Bellreguard constituïx el Consell de Participació Ciutadana, que aprova el mecanisme dels pressupostos participatius
Mar Femenia, Àngels Avargues i Rosa Milagros Pellicer representaran el veïnat de Bellreguard al Consell de Participació Ciutadana. Amb la seua elecció per sorteig entre els sis aspirants, els altres seran suplents, comença a rodar un òrgan que «suposa el canvi polític més potent que s'ha produït a Bellreguard des de l'arribada de la democràcia en passar de la representativa a la participativa» en paraules del regidor de Participació Ciutadana, Àlex Ruiz. Un canvi progressiu que es gesta amb la creació de la pròpia regidoria, uns dels acords del propi pacte de govern.
El Consell de Participació va començar a treballar ahir mateix en decidir el procediment que se seguirà per a invertir els 20.000 euros dels pressupostos municipal i que, per unanimitat, es regirà per un document en set fases que permetrà els majors de 16 anys presentar la seua proposta i votar-la. Un procés en set fases: recollida de propostes, anàlisi de viabilitat per part dels tècnics municipals, pre-selecció d'un màxim de deu, revisió tècnica, validació, votació pública i execució. En la votació podrà participar tot el veïnat que haurà d'ordenar les tres propostes preferides per tal d'aconseguir que l'escollida desperte el major consens possible.
El Consell de Participació Ciutadana és l'òrgan de coordinació de tots els processos participatius locals i està conformat per l'alcalde, el regidor responsable, un representat de cada una de les candidatures que s'hagen presentat a les eleccions locals i hagen obtingut més d'un 3%; els 3 representants que va escollir la Mesa d'Entitats a principis de febrer i els 3 representants de la ciutadania, a més dels tècnics municipals que es consideren oportuns amb veu, però sense vot. Les seues competències són la coordinació dels processos i mecanismes previstos en el Pla d'Acció Municipal i de les polítiques puntuals que se sotmeten a participació; garantir la transparència i la neutralitat dels processos participatius; preparar la documentació dels temes que se sotmeten a participació ciutadana; mobilitzar els participants dels diferents processos participatius; organitzar el procés d'informació i reflexió previ a la celebració d'un Consell del Poble, un Grup d'Intervenció Participativa, una consulta ciutadana o altres mecanismes de participació ciutadana; difondre els resultats dels processos participatius; així com explicar, de forma pedagògica sense tecnicismes, el funcionament dels diferents mecanismes de participació amb la intenció que s'utilitzen eficientment per part de la ciutadania.