Aquestes són les cinc cadenes de gasolineres més barates
Petrocat, Valcarce, Petronor, BP i Repsol són les més cares, la qual cosa suposa un sobrecost d'almenys un 8%
Els carburants estan en preus disparats, mai vistos i localitzar una gasolinera amb bons preus s'ha convertit en una missió difícil. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha revisat l'evolució dels carburants al llarg d'aquests últims mesos per a localitzar les estacions de servei amb els millors preus i les cadenes més econòmiques, encapçalades per BonÀrea.
Una pandèmia i una guerra disparen els preus
La caiguda brusca de la demanda de combustible pel confinament va provocar que els països productors de petroli reduïren la seua producció. En retornar l'activitat no van poder atendre ràpidament la demanda, la qual cosa va fer que pujaren els preus. A la fi de febrer de 2022, l'esclat de la guerra d'Ucraïna va disparar uns preus que ja eren alts, fins a situar-los a la fi de juny per damunt dels 2 euros/litre, tant per al dièsel com per a la gasolina. A més, és sabut que a Espanya els preus en els assortidors reaccionen immediatament quan s'eleva el cost del barril (efecte “coet”), però descendeixen molt lentament si el cru baixa (efecte “ploma”).
Per a pal·liar aquesta situació, el Govern va aprovar una rebaixa de 20 cèntims per litre, que va començar a aplicar-se a l'abril, però que ha sigut ràpid absorbida per les pujades continuades. Els fons per a aquesta subvenció els aporta l'Estat, excepte per a les estacions de servei de les companyies amb capacitat de refinament, Repsol, Cepsa i BP, que han d'aportar 5 d'aqueixos 20 cèntims, mentre l'Estat posa 15.
Els preus de totes les cadenes
Encara que el mercat dels carburants és bastant rígid, hi ha cadenes amb millors preus que unes altres. Un any més, el comprovem amb un detallat estudi de preus.
Per a l'estudi s'han pres els preus de més de 10.000 gasolineres de tota Espanya entre els mesos de febrer i maig.
Després calculem els preus mitjans de cada gasolinera per a aqueix període.
La cadena amb preus mitjans més baixos rep l'índex 100 per a cada combustible i la resta de les cadenes se situen respecte a ella segons el seu nivell de preus. Per exemple, una cadena amb un índex 114 és un 14% més cara que la cadena més econòmica.
Els preus de les estacions de servei de Canàries, Ceuta i Melilla es calculen per separat perquè el seu nivell impositiu és molt diferent.
Quines són les gasolineres més barates?
BonÀrea és la cadena més barata en gasoil A i gasolina 95. Es tracta d'una cadena de supermercats i estacions de servei a Catalunya i zones limítrofes d'Aragó. Li segueixen les cadenes de gasolineres automàtiques Plenoil, GM Oil (lligada als cash GM) i Campsa Express, la variant low cost de Campsa, Petroprix iguala a les anteriors, però només en dièsel.
Per al cas del gasoil, les més cares són Repsol, BP, Petronor, Petrocat i Valcarce. Els seus preus són almenys un 8% més onerosos de mitjana que les més barates, la qual cosa suposa un sobrecost de fins a 0,18 euros/litre. També Petrocat i Valcarce són les més cares per a gasolina 95, amb una diferència de fins al 12%, la qual cosa suposa uns 0,20 euros/litre.
Lleida i Terol, les províncies amb millors preus
I hi ha diferències per zones? Clarament sí. Fixant-nos en el percentatge de gasolineres amb preus clarament per davall de la mitjana, almenys 5 cèntims inferiors. Lleida i Terol són les províncies on és més fàcil trobar una gasolinera econòmica. Per contra, menys del 10% de les estacions de servei d'Astúries, Orense, Guipúscoa i Balears ofereixen preus 5 cèntims més baixos que la mitjana.
A Espanya els preus van baixar menys que en altres països UE
Un altre fenomen que OCU ha constatat és que, mentre que els preus a Espanya han anat experimentant una pujada paral·lela a la d'altres països europeus, no va ocórrer igual quan els preus van començar a baixar a l'abril i maig: l'evolució a Espanya va ser 5 cèntims pitjor que la d'altres països de la Unió Europea.
El desfasament podria ser casual, però també pot estar relacionat amb els 5 cèntims que les grans petrolieres havien d'aportar per a sufragar la mesura. A partir de finals de maig, la nova marató de pujades i l'efecte de les diferents mesures d'alleujament en diferents països fa complicada la comparació entre ells.