ECONOMIA I NEGOCI

Autònoms: “2.500 negocis de la Comunitat ja han tancat i el pitjor vindrà al setembre”

LAURA HERRERAS - 25/06/2020

L'Associació de Treballadors Autònoms explica que les xifres no reflecteixen la realitat perquè ara mateix tots els que estan gaudint de la prestació per cessament d'activitat estan donats d'alta encara que no estiguen treballant

 Els negocis espanyols ha patit una gran maçada econòmica conseqüència de la crisi sanitària. Molts comerços i empreses van baixar la persiana sense ser conscients que no tornarien a pujar-la. De fet, s'espera que només en la Comunitat Valenciana vagen a tancar 35.000 negocis, darrere dels quals hi ha autònoms, amb els seus treballadors i les seues famílies. Una situació crítica que posen de manifest des de l'Associació de Treballadors Autònoms d'Espanya. Elperiodic.com ha entrevistat el seu Secretari General, José Luis Perea, per a analitzar el panorama que es dibuixa en els pròxims mesos.

Quin és el sentiment general que us traslladen els autònoms?

És una situació complicada. Una cosa és la reactivació econòmica, és a dir, que tornem a reobrir els nostres negocis, i una altra cosa és la recuperació econòmica. Amb la nova normalitat se'ns permet reobrir els nostres negocis però no estan marxant al nivell que existia abans de la pandèmia. La gent preveu que vendrà la meitat del que va vendre l'any passat i crec que l'objectiu de l'autònom és aconseguir tancar enguany perdent el mínim possible. Però es necessita un suport estatal i l'ampliació de totes aquelles mesures que fins ara s'han posat en marxa.

Segons l'informe que han publicat preveuen que els autònoms vagen a vendre un 60% menys. Però això és una mitjana, hauran que sector que perdran més que uns altres. Quins són els més afectats?

Aquells que tenen a veure amb l'estacionalitat o congregació de gent en les seues instal·lacions ho tenen molt complicat. Respecte a l'estacionalitat, totes aquelles activitats que es desenvolupen entre primavera i estiu com el turisme o les fires. El sector dels firaires es troba en una situació molt complicada perquè no espera treballar fins a l'any que ve. També hi ha altres sectors com el de la fotografia ja que no hi ha noces, comunions etc.

I en el cas concret de la Comunitat Valenciana?

Tenim a data de maig 348.702 autònoms. Hem perdut 2.500 autònoms en saldo net, és a dir, compensant altes amb baixes. Però aquesta xifra no reflecteix la realitat perquè ara mateix tots els que estan gaudint de la prestació per cessament d'activitat estan donats d'alta encara que no estiguen treballant. Creiem que a partir de setembre, data fins la qual podrien arribar les ajudes si finalment s'aproven, hi haurà una caiguda molt important de negocis perquè no tindran diners per a mantindre despeses mínimes. Parle de sectors com el comerç, que ja estaven danyats abans de la crisi en competir contra el comerç electrònic i aquesta situació ha empitjorat les seues condicions. Parle també de l'hostaleria, on estem veient que ha obert i tornat a tancar en molts casos.

Quin escenari podria dibuixar-se a partir de llavors i fins a finals de l'any?

Preveiem que 35.000 negocis tancaran en la Comunitat Valenciana abans que comencem el 2021. Al maig hi havia 150.975 autònoms gaudint de les ajudes, és a dir, un 43% del col·lectiu. Creiem que és fonamental que les ajudes es prolonguen fins a setembre i que vagen lligades a la caiguda de l'activitat. Això vol dir que, si mantinc un 25% dels ingressos, m'hauran d'ajudar. Però a l'inrevés també, hauré de deixar aquesta ajuda voluntàriament. A més, tenim als autònoms de temporada, que ni tan sols han pogut gaudir d'aquesta ajuda perquè en el moment es va decretar l'estat d'alarma estaven de baixa.

Què demaneu a les institucions?

Principalment dues coses: a l'administració central que mantinga les ajudes mínim fins al 30 de setembre. Però sense diferenciar per sector perquè, per exemple, un fotògraf de premsa autònom està treballant tots els dies però un d'estudi ara no està treballant en noces i comunions. No obstant això, els dos cotitzen pel mateix CNAE. Una altra cosa que també es necessita és liquiditat: els fons ICO s'han agilitat en l'última setmana però es continua necessitant un impuls important. A més, els autònoms necessiten arrancar amb unes cotitzacions a la seguretat social més baixes perquè les despeses que vénen tots els mesos siguen assumibles.

En la Comunitat Valenciana també es van llançar ajudes específiques per a aquest col·lectiu...

La Comunitat va fer una aposta important establint una sèrie d'ajudes. És veritat que han tingut dificultats a l'hora de la tramitació perquè va haver-hi una allau de peticions. Demanem que es mantinguen aqueixes ajudes en els moments més difícils i que es tramiten prompte i de manera àgil. Amb aquest ecosistema intentarem que la caiguda prevista de 35.000 autònoms siga gens ni mica possible.

En quina situació es troben els ICO?

Un de cada tres autònoms va demanar un ICO i se'ls ha concedit a un 70%, la qual cosa ens sembla bastant positiu. Ara mateix 1 de cada 3 autònoms ha demanat un ICO i se li ha concedit a un 70% amb la qual cosa ens sembla bastant positiu. Tornant al començament de l'entrevista, comentava que una cosa és l'obertura de l'economia i una altra cosa la reactivació.

Creu que s'està reactivant?

Ací es tracta que la gent consumisca però existeix la por psicològica. Per exemple amb els parcs infantils, si no existeixen protocols de reobertura perquè depén de l'administració regional és evident que es necessiten directrius i que s'explique en quines condicions han de reobrir. Un últim missatge? Pràcticament un de cada quatre autònoms ha mantingut la plantilla a pulmó amb els seus estalvis, sense fer ERTE. Les perspectives de contracten existeixen i l'autònom està lluitant per les seues plantilles. Crec que això és una cosa destacable i positiu.

MÉS FOTOS