El 5G arribarà a quasi un centenar de municipis valencians abans de final d'any
Telefónica ha encés el 5G en la Comunitat Valenciana de manera que un 74,5% de la població, en línia amb la mitjana nacional, i un total de 94 municipis comptaran amb cobertura 5G a final d'any amb el desplegament de 653 nodes 5G.
Hui dia, Telefónica ja està oferint cobertura 5G en les tres capitals de província i en algunes ciutats de la Comunitat com Sagunt, Vila-real o Elx, entre altres, i arribarà fins al 74,5% de la població valenciana el mes de desembre. En aquest desplegament s'inclouen municipis de molt diferent grandària, tant els més densament poblats.
Tal com ha destacat MªJesús Almazor, consellera delegada de Telefónica España, “Telefónica ha sigut la primera operadora a considerar al 5G com una generació diferent en la qual és necessari explorar els nous casos d'ús que habilita en paral·lel al desplegament de la xarxa. La Comunitat Valenciana i especialment València, ha sigut des del principi un escenari prioritari per als desplegaments del 5G Telefónica. Hui afermem el nostre compromís amb la Comunitat amb l'anunci del desplegament del 5G que fins i tot superarà la mitjana nacional”.
Abans que acabe l'any, a més de les principals ciutats, comptaran amb cobertura 5G moltes altres poblacions entre les quals es troben Alcoi, Benidorm, Orihuela, Elda, Benicàssim, Borriana, Peníscola, Vinaròs, Buñol, Manises, Mislata, Paterna, Torrent o Xirivella, entre altres. La major concentració es produirà a la província d'Alacant, on la cobertura arribarà al 76,9% de la població a la fi de 2020.
D'aquesta manera, la Comunitat pot gaudir ja dels avantatges d'aquesta nova generació de telefonia mòbil que permet una connectivitat ultraràpida, molt baixa latència i capacitat per a connectar a milions de dispositius de manera que la major part dels nostres objectes d'ús quotidià seran elements connectats entre si i amb nosaltres.
Sobre la infraestructura de desplegament emprada en la Comunitat, Telefónica està treballant amb les últimes generacions de ràdio que permeten el doble ús 4G i 5G amb l'objectiu de portar el 5G des del primer moment al màxim de població.
En aquesta primera fase es llança la xarxa 5G amb arquitectura NSA (Senar Estand *Alone) per a desplegar la xarxa 5G SA (Estand *Alone) quan la tecnologia estiga plenament disponible després de l'estandardització. Així mateix, aquest desplegament inicial està fent ús dels emplaçaments i infraestructures actuals.
Així mateix, Telefónica palanqueja la xarxa mòbil 5G en la Comunitat en la seua xarxa de fibra d'alta qualitat amb la major cobertura del país de manera que el 5G complementa a la fibra per a tindre la millor navegació en mobilitat.
Des del punt de vista dels usuaris, gràcies al 5G els clients particulars podran descarregar una pel·lícula en segons, gaudir de retransmissions esportives en directe en les quals l'usuari tindrà una experiència 360é i podrà visionar qualsevol angle del partit com si estiguera en la pista. Aquells que siguen aficionats al gaming comptaran amb una experiència en mobilitat similar a la que els aporta la fibra en la llar, és a dir, sense interrupcions o latència. Així, el 5G permetrà jugar en el telèfon mòbil com si s'estiguera en la pantalla de l'ordinador de casa o en una vídeo consola.
Per a les empreses, destaquen els serveis de Multiaccess Edge Computing, que ofereixen serveis d'ultra baixa latència i una major capacitat de còmput “a la vora de la xarxa”, a més de serveis com les xarxes privades 5G, el IoT massiu i les comunicacions crítiques a més de la virtualització de la xarxa, que facilita utilitzar els recursos de xarxes de forma més eficaç en funció de les necessitats dels clients.
Amb aquest llançament, Telefònica marca una nova fita en la implantació del 5G a Espanya que ja va impulsar de manera pionera en 2018 amb Ciutats Tecnològiques 5G. Aquesta iniciativa ha permés desenvolupar casos d'ús de la nova tecnologia que han servit per a construir i consolidar l'ecosistema 5G. Fins hui Telefónica ha realitzat més de 12 projectes 5G alguns dels quals han tingut rellevància mundial gràcies a que han pogut mostrar-se en el Mobile World Congress. En ells destaca la col·laboració amb les administracions públiques, centres d'investigació i organitzacions com Mobile World Capital, com per exemple en el projecte 5G Connected Car, reconegut com un dels projectes de cotxe connectat més avançats d'Europa.
A més, la col·laboració amb clients en l'aplicació d'aquests casos d'ús 5G ha sigut una prioritat, ja que són ells els que poden contribuir a la definició d'aplicacions que milloren els seus processos i transformen la manera de fer les coses. Grans clients com Seat, TMB, CaixaBank o el FCB entre molts altres han col·laborat des del principi amb el 5G de Telefónica, que va convertir al Camp Nou en el primer estadi 5G d'Europa o que va mostrar juntament amb TMB com es pot transformar el turisme amb noves experiències molt impactants.