BENICÀSSIM | TURISME

Benicàssim serà la prova pilot dels futurs “festivals intel·ligents”

CARLOS MEDINA - 26/04/2023

La Generalitat destinarà 1'5 milions d'euros per a gestionar el ‘big data’ del recinte: Control d'aforaments, fibra, plaques solars...

Benicàssim serà “el model pilot del que és un festival de música intel·ligent” amb la reconversió del recinte en el qual se celebren el FIB, el SanSan i el Rototom.

Així ho ha explicat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha apostat per reconvertir “el recinte de festivals per excel·lència de la marca Mediterranew Musix.

Colomer ha signat aquest dimecres un conveni amb l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, i els promotors dels tres festivals, per a impulsar la transformació de l'espai amb fons de la Generalitat.

Així, s'esperen executar aquest primer any almenys 300.000 euros per a modernitzar el recinte, encara que la xifra augmentarà fins als 1’5 milions al llarg de diversos exercicis.

Cal recordar que el consistori benicense ha adquirit els terrenys on se situa el recinte per a consolidar els festivals (cal recordar que fins ara eren els organitzadors els encarregats de negociar amb els diferents propietaris de les parcel·les el cànon per a organitzar els esdeveniments).

Per això, Colomer ha indicat que el municipi “té la vocació i la capacitat de fer el que poques ciutats a Espanya han fet: encaixar els festivals com una bona notícia i una aposta de prosperitat”.

“Des del segle XIX, quan era el Biarritz del Llevant, s'ha reinventat unes comptes vegades i la penúltima en virtut de fer de la música un gran motiu d'inspiració del viatge turístic”, ha recalcat Colomer.

Un recinte sostenible i monitorat

En total, la Generalitat planteja invertir 1’5 milions en els pròxims anys per a impulsar la sostenibilitat del recinte i un sistema de monitoratge de dades que permeta prendre decisions gestionant el ‘big data’.

L'objectiu, en paraules de Colomer, és “que siga sostenible i segur i que l'experiència de l'usuari siga més gratificant”.

En aquest sentit, ha indicat que “el target de públic que ve triarà aquelles destinacions que hagen fet els deures, s'hagen descarbonizado i complisquen els ODS i la gent voldrà venir a un festival sense tenir el remordiment mediambiental d'estar en un lloc en el qual no toca”.

En concret, Benicàssim realitzarà inversions en tecnologia com la instal·lació d'una xarxa de fibra en el recinte de festivals i l'ampliació de la Xarxa LoRa per a la millora del servei d'internet.

També s'instal·laran sensors per a monitorar el recinte i s'instal·laran plaques i fanals solars per a augmentar la descarbonització energètica.

A més, entre altres qüestions, s'establirà un sistema de control dels accessos i els aforaments i es duran a terme actuacions de videovigilància intel·ligent, així com la instal·lació d'alarma perimetral.

Benicàssim aposta per nous accessos i la insonorització del recinte

Després de la compra del recinte, ja de propietat municipal, el consistori planteja un model en el qual se simplifique el muntatge dels festivals amb la construcció d'una infraestructura bàsica permanent.
A més, es té l'objectiu de convertir-lo en un recinte permanent, per a poder aprofitar-lo tot l'any, utilitzar-lo per a tota mena d'esdeveniments i que el seu ús no quede proscrit únicament a l'estiu.

El nou recinte cercarà també millorar el descans dels veïns amb la seua insonorització i habilitar 64.000 m² de zona d'estacionament que estarà disponible tot l'any al sud del nucli urbà.
D'altra banda una modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) planteja ampliar els camins d'accés al recinte des de la Carretera del Desert (CV-147) i des de la N-340 i se sol·licitarà al Ministeri de Foment la possibilitat de comptar amb un accés directe des de l'AP-7.

MÉS FOTOS