BENICÀSSIM | POLÍTICA

Benicàssim crearà un servei de préstec de llibres a domicili

ELPERIODIC.COM - 31/01/2020

El ple aprova una moció institucional amb la qual es vol acostar la lectura als qui no poden acudir a la biblioteca

L'Ajuntament de Benicàssim ha celebrat hui el ple ordinari del mes de gener marcat per la unanimitat.

D'una banda, tots els grups polítics amb representació municipal han aprovat una moció institucional per a la creació d'un servei de préstec de llibres a domicili. La regidora d'Educació i Benestar Social, Rosa Mari Gil, ha incidit en què des de l'administració local “hem de ser capaces d'ampliar i acostar la cultura a persones que, ara com ara, poden tindre dificultats. L'edil ha recordat que “l'Ajuntament de Benicàssim duu a terme des de fa diversos anys activitats d'animació lectora dirigides al públic infantil i jove”. Ara, com ha indicat l'edil, “volem continuar treballant amb els més xicotets, però, dins del Pla Integral Social, creiem necessari arribar a altres col·lectius que, ara com ara, poden tindre més dificultats com són els majors o les persones amb alguna dificultat d'autonomia, mobilitat sensorial o cognitiva”. Per tot això, i amb l'objectiu de garantir l'accés a la informació així com eliminar de manera progressiva les barreres físiques “que fa difícil que aquests col·lectius puguen gaudir dels beneficis que aporten els llibres i la lectura”, el ple per unanimitat ha aprovat una moció per la qual s'estudiarà la possibilitat d'implantar un servei de préstec de llibres a domicili per a les persones majors de 70 anys o persones amb discapacitat empadronades a Benicàssim. Així mateix, es treballarà en l'adquisició de llibres de Lectura Fàcil destinades a persones amb dificultats de comprensió, amb dificultats cognitives, amb discapacitat intel·lectual, amb baix nivell d'alfabetització o persones que no coneixen bé la nostra llengua, amb l'objectiu principal de fomentar la seua autonomia i la socialització d'aquests col·lectius.

Una altra moció amb caràcter institucional fa referència a la instal·lació de pantalles acústiques en l'AP-7. Com ha explicat el regidor d'Urbanisme, Carlos Díaz, la instal·lació de pantalles acústiques “és una antiga reivindicació de tots els veïns que viuen a les urbanitzacions de muntanya, confrontants amb el traçat de la via”. Després de la liberalització de l'autopista, una vegada eliminat el peatge, “s'ha produït un notable increment de la intensitat del trànsit, la qual cosa com a conseqüència ha elevat els nivells d'emissió de soroll en una font lineal que genera intensitats acústiques encara més elevades”. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Benicàssim instarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana al fet que instal·le pantalles acústiques en les zones de l'autopista confrontants amb les urbanitzacions de muntanya de Benicàssim que reduïsquen la contaminació acústica produïda per aquesta via i l'impacte directe de la qual provoca importants molèsties als veïns que resideixen en els habitatges més pròxims. La moció aprovada també inclou instar que es continue realitzant el manteniment de les via en les zones pròximes a les urbanitzacions de muntanya, emprant microasfalt que reduïsquen els nivells de soroll derivats del pas dels vehicles.

Finalment, el ple ha aprovat per unanimitat una moció institucional per a sol·licitar a les diferents administracions competents la concessió urgent d'ajudes als municipis afectats pels danys generats pel temporal “Gloria” i l'aprovació d'un pla integral del litoral castellonenc. La regidora de Platges, Elena Llobell ha comentat que “el litoral necessita intervencions àgils, coordinades i d'urgència com s'han dut a terme en altres comunitats en situacions similars, per a poder revertir com més prompte millor els efectes del temporal”. A Benicàssim, els danys ocasionats per “Gloria” s'han valorat en quasi 500.000 euros.