AVA-ASAJA i ASAJA Alacant presenten la seva candidatura conjunta a presidir el comitè d'agricultura ecològica
ELPERIODIC.COM - 21/10/2021Entre els objectius principals destaca la promoció en el consum del producte ecològic a Espanya, rebaixar les quotes de certificació o impulsar la ramaderia i l'apicultura ecològiques
L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA ASAJA) i ASAJA Alacant-Joves Agricultors han presentat la seua candidatura conjunta per a les eleccions a Ple de l'Òrgan de Gestió de l'Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), que se celebraran el proper 9 de novembre.
Un dels comesos principals que aquesta candidatura conjunta es planteja per a aquesta legislatura és la necessitat urgent de fomentar i orientar l'agricultura ecològica cap i entre els petits i mitjans agricultors professionals, desterrant d'una vegada la bandera i el segell polític a la divulgació de la agricultura ecològica, com està passant fins ara. "Volem provocar un canvi en el sector i impulsar una agricultura ecològica més professional i menys polititzada que atregui la seva incorporació a petits i mitjans agricultors professionals i, també, a grans empreses", asseguren els representants d'AVA-ASAJA i ASAJA Alacant.
Un altre dels objectius en què aquest equip es proposa treballar és en la promoció i impuls de l'consum a Espanya de l'cultiu o producte ecològic, ja que "considerem inadmissible que siguem els primers productors d'ecològic a nivell mundial i estiguem a la cua en consum . No pot seguir passant que sigui més fàcil trobar una taronja ecològica espanyola a Dinamarca que a Alacant ", assenyalen.
Vicente Far, productor ecològic d'Oliva i responsable de la sectorial d'agricultura ecològica d'AVA-ASAJA, encapçala una candidatura que "aspira a presidir el CAECV per impulsar sectors agraris que, bé per les traves burocràtiques bé per la falta de suports, pateixen una escassa presència en ecològic com succeeix amb la ramaderia ecològica, pràcticament inexistent a la Comunitat Valenciana, o amb cultius característics de la nostra agricultura com les hortalisses, l'arròs o els cítrics ".
La candidatura per al cens A compte amb altres productors de referència en l'àmbit ecològic com José Vicente Andreu, pagès ecològic del Baix Segura i president d'ASAJA Alacant, o Regina Monsalve, presidenta d'SCV Finca de l'Rebolloso i de el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics agrícoles i Graduats de València i Castelló (COITAVC).
Andreu afirma que "donar suport a aquesta candidatura és la millor manera de mantenir les actuacions que estan funcionant bé en el CAECV i d'introduir reformes, des del diàleg i la responsabilitat, que afavoreixin les necessàries millores en la seva gestió".
Per la seva banda, la prestigiosa empresa Biocomercio SLU, que desenvolupa projectes ecològics amb agricultors i cooperatives d'Alacant, fonamentalment en fruits secs, lidera la llista per al cens C.
El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, valora "la gran representativitat d'aquesta candidatura que hem confeccionat amb rigor i serietat. No només anem a promocionar la conversió a ecològic en el nivell de la producció, sinó que també treballarem per donar complida resposta a les necessitats de les empreses elaboradores i comercialitzadores, de tal manera que puguin guanyar protagonisme en els mercats internacionals i incrementar la demanda autonòmica ".
Altres aspectes de el programa electoral en què les dues organitzacions professionals agràries d'ASAJA a la Comunitat Valenciana posen l'accent, es refereixen a la necessitat de reforçar la ramaderia ecològica, un sector extremadament feble en la producció a diferència del que passa en altres autonomies.
Per a això, reivindica l'adopció d'uns compromisos més clars i assumibles per als ramaders des del punt de vista sanitari o d'alimentació animal, així com línies específiques d'ajuts econòmics. També aposta pel foment de l'ofici de pastor, ja que la ramaderia extensiva ecològica contribuiria a netejar la muntanya baixa, prevenir incendis forestals i fixar població en zones rurals.
Així mateix, dins el sector ramader l'apicultura ecològica també ha de tenir preferència, ja que ara pràcticament no existeixen explotacions apícoles ecològiques a la Comunitat Valenciana per les restriccions normatives, com el fet que s'exigeixi un radi de 3 km sense cultius convencionals als assentaments.
Per a tal fi, els candidats treballaran perquè s'adapti la normativa de tal manera que, complint amb la legislació, es permeti desenvolupar l'apicultura ecològica al nostre territori.
D'altra banda, aquesta candidatura conjunta ha assenyalat la necessitat que es rebaixin les quotes de certificació, ja que estan suposant una trava per a la reconversió de cultius o l'inici directe en aquesta modalitat, ja que els agricultors no estan podent assumir aquest cost en un moment de difícil rendibilitat, baixos preus agraris i augment dels costos de producció i insums, com la llum o l'aigua.
Referent a el tema dels cultius, ASAJA Alacant i AVA-ASAJA pretenen potenciar la producció ecològica de les hortalisses per poder subministrar, en quantitat i qualitat, als centres públics que, segons la normativa autonòmica, han de proveir-se a el menys d'un 15% d'aliments ecològics.
Una altra producció emblemàtica de la Comunitat que amb prou feines té recorregut en el sector ecològic és l'arròs, de manera que la candidatura conjunta preveu mesures de suport per tal d'expandir aquest sistema de producció en els parcs naturals de l'Albufera i de la Marjal de Pego-Oliva . El programa electoral contempla iniciatives a favor de la producció i comercialització ecològica a la resta de cultius valencians.
Finalment, la candidatura proposa una col·laboració públic-privada més estreta que permeti introduir els avenços tecnològics que s'estan desenvolupant i millorar la transferència de primera mà a el sector ecològic valencià.