Bellreguard rescabala la memòria dels seus represaliats pel feixisme
L’Ajuntament inaugura una escultura de Ferran Molió en record dels 15 veïns afusellats pel franquisme i la consellera Pérez Garijo lliura el Taulell de la Memòria de la Generalitat a la família de Fernando Seguí Garcia
El poble de Bellreguard va rescabalar dissabte la memòria dels veïns del poble represaliats pel franquisme, saldant així un deute de dècades i retent homenatge a tots aquells bellreguardins que van lluitar per la llibertat i en contra del feixisme. En un acte que es va desenvolupar al Cementeri Municipal, l’Ajuntament, representat per l’alcalde Àlex Ruiz i membres de la Corporació, va descobrir una escultura realitzada per l’escultor local Ferran Molió en record dels 15 veïns de Bellreguard que van ser afusellats i soterrats en fosses comunes.
A més, l’acte va servir també per homenatjar Fernando Seguí Garcia, el bellreguardí assassinat fa ara 80 anys al camp de concentració nazi de Gusen (Àustria). La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, va lliurar als seus familiars el Taulell de la Memòria de la Generalitat Valenciana.
L’emotiu acte va comptar amb la presència de familiars dels represaliats. D’ells, van intevindre tres: l’ex alcaldessa Pepa Bonet, Josefa Costa i Marina Sanmartín, que van agrair aquesta reparació de “la memòria dels nostres pares i mares, avis i àvies”, fent de Bellreguard “un poble més just, més democràtic”.
Precisament dissabte es complien 79 anys del dia en que va tindre lloc el darrer afusellament d’un veí de Bellreguard pel franquisme, al paredó del cementeri de Paterna. L’alcalde, Àlex Ruiz, va posar de relleu que cap dels represaliats havia comés delicte de sang algú, com revetla la documentació de cadascun dels juís, la qual cosa posa encara més de manifest la crueltat d’aquells assassinats. “No cap més dignitat per metre quadrat que la que tenim ací present”, va assenyalar Ruiz.
L’acte de dissabte, amb la inauguració de l’escultura de Ferran Molió, deixa testimoni de la lluita per la llibertat d’aquells bellreguardins que moriren a mans del franquisme i el feixisme. I és que, segons l’alcalde, “és important comptar amb espais físics de la memòria per a que les generacions que vinguen darrere sàpiguen allò que va passar”.
Per la seua banda, la consellera Pérez Garijo va remarcar també la necessitat de “fer justícia, memòria i reparació” per a “tancar les ferides” que va obrir la guerra i la repressió posterior.
L’acte va comptar amb la presència dels exalcaldes de Bellreguard Ximo Muñoz, Josep Seguí, Pepa Bonet, Francesc Avargues, Facund Puig i Joan Marco, així com l’actual, Àlex Ruiz. També hi assistiren el president de l’Associació Republicana de la Safor, Salvador Sanchis; la presidenta de l’Associació de Víctimes del Franquisme del Cementeri de Gandia, Núria Martin; i la presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 100 del cementeri de Paterna, Teresa Llopis.
L’Agrupació Artístico Musical ‘Santa Cecília’ de Bellreguard va participar amb la interpretació de diverses peces i l’acte va concloure amb el dipòsit d’un ram de flors per part dels dos únics fills encara vius dels 15 represaliats, Isabel Borràs i Vicent Gregori, als peus de l’escultura realitzada per Ferran Molió.. En la seua peanya també va ser col·locat el Taulell de la Memòria en honor a Fernando Seguí Garcia.