SANITAT I SALUT

Augmenten les agressions a infermeres a la Comunitat Valenciana i moltes no es denuncien per por

ELPERIODIC.COM - 25/02/2022

Lamenten els professionals que a Urgències, Atenció Primària i Hospitalització és on més es registren

Aquest divendres hem conegut una nova agressió a sanitaris a la Comunitat Valenciana. Ha estat en un hospital de València i la víctima, una metgessa que estava tractant un pacient quan este, en estat d'embriaguesa, l'ha agredit, insultat i amenaçat de mort. Finalment, la Policia Nacional ho ha aturat.

Aquesta notícia la coneixem el mateix dia en què el Col·legi d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA) ha donat a conèixer les xifres d'agressions que han patit els infermers valencians l'any 2021 i que han augmentat respecte a anys anteriors. En total, han estat 16:11 a València, 2 a Castelló i 2 a Alacant. De fet, cada dia es produeixen agressions, encara que no es tramiten “tramiten per por dels mateixos professionals a patir represàlies”, explica Juan José Tirado, president del CECOVA.

Lamenten des del Col·legi que és una tendència alcista del 6,6% des que l'any 2015 es denunciaren deu agressions. Qualifiquen les dades d'alarmants perquè aquest tipus d'atacs a professionals d'Infermeria freguen el 60% els últims set anys, segons les estadístiques del CECOVA.

Tirado insisteix que des del CECOVA demana a l'Administració "més recursos per als professionals sanitaris, sobretot a les consultes hospitalàries i als centres d'Atenció Primària, on hi ha una falta constant de personal i es troben desbordats".

El president del CECOVA manifesta la seua preocupació ja que "no només estan augmentant el nombre d'agressions, sinó que a més no totes es denuncien. Per això, insistisc que s'han de denunciar no només les agressions físiques, sinó també les verbals: insults, vexacions".

Campanya de condemna

Els col·legis d'Infermeria provincials s'han vist obligats a iniciar una campanya de condemna “pels reiterats insults que, per vacunar la població, estan patint infermeres i infermers a les xarxes socials i que entelen el treball que realitza el col·lectiu professional amb la immunització a la població.

On es produeixen més agressions?

Els professionals d'Infermeria de la Comunitat Valenciana que desenvolupen la seua feina als serveis d'Urgències, les consultes d'Atenció Primària i a les plantes d'hospitalització són els que registren més actes violents verbals i físics per part dels pacients i dels seus familiars o acompanyants.

Davant d'això, es vol fer una crida perquè es tinga en compte que les infermeres estan fent un important esforç per protegir la salut de la població arriscant la seua seguretat personal, davant la qual cosa s'ha de tenir en compte la consideració que mereix el seu lliurament i dedicació en tot moment i especialment en una situació tan delicada com l'actual.

Conseqüències d'aquestes agressions

Les seqüeles principals que li queden al professional sanitari després de patir una agressió són l'estrès laboral crònic, la disminució del rendiment laboral, la síndrome de fustigació i d'estrès posttraumàtic, la neurosi d'ansietat, la síndrome depressiva i, en la majoria de les ocasions, seqüeles físiques. .