Castellano

El brigadista internacional Josep Almudéver parla de la República a Bellreguard

El brigadista internacional Josep Almudéver parla de la República a Bellreguard
    MÉS FOTOS
    El brigadista internacional Josep Almudéver parla de la República a Bellreguard  - (foto 2)

    Dilluns, el brigadista internacional Josep Almudéver parlarà de la república a Bellreguard. Serà a les 11:30 a la Casa de la Cultura i a continuació serà rebut al saló de plenaris per la corporació municipal. L'activitat forma part del projecte de l'IES Joan Fuster i Amical de Mauthausen per a conservar la memòria històrica de la deportació república i prevenir i sensibilitzar contra el feixisme. Com assenyala l'alcalde de Bellreguard, Àlex Ruiz, «Estem visquent moments que ens demostren de la fragilitat de la democràcia i no sols hem de posar en valor les persones que lluitaren per defendre-la i retre'ls homenatge sinó que, a més, tenim l'obligació moral i el manament democràtica de donar a conéixer la barbàrie de les polítiques contràries a la llibertat».

    Josep Almudéver va nàixer a Marsella de pares valencians en 1919, va marxar al front de Terol en 1936, on resulta ferit. En 1938 se suma a les Brigades Internacionals i en 1939 és expulsat a França, d'on torna abans d'acabar la guerra i és apressat al port d'Alacant. Finalment, se'l condemna en juí sumaríssim a 12 anys i un dia. Com assenyala Marcos Isnardo, professor del departament d'Història de l'IES Joan Fuster que són els impulsors del projecte, «la memòria històrica és un dels continguts més importants que podem oferir als alumnes per tal de sensibilitzar-los i quina millor forma que connectar-los amb la repressió dels règims totalitaris perquè entenguen la importància dels drets humans i la democràcia» amb voluntat de donar-li continuïtat en cursos successius perquè els fets històrics no caiguen en l'oblit.

    Entre les activitats programades, els alumnes han rebut la visita d'Adrian Blas Minguez per a parlar-los dels camps de concentració; l'escriptor Victor Labrado ho farà dimecres vinent amb motiu del seu llibre Quan anàvem a l'estraperlo; i, del 4 al 7 de maig, 5 estudiants de primer de batxillerat acompanyats per un professor i l'alcalde, viatjaran a Mauthausen amb un acte preparat en memòria del veí de Bellreguard Fernando Seguí Garcia, mort en aquell camp. A més, els alumnes de 4t d'ESO i 2n de batxillerat han pogut visionar el documental Fills del silenci dirigit per Rosa Brines, a més de treballar una sèrie de projectes d'història, geografia, història de l'art i música sobre la memòria històrica. Per a completar les activitats es vol visitar el refugi antiaeri de la Peixateria de Gandia.

    Pujar