elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les bandes de música valencianes perden quasi 20 milions d'euros després de la crisi del Covid-19

Les bandes de música valencianes perden quasi 20 milions d'euros després de la crisi del Covid-19
  • Analitzem en aquesta entrevista la situació que travessen les bandes de música, un sector que ni davant les adversitats deixa de sonar

MÉS FOTOS
Les bandes de música valencianes perden quasi 20 milions d'euros després de la crisi del Covid-19 - (foto 2)
Les bandes de música valencianes perden quasi 20 milions d'euros després de la crisi del Covid-19 - (foto 3)

La pandèmia del coronavirus ha portat amb si crisi en tots els sectors, inclòs el musical. En elperiodic.com hem parlat amb Daniela González Almansa, presidenta de la FSMCV (Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana), qui ha narrat en exclusiva la situació per la qual travessen les bandes de música i els estralls econòmics que ha originat el virus.

Totes les companyies de músics tenien moltes ganes d'ajuntar-se, però, la situació actual, ha portat al fet que la volta haja estat condicionada per les mesures d'higiene, la por i la incertesa davant el desconegut.

“Actualment, quasi totes les bandes de música s'han posat en marxa mantenint els protocols de seguretat i amb moltíssima cura”. No obstant això, la presidenta afirma que “és molt difícil ensenyar a metre i mig de distància perquè hi ha moltes entitats que compten amb locals xicotets i per aqueixa situació de seguretat no es poden ajuntar totes”. “Necessitem que ens deixen assajar als parcs, les places, els camps de futbol... on no molestem a ningú però que ens cedisquen espais, això sí, amb tota la seguretat del món, això és el primer per a nosaltres”.

Està sent un estiu diferent per als músics, acostumats a tocar en festes, concerts i actes, especialment en aquestes dates. “Amb els nous brots hi ha ajuntaments que estan començant a cancel·lar els pocs actes que estaven havent-hi i caldrà seguir a l'espera a veure com es desenvolupa tot. De moment, fem actuacions en xicotets formats amb tota la seguretat”.

Les conseqüències d'aquesta aturada han originat una gran crisi, que ha estimat una pèrdua de “quasi 20 milions d'euros enguany des de març”. Davant aquesta xifra, González, afirma que “les bandes de música s'estan reinventant, oferint concerts en xicotets formats per a intentar aconseguir una mica de diners perquè part d'això es va a les escoles de música”. Mostra especial preocupació pel curs que ve perquè “el finançament de les escoles prové, en part, d'una subvenció de Conselleria, l'altra, de les quotes dels pares i la resta el posa la banda de música amb aqueixos actes que fan en els que els músics no cobren res”. A més, ha estimat una possible pèrdua “del 30% de l'alumnat, perquè hi ha molts pares i mares que estan sense treball i hi ha una incertesa ara mateix que jo entenc que el primer que s'ensorraran són les extraescolars”, justifica.

La presidenta es mostra satisfeta amb les ajudes del Govern per a intentar pal·liar les conseqüències d'aquesta situació: “Vam estar en la comissió de reconstrucció de les corts aportant idees i sol·licitant ajudes per a les nostres societats musicals. Les tres diputacions provincials es van reunir amb nosaltres i han tret ajudes. A nivell d'autonomia, Conselleria de Cultura ha adaptat cadascuna de les subvencions que hi havia perquè totes les bandes es pogueren acollir a elles. Hi ha hagut molt diàleg durant la crisi i el continua havent-hi”. Assegura que només els falta rebre contestació per part de la Generalitat, a qui van demanar ajudes directes.

Malgrat la lluita per recuperar-se d'aquesta situació, Daniela assegura que veu a les bandes molt animades i volent tirar cap avant.

Durant el confinament

Una vegada decretat l'estat d'alarma, havien clar de perdre el curs no era una opció. Van haver d'adaptar-se i ho van aconseguir, sent capaços de treballar via online sense tot just experiència i refent tot el curs.

“El 91% de les escoles de música han continuat de manera online durant el confinament. Parlem amb empreses privades que han deixat les seues plataformes de manera gratuïta fins a final de curs perquè les nostres escoles de música pogueren fer classe”.

Davant les enquestes que demostren que els estudiants no rendeixen el mateix des de casa que presencialment, Daniela afirma que, generalment, en aquest sector, “els alumnes han donat molt de si. Els ha agradat molt donar les classes online. Si que és veritat que per als nostres professors ha sigut una faena perquè es passaven tot el dia connectats. No és el mateix donar la classe en grup que donar un a un. Per a ells ha sigut un esforç realment extraordinari”, lloa així la tasca dels educadors. “També és veritat que era durant poc temps, jo no sé si això en un curs sencer podria baixar el rendiment”.

La volta a la rutina

La previsió de tornar al setembre es trontolla cada vegada més després dels rebrots.

“Si la cosa no va a pitjor, les classes seran de manera presencial. Des de Federació, se'ls ha passat a les escoles el que han de fer. Hauran d'elaborar un pla de contingència, asseure's per a parlar amb els pares i adequar les aules aplicant totes les mesures sanitàries”.

En cas de complicar-se la situació, es plantegen tres vies des de Federació: de manera presencial aplicant les mesures oportunes, online o alternant les dues opcions. “Estem contemplant els tres escenaris perquè no sabem que ens podem trobar”.

En vista dels camins de propagació del virus a través de l'aire, subsisteix en els cantants i instrumentistes de vent l'interrogant de si l'activitat respiratòria en cantar o tocar un instrument de vent suposa un risc d'infecció més elevat. Aquesta hipòtesi genera incertesa sobre si pot afectar o no a la volta a les aules. La resposta de la música és que “es pot transmetre més amb la veu perquè la saliva arriba més lluny que en un instrument de vent, on la saliva es queda a baix”. Assegura que veu més perill en els actes culturals ja que solen ser multitudinaris.

Passe el que passe, “hem sigut l'ànima en moltes ocasions sobretot en xarxes socials per a animar a tothom, el col·lectiu i la societat valenciana amb els nostres músics, fent vídeos en conjunt, eixint als balcons, etc. Aqueix esperit segueix ací i amb aqueix mateix esperit encarem el futur i el pròxim curs”, manifesta orgullosa la presidenta de FSMCV.

Pujar