SOCIETAT

Aquests són els 8 dispositius que hauran de portar els cotxes a partir de juliol de 2022

ELPERIODIC.COM - 09/06/2022

Alcoholímetre, cambra de control posterior, assistent de velocitat intel·ligent o un detector de fatigues, entre altres

A partir del pròxim mes tots els cotxes de nova homologació hauran d'incorporar de sèrie huit sistemes d'ajuda al conductor (ADAS). Uns sistemes que, segons un estudi dut a terme pel Parlament Europeu, permetran evitar fins a 25.000 morts i més de 140.000 ferits greus a Europa en els pròxims 18 anys. I que forma part del programa “Vision Zero” amb el qual s'espera reduir en 2050 a zero les morts ocorregudes per accident dins de la Unió Europea. El 2022 serà la primera etapa, per a després continuar incorporant altres sistemes de sèrie en els anys posteriors.

La DGT ha anunciat tots els elements que seran obligatoris a partir de juliol de 2022 en aquells cotxes de nova homologació. A continuació fem un repàs per a explicar què són, com funcionen, quins avantatges tenen i quin tipus d'accident poden evitar cadascun d'ells.

Assistent de Velocitat Intel·ligent (ISA)

El Consell Europeu de Seguretat en el Transport (ETSC) posa el focus en la velocitat com una de les principals causes d'accidents i les seues conseqüències. Per això proposa controlar-la perquè es complisquen els límits vigents a través de la tecnologia. Més exactament mitjançant l'Assistent de Velocitat Intel·ligent (ISA). El ISA és un sistema que connecta el Control de Creuer Adaptatiu (ACC) amb el sistema de Reconeixement de Senyals per mitjà d'un programari, controlant la seua posició en la via en relació amb el límit de velocitat que regeix en cada tram. Una tecnologia per a ajudar els conductors a respectar sempre aqueixos límits, transmetent la informació al conductor i interactuant amb el vehicle. Perquè no sols avisa, sinó que limita automàticament la velocitat del vehicle.

Cambra Posterior amb Detecció de Trànsit Creuat

La cambra posterior ajuda a maniobrar marxa arrere. Les més completes assisteixen en aparcar mitjançant línies auxiliars de guia que marquen la trajectòria, orientant sobre la direcció adequada en sintonia amb els punts de gir del volant. S'activa quant el conductor inserida la marxa arrere o connectant el sistema en prémer un botó a l'interior.

Alerta de Canvi involuntari de Carril (LDW-Lane Departing Warning)
Aquest sistema serveix per a avisar al conductor que està perdent la trajectòria del cotxe i s'està eixint del carril, ja siga en una autopista, autovia o carretera. Per a això utilitza càmeres o sensors les dades dels quals són analitzats pel vehicle que, en cas de necessitat, alerta al conductor de la situació per mitjà de senyals lluminosos, acústiques o hàptiques (vibració sobre el volant o el seient).

Per a complementar l'assistència, l'evolució d'aquesta tecnologia és el LKA (Lane Keeping Aid) o LKAS (Lane Keeping Assist System), un sistema actiu de manteniment de carril que, davant la possibilitat d'eixir-se de la trajectòria delimitada per les línies, és capaç de moure el volant o, en alguns cotxes, intervindre sobre el control d'estabilitat (ESP), actuant sobre els frens i sobre les rodes oposades a les quals trepitgen la línia, aconseguint el mateix efecte. Una tecnologia que, segons Bosch, el principal fabricant de sistemes ADAS, “si el seu ús es generalitzara en tots els vehicles, entre el 10 i el 18% dels accidents rellevants amb lesions es poden previndre mitjançant el sistema de manteniment de carril”.

Detector de Fatiga i Somnolència

El cansament, fatiga o somni al volant redueixen els reflexos, la concentració es veu compromesa, la visió no és tan clara i els ulls comencen a picar amb un parpelleig constant. També afecta a l'audició. Així es redueix el temps de reacció, augmentant les possibilitats de patir un accident. La DGT calcula que del 20 al 30% dels accidents de trànsit es relacionen de l'un o l'altre manera amb la fatiga.

D'aquí ve que els fabricants i empreses especialitzades posen especial èmfasi a combatre el cansament al volant, desenvolupant
tecnologies per a ajudar i alertar al conductor abans que perda la seua capacitat de concentració al volant.

El sistema d'alerta de fatiga emet un senyal lluminós en el quadre de la instrumentació que avisa al conductor que ha superat el temps de conducció sense detindre's. A aquest li segueix un altre missatge anunciant que ha de realitzar una parada per a descansar. L'evolució d'aquest sistema permet monitorar al conductor, analitzant les seues reaccions. Si detecta variacions en la conducció respecte a un patró de normalitat, el detector avisarà al conductor que ha de realitzar una parada.

Sistema de Frenada d'Emergència BAS i EBA (Brake Assitis Systme i Electronic Brake Assist)

És un assistent desenvolupat amb la finalitat d'acurtar al màxim la distància de frenat, associat per a tal fi a l'ABS i al Control d'Estabilitat, elements tots dos obligatoris en tots els cotxes des de 2003 –en el cas del primer– i des de 2014 –en el del ESP–.

El sistema BAS o EBA assegura que la frenada es realitze amb la intensitat necessària per a detindre el cotxe reduint al màxim la distància. Mesura la intensitat amb la qual el conductor trepitja el pedal del fre alhora que la velocitat amb la qual s'allibera l'accelerador per a detectar si s'està davant una situació d'imminent perill. Quan percep aqueixa situació de risc, l'assistent entra en funcionament.

Bloqueig del vehicle, amb alcoholímetre

El primer és fer un aclariment. Al que realment obligarà la Unió Europea en 2022 és a la preinstal·lació d'un sistema en tots els cotxes nous per a facilitar la implementació d'un alcoholímetre amb bloqueig. La seua instal·lació dependrà de la legislació de cada país, permetent de manera general o en particular per a determinats conductors, la seua immediata instal·lació.

Aquest sistema no sols permet conéixer al conductor el seu grau d'alcoholèmia i si està en condicions plenes per a conduir; també impedirà al conductor arrancar el cotxe si supera la taxa màxima d'alcohol establida. A més pot ser programat per a realitzar, per exemple, un exhaustiu seguiment del conductor o del vehicle quant a l'ús de l'alcohol.

Caixa Negra (EDR)

Des de la Unió Europea es considera que les caixes negres seran una eina molt útil a l'hora de millorar la seguretat dels vehicles. Tenen com a fi recopilar informació, tant del vehicle com dels seus ocupants, registrant i emmagatzemant les dades per a, en cas d'accident, poder conéixer el que ha ocorregut abans, durant i després del sinistre.

En ocórrer un accident, el EDR (Event Data Recorder o Registrador de Dades d'Esdeveniments) gravarà totes les dades durant els 30 segons previs al sinistre i els cinc posteriors. La informació recopilada és anònima; un EDR registra únicament dades en situacions concretes, no guardant dades personals, com el nom, l'edat o el sexe, del conductor. No serveix per a dirimir la culpabilitat en un accident, però sí per a analitzar les causes i incentivar a millorar la conducció.

Alerta de cinturó de seguretat en les places posteriors

Des de 1974 és obligatori que tots els vehicles munten cinturons de seguretat en les places davanteres i desde1992, en les places posteriors. Per a fomentar el seu ús, en 2014 la UE va fer obligatòria una alarma acústica i/o visual que el cinturó no va cordat, però només per a les places davanteres. I encara que ja hi ha fabricants que ho comencen a incloure, serà a partir de 2022 quan aquest avís serà obligatori per a les places posteriors. Aquest sistema determina si una plaça està ocupada, mitjançant un sensor de càrrega. I comprova, mitjançant un altre sensor situat en la sivella del cinturó, que està ben tancat. D'aquesta manera, el conductor controlarà que els passatgers, s'hagen posat el cinturó correctament. O, si són xiquets, que el sistema de retenció infantil (SRI) es troba ben ajustat. Com els davanters, els cinturons posteriors de seguretat estan concebuts per a funcionar sincronizadamente amb els diferents coixins de seguretat en cas d'accident.