BENICÀSSIM | SOCIETAT

La promoció de la carrera investigadora al marge de la docència, clau per atraure talent

ELPERIODIC.COM - 04/07/2019 | Fotograf: Damián Llorens

La segona jornada del curs «El talent que necessiten les universitats. Retenir-lo, atraure’l i recuperar-lo» ha reunit avui dijous a El Palasiet de Benicàssim Liesbeth van Welie, membre del Board of Governors de la Universitat de Leiden; Victoria Galán-Muros, exanalista de Polítiques Públiques d'Educació Superior a l’OCDE i Jesús Lancis, vicerector d'Investigació i Transferència de l’UJI en una taula redona moderada pel periodista Pepe Beltrán. El curs forma part de la Universitat d’Estiu de l’UJI.

Lancis ha presentat l’experiència d’atracció de talent per part de la universitat pública de Castelló. En aquest sentit, ha exposat l’estratègia de participació de la Universitat en els programes GenT (Generalitat Valenciana) i Beatriz Galindo (Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats), a més del Pla de Promoció de la Recerca de l’UJI. Gràcies a aquests programes, «s’ha aconseguit activar noves línies de recerca liderades per personal altament experimentat» a l’UJI. Així mateix, el vicerector ha analitzat el repte de la retenció del talent, «que és més difícil que la seua atracció».

En aquest punt, Lancis ha fixat com a reptes per a l’atracció del talent el compromís pressupostari, el dinamisme de la institució universitària i el reconeixement i consolidació de la carrera universitària al marge de la contractació per necessitats docents, per fer front a desafiaments com ara la concentració del talent en grans ciutats i en determinades àrees de coneixement. En el debat, la rectora Eva Alcón ha reclamat «valentia per canviar allò que sabem que no funciona» i ha afegit que «és difícil trencar amb la contractació per necessitats docents sense ajuda externa, de l’administració». Per la seua part, el director del curs, Francesc Michavila, ha dit que «cal que cada universitat decidisca en què vol ser forta, i a partir d’ací, treballar en aqueixa línia».

D’altra banda, Lancis ha recalcat que la carrera investigadora a Espanya «és una odissea, una carrera de 15 anys per arribar a ser joves investigadors de 40 anys, amb una escasa oferta de llocs de treball i condicions salarials molt millorables». El vicerector ha destacat la nova Facultat de Ciències de la Salut com una «oportunitat per atraure talent a l’UJI». En l’actualitat, a la Universitat hi ha 122 investigadors predoctorals en formació i uns 30 recentment doctorats, segons ha explicat.

El Programa GenT, ha explicat Lancis, s’adreça a reincorporar persones amb un mínim de tres anys d’estades postdoctorals en centres de recerca de l’estranger. En el seu marc, en 2017 van retornar 25 investigadors a la Comunitat Valenciana, cinc d’ells a l’UJI. No obstant això, el vicerector ha recordat que, segons la Generalitat, entre 2011 i 2015 van eixir 1.300 investigadors valencians cap a l’estranger.

Al seu torn, Van Welie ha exposat el cas dels Països Baixos, a partir de l’experiència de la Universitat de Leiden, i ha subratllat la necessitat de «passar de gestió de personal a gestió de talent», a les universitats. En aquest sentit, ha fet algunes recomanacions en la línia de «desenvolupar programes específics a la universitat, i crear un grup de prestigi que supervise l’execució dels plans de forma permanent». Van Welie ha insistit en el fet que «el millor talent necessita personal de suport» i ha assenyalat la importància de la recerca interdisciplinària i d’impulsar fòrums on puguen reunir-se investigadors amb talent, per afavorir la seua atracció. Van Welie ha destacat que, en el passat, la universitat ha sigut capaç de garantir la igualtat d’oportunitats a igual talent, «però ara cal adaptar-se».

Finalment, Victoria Galán-Muros, exanalista de Polítiques Públiques d'Educació Superior a l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), ha presentat alguns casos d'èxit en els països membres. L’OCDE ha establert uns indicadors amb l’objectiu de comparar l’atracció de talent entre països, incloent-hi treballadors amb màsters i doctorats i estudiants internacionals. Pel que fa al personal altament qualificat, la capacitat d’atracció de talent d’Espanya es troba en la part mitjana-baixa de l'OCDE, mentre que la situació relativa del país quant a l’atracció d’estudiantat internacional és un poc millor.

Entre els factors d’èxit per a l’atracció d’investigadors, Galán-Muros ha destacat la importància d’identificar bé qui són i on estan «aquells perfils als quals volem atraure», i a continuació, oferir informació presencial i crear expectatives realistes per a crear relacions de confiança. Així mateix, ha reclamat que una vegada s'estiga en el país, s’afavorisca una integració tant personal i familiar com professional.

MÉS FOTOS