BENICÀSSIM | CULTURA I ESPECTACLES

Alejandro Mañas reivindica el paper de les dones místiques en la seua exposició en el Centre Cultural Melchor Zapata de Benicàssim

ELPERIODIC.COM - 17/03/2022

‘He aquí un instante’ mostra instants recollits de les visionàries com Hildegard von Bingen, Juliana de Norwich o María Jesús de Ágreda

‘He aquí un instante’ és el títol que Alejandro Mañas García ha triat per a la mostra que s'ha presentat hui en el Centre Cultural Melchor Zapata de Benicàssim, comissariada per Irene Ballester Buigues. L'exposició està inspirada en les visions de dones místiques i com ha comentat l'alcaldessa, Susana Marqués, “seguint amb la nostra aposta per artistes, per joves talents de la província de Castelló, la mostra d'Alejandro Mañas que hui inaugurem convida a l'espectador a reflexionar, a pensar i, sobretot, a traslladar-nos i a conscienciar-nos amb les problemàtiques que envolten a la nostra societat, a través de la instal·lació, l'escultura, la fotografia, o el videoart”.

L'exposició s'emmarca dins de la programació que ha preparat l'Ajuntament de Benicàssim amb motiu del Mes de la Dona, i mostra instants recollits de les visionàries, les que hui fa seues, rescatant-les de la memòria i deixant-nos un ric patrimoni hui desconegut per molta gent. Dones que a través de les seues visions i acostament a l'ocult van crear coneixement com Hildegard von Bingen, Juliana de Norwich o María Jesús de Ágreda.

Alejandro Mañas García és Doctor i professor de la Universitat Politècnica de València i per a aquest projecte ha comptat amb el comissariat de la també Doctora i professora de la Universitat de València Irene Ballester Buigues. Aragoneses mostra els resultats de la seua investigació a través de la creació artística on uneix la seua passió entre mística i art com a especialista en el tema. En aquesta ocasió acosta a l'espectador i rescata la memòria de les dones oblidades dins del camp de la mística i l'espiritualitat, descobrint aquelles dones que la història ha obviat, només per ser dones. Creadores que han deixat un gran patrimoni literari, artístic i fins i tot músic. Gràcies a la necessària labor d'investigació de Mañas, en el seu treball deixa patent la labor de la dona, “comprovant com han sigut nombroses les dones emprenedores i entregades a la lluita per la igualtat, dones que han reivindicat el seu lloc en la societat i que han resolt grans empreses que fins ara estaven reservades per a l'home” tal com assenyala la comissària.

Com ha afegit el regidor de Cultura, Javier Alonso, “veïns i visitants tenen fins al pròxim 1 de maig l'oportunitat de descobrir a través de la plàstica d'Alejandro Mañas qui van ser aquelles dones que han sigut oblidades o desconeixem, i a les quals hui devem un ric patrimoni literari i científic”. L'exposició pot visitar-se els dijous, divendres i diumenge de 17.00 a 20.00 hores, i els dissabtes d'11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores.

MÉS FOTOS