Els pressupostos participatius augmenten un 80% la seua dotació
Des del dilluns i fins al 18 d'abril, els veïns i veïnes de Bellreguard podran presentar les seues propostes que una votació popular i una partida de 36.500 euros faran realitat. L'any passat, amb els 20.000 euros, es van plantar 61 arbres i es van instal·lar 17 papereres, es va realitzar la coberta de l'escoleta, un parc caní, la llar juvenil nocturna, la instal·lació d'una font d'aigua en la zona esportiva de la platja i la d'engronsadores de bebès als parcs públics, així com unes barres de calistènia. Com explica l'alcalde, Àlex Ruiz, «més enllà del que donaven de sí els 20.000 euros ens vam proposar executar tot el possible a través de l'obtenció de millores en obres o perquè hi havia propostes que no costaven tant de fer. Volem demostrat que es pot governar amb la ciutadania, fent allò que demana i prioritza».
El procés consta de set fases: recollida de propostes, anàlisi de viabilitat per part dels tècnics municipals, pre-selecció d'un màxim de deu, revisió tècnica, validació, votació pública i execució. Per a presentar les propostes, els veïns trobaran en l'ajuntament, la biblioteca, la llar juvenil i la del jubilat unes butlletes en les quals escriure-la i dipositar-la en les urna que trobaran al costat, com també ho podran fer a les bústies ciutadanes de l'ajuntament, la casa del poble o el web tria.bellreguard.net.
Les butlletes hauran de contenir la informació del límit pressupostari i la finalitat del pressupost així com les dades personals del proposant. Totes les propostes rebudes per qualsevol dels tres canals seran analitzades, estudiades i posades en valor pels tècnics municipals que realitzaran una primera selecció per a descartar aquelles no siguen viables per qüestions tècniques o econòmiques, com també les que no siguen de competència municipal.
El 30 d'abril, el Consell de Participació Ciutadana preseleccionarà un màxim de 15 propostes atenent criteris de perspectiva global de municipi, equilibri territorial i sectorial, nombre de població beneficada, impacte sobre la comunitat o els grups més vulnerables, gènere, termes socials i ambientals o facilitat d'execució. Les que superen la segona revisió tècnica, passaran a votació del 14 al 18 de maig. Els majors de 16 anys hauran d'ordenar les tres propostes preferides per tal d'aconseguir que l'escollida desperte el major consens possible.