit internacional pràcticament inèdit des de Bob Marley.

L'italià Alborosie, fidel al festival des dels seus inicis; al costat del reggae eclèctic dels jamaicans pluriganadores de premis Grammy Morgan Heritage, donen pas a la desfilada roots. El que protagonitzen la inconfusible veu i enceses lletres de protesta de Max Romeo (& The Charmax Band); el missatger rasta Luciano; els veterans Black Uhuru (‘llibertat’, en suajili), promotors del canvi del so del roots reggae, per primera vegada en Rototom; The Abyssinians i Clinton Fearon, ex baixista i covocalista de The Gladiators, acompanyat per la banda Riddim Source.

Destaquen també en el cartell els tributs a llegendes de reggae recentment mortes. Sly Dunbar and The Revolutionaries oferirà un xou exclusiu, amb data única a Europa, dedicat a Robbie Shakespeare, l'altra meitat del Sly & Robbie, que va morir al desembre, i a Tabby & Bunny, del trio harmònic Mighty Diamonds, morts enguany. Per a la seua edició de 2022, Rototom Sunsplash presenta un espectacle únic d'homenatge, en el qual participa el company de Robbie, Sly Dunbar, acompanyat per integrants del llegendari grup d'estudi The Revolutionaries. Sly, a la bateria, estarà envoltat de cèlebres músics de l'era de l'estudi Channel One i del segell Taxi: Earl ‘Chinna’ Smith en la guitarra principal, Rad ‘Dougie’ Bryan en la guitarra rítmica, Lloyd Parks en el baix, Franklyn ‘Bubbler’ Waul i Lenky Marsden en els teclats, Dean Frazer en el saxofon, Everol ‘Sting’ Wray en la trompeta, juntament amb Peter Gayle de Taxi Gang en la veu. “És un dream team. Una oportunitat única de veure en el mateix escenari als millors músics de Jamaica”, apunten des de l'organització

En 2020, l'escena de la música jamaicana va perdre també a Frederick Toots Hibbert, creador d'èxits en les èpoques del ska, el rocksteady i el reggae, rècord de singles número u a Jamaica i figura clau en la cultura popular de l'illa del Carib. La seua antiga banda, amb músics d'estudi originals dels Maytals, com Jackie Jackson i Paul Douglas, retrà homenatge al seu líder sota el seu nou nom d'O'Bessa. El Rototom tindrà en We remember Toots, tota una celebració de l'extraordinària carrera de Toots, un dels seus punts àlgids de l'edició.

El ventall rítmic del Sunsplash s'agita amb The Skatalites, amb una nova generació de virtuosos músics al capdavant d'una formació que manté el nom original dels màxims emissors del ska de principis dels 60 i pedra angular d'aquest estil. A aquesta diversitat sonora contribueixen també Natiruts, impulsors del reggae modern i tot un fenomen de masses al Brasil; així com una altra de les artistes més esperades: la ivoriana-maliana Fatoumata Diawara, capaç de combinar amb encert la instrumentació tradicional de Mali amb l'esperit i l'aplom de llegendes clàssiques del jazz del segle XX com Nina Simone.

Fugint dels cànons estrictes del reggae emergeix Mala Rodríguez, un dels noms més importants del rap espanyol que posa de manifest, en el seu salt al cartell del Rototom, la conversa cada vegada més global entre el reggae i el dancehall amb l'hip hop i les seues formes afins. L'hip hop és també la brúixola sonora del duo francès L'Entourloop, un altre exponent de l'obertura musical del festival, al qual torna el reggae amb sabors d'hip hop i dub del duo navarrès Iseo&Dodosound.

El sound system i estudi de producció francès O.B.F., especialitzat en la música d'influència jamaicana d'avantguarda amb picades d'ullet al dub més potent inspirat al Regne Unit i el dancehall clàssic, portarà al Rototom 2022 un espectacle especial, i diferent, al costat de Belen Natalí, Sr Wilson, Charlie P i Júnior Roy.

La jove artista jamaicana, representant de la nova escena reggae Hempress Sativa; Africa Unite, celebrant el seu 40 aniversari; el tàndem ítalo-madrileny format per Mellow Mood ft Emeterians; el també madrileny Morodo, al costat d'Okoumé Lions, o la festa encoratjada per la barcelonina Balkan Paradise Orchestra, que abrigallaran Tribade, Maruja Limón i Travis Birds, donaran pols també a l'edició 2022.

L'escena purament dub també rugirà, amb la picada d'ullet al roots, en la major pista dedicada al gènere en la península, que emergeix sota l'híbrid de 24 scoops de GreenLight i Watts Attack, amb artistes com el trident britànic Aba Shanti-I, Channel One o Iration Steppas.

En el territori dancehall, Rototom confirma als referents d'aquest estil: els jamaicans Jazzy T i Freddie Krueger; a Seani B de BBC 1Extra, English Fire i el col·lectiu Shabba Party des de Regne Unit, i als alemanys Warrior Sound i Jugglerz; al costat de noms emergents com l'espanyola Dj Alicia o l'ugandes Ratigan Era. Els jamaicans Code Xarxa, guanyadors de l'últim World Clash, al costat de l'obertura al grime i hip hop amb l'artista anglesa Lady Leshurr; les classes en viu d'un equip de ballarins internacional -amb la participació especial d'Irie Queen- o el 20 aniversari dels madrilenys Unity Sound encoratgen aquesta ingent proposta musical per a l'edició 2022. La del retrobament.

MÉS FOTOS