Benicàssim sol·licita poder realitzar vols amb drons per a atallar la proliferació de mosquits
Davant la falta de resposta de la Diputació Provincial de Castelló, el consistori remet el seu pla de vol a la Direcció General de Salut Pública per a poder implantar el tractament en la zona de l'aiguamoll del Quadre de Santiago
L'Ajuntament de Benicàssim, dins del seu pla per a atallar la proliferació de mosquits en el terme municipal, vol incorporar la utilització de drons per a poder arribar a les zones de difícil accés a través dels mitjans terrestres. “Davant la falta de resposta de la Diputació Provincial de Castelló per a la coordinació de les tasques de fumigació tant aèries com terrestres per a una major efectivitat i optimització dels tractaments, des de l'Ajuntament de Benicàssim posarem tots els mitjans i tots els tractaments que se'ns autoritzen des de la Conselleria per a evitar la proliferació de mosquits en el nostre terme”, ha indicat l'alcaldessa, Susana Marqués, qui ha continuat dient que “en aquesta lluita contra els mosquits, des de l'Ajuntament hem sol·licitat ara incorporar l'ús de drons en la zona delimitada per l'aiguamoll del Quadre de Santiago, és a dir, en l'àrea catalogada com a zona protegida ja que és l'única superfície amb autorització per part de la Conselleria per a poder realitzar tractaments aeris”.
L'autorització per al tractament aeri en el terme municipal de Benicàssim circumscriu únicament la zona de l'aiguamoll del Quadre de Santiago catalogada com a zona protegida, i susceptible d'acumular i retindre aigua estancada, en una superfície aproximada de 70 hectàrees. Així mateix, i tal com marca la directiva europea aquest tipus de tractaments s'han d'aplicar complint amb l'àrea de seguretat mínima de 50 metres de distància d'habitatges i edificacions, així com parcs i jardins públics, camps d'esports i àrees d'esbarjo, àrees escolars i de joc infantil i centres d'assistència sanitària.
A més de la sol·licitud per a la utilització del vol de drons, el consistori, a través de l'empresa encarregada de les labors de control de plagues en el municipi, realitza de manera setmanal diverses revisions i tractaments larvicides en zones inundables per a atallar qualsevol focus de mosquits que puga registrar-se. “Ara, amb les precipitacions registrades i l'augment de temperatures, la periodicitat de les revisions i tractaments s'intensifica”, ha indicat la regidora de Sanitat, Vanessa Batalla.
A més dels treballs realitzats en espais públics setmanalment, l'empresa encarregada del control de plagues també realitza labors de detecció de piscines privades amb baix o nul manteniment i que puguen ser focus de cria larvària, per a així avisar als propietaris que prenguen mesures. En aquest punt, Vanessa Batalla incideix en què “la col·laboració ciutadana és fonamental perquè els tractaments i els treballs de control siguen més efectius”. Dins d'aquesta col·laboració ciutadana s'inclou la vigilància especialment de les piscines, però també embassaments, tolls, bidons, pneumàtics, jardineres i recipients en general, ja que les larves de mosquit es crien en aquests punts. En el cas de les piscines, es deu clorar i en el cas de localitzar aqueixos xicotets tolls s'han d'assecar, abocar lleixiu o cobrir amb mosquiteres.
Des del consistori recorden que per a sol·licitar informació així com per a avisar de la detecció de focus de mosquits es pot cridar a l'Ajuntament (964300962) a l'àrea de Sanitat (Extensió 230) o bé al Servei d'Informació al Ciutadà (SIC).