Els projectes nascuts de la ciutadania milloren el benestar social dels més vulnerables a Bellreguard
Les iniciatives dels Pressupostos Participatius Socials 2020 (tècnica sociosanitària, ajudes per a extraescolars, beques de menjador, i un programa de voluntariat) contribueixen també a pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19
La participació ciutadana és, aquests darrers anys, un dels fils conductors de les polítiques de l’Ajuntament de Bellreguard i la seua manifestació més visible pot ser l’edició anual dels Pressupostos Participatius, amb els quals els veïns i veïnes del poble plantegen i trien accions i projectes a desenvolupar amb càrrec al pressupost municipal.
La darrera edició, la de l’any de 2020, va estar a més una edició especial. La crisi sanitària provocada per la pandèmica de la Covid-19 va fer que la Regidoria de Participació Ciutadana reorientara els Pressupostos Participatius dedicant-los exclusivament a projectes i iniciatives que tingueren un rerefons social i, per tant, contribuïren a pal·liar l’impacte de l’epidèmia de coronavirus sobre els bellreguardins i bellreguardines. Entre aquests projectes nascuts de la implicació ciutadana i que ja estan en marxa hi destaquen els següents:
- Tècnica sociosanitària. Contractació d’una tècnica sociosanitària, amb titulació en Psicologia, que en coordinació amb els Serveis Socials municipals presta un servei d’atenció a persones majors i/o amb problemes de discapacitat, així com a les seues famílies. En l’actualitat està destinada a atendre a 8 persones.
- Beques extraescolars. Un total de 14 xiquets i xiquetes s’han vist beneficiats de les beques posades en marxa amb els Pressupostos Participatius Socials, que impliquen una subvenció del 70% o del 90% d’extraescolars com ballet, música, taekwondo, karate o futbol.
- Beques menjador. Serveixen per a complementar les beques de la Conselleria d’Educació per a tots aquells alumnes als qui no els cobreix el 100%. A més, també amb aquestes beques es va cobrir, durant l’estiu passat, l’alimentació dels alumnes que rebien la beca de la Conselleria, amb un total de 28 beneficiaris.
- Bellreguard sostenible (voluntariat ecològic i social). El quart projecte eixit dels Pressupostos Participatius Socials ha comptat amb 18 participants en la modalitat ambiental i amb un brup de 30 xiquets i xiquetes i altres 5 voluntaris en la modalitat social.
Tots aquests projectes tenen a més “una doble virtut”, segons explica el regidor de Participació Ciutadana, Juanjo Giner. “Per una banda, aprofundim en la línia d’obrir els assumptes municipals a la participació dels veïns i veïnes, posada en marxa per l’equip de govern; i, per altra, millorem el benestar social dels més vulnerables en un moment de dificultats com les provocades per la crisi de la Covid-19”.
El carril bici, en estudi
Per altra banda, quant a la que va ser la proposta més votada dels Pressupostos Participatius Socials, que consistia en la creació d’un carril bici, la Policia Local i els tècnics de l’Ajuntament estan estudiant el possible traçat i les seues connexions, amb la intenció que el projecte compte amb totes les garanties de seguretat.