SANITAT I SALUT

Aquestes són les mesures acordades per Sanitat i sindicats per millorar latenció primària valenciana

LAURA HERRERAS - 20/03/2023

A més de reduir la jornada a 35 hores setmanals, s'ha pactat que els metges passin consulta a la meitat de pacients que atenen avui dia

Aquest dilluns la Conselleria de Sanitat i els sindicats han signat acord que es va pactar a principis de març i que millora substancialment les condicions de metges, infermers i altres sanitaris a la Comunitat Valenciana. “Històric” és la paraula en què coincideixen els sindicats i la mateixa conselleria per qualificar aquest pacte, algunes mesures de les quals es demanaven des de fa dècades.

Entre les mesures més importants que s'han acordat hi ha la de reduir el nombre de pacients que atén cada metge a la meitat del que ho fa actualment. Es passa dels 60 o 70 cites diàries a unes 35 en medicina familiar i 28 com a topall en pediatria.

També s'ha acordat reduir les hores que es treballa i anar implantant la jornada de 35 hores d'ací al 2025, una mesura que ja és vigent en 11 comunitats autònomes més. A més, s'establirà una espècie de “triatge” com a les Urgències hospitalàries perquè una persona a cada centre de salut atengui els pacients i els derive d'acord amb el motiu de consulta.

L'acord ha estat signat pel conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez i els sindicats de SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical. Tant el conseller com els representants sindicals han comparegut per explicar el grau de transcendència que té ara mateix i que tindrà a llarg termini aquest acord per al sistema públic sanitari.

Horari de 35 hores per setmana i reducció de la quota de pacients

Entre les mesures més rellevants que es duran a terme hi ha la implantació d'un horari de 35 hores a la setmana a la jornada ordinària per als professionals de la sanitat pública. L'objectiu és que estiga implantada de manera efectiva l'1 de gener de 2025, d'acord amb les limitacions establertes a la Llei de Prepostos Generals de l'Estat i de forma homogènia a tots els nivells assistencials. Fins a aquesta data, s'anirà implantant de manera progressiva.

A més, s'incorporen millores a l'Atenció Primària que s'aniran posant en marxa abans d'estiu. L'acord recull una limitació de la quota de pacients, de manera que medicina de família atendrà un màxim de 35 cites diàries i en pediatria el límit serà de 28 pacients. Les consultes que excedixquen aquesta quota seran gestionades, en funció de les característiques de cada centre, mitjançant mòduls, alliberament de professionals, l'assignació de professionals específics per a aquests pacients o altres modalitats.

Així mateix, la quota mitjana de targetes se situarà entre 1.450 i 1.200 segons el tipus de centre per a medicina de família, 900 en pediatria i 1.500 en infermeria.

D'altra banda, l'acord recull mesures basades en l'ús de la tecnologia per agilitzar l'assistència a l'Atenció Primària. De fet, la finalitat és introduir sistemes de telefonades als pacients mitjançant pantalles per tal d'agilitzar l'accés a la consulta. A més, s'aplicaran mesures de desburocratització, com ara consolidar les agendes de taulell o introduir nous sistemes de gestió de la demanda en taulells per oferir la prestació més adequada d'acord amb el motiu de consulta.

Finalment, amb l'objectiu de millorar les condicions laborals del personal s'estableix un augment de la retribució per l'hora de guàrdia, que se situarà a la mitjana nacional per a totes les categories. A més, s'aplicaran mesures per garantir la formació continuada, així com mesures de seguretat als centres sanitaris.