elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquest és el motiu pel qual hi ha membres d'una família que es contagien de còvid i d'altres no

Aquest és el motiu pel qual hi ha membres d'una família que es contagien de còvid i d'altres no
  • Un estudi explica la raó, per exemple, que a casa es contagien el pare i el fill però la mare no

Segur que coneix algun cas en què en una família s'han contagiat la majoria dels membres, però algun s'ha escapat. Pares contagiats i fill negatiu? Fills i mare contagiats i pare negatiu? Científics d'institut i hospitals de Milà i Londres han trobat quina és la causa que hi ha darrere d'aquesta immunitat i han publicat el resultat a la revista Nature Inmunology.

L'informe 'Targets of T cell responses a SARS-CoV-2 coronavirus in humans amb COVID-19 dissenyat i exposat individuals', mostrava que el 38% de les persones que van participar en l'estudi, cap malalta, tenien immunitat cel·lular. Això significa que els seus cossos, malgrat no fer estat en contacte amb el SARS-CoV-2, contenien una defensa cel·lular important.

La investigació internacional, publicada ara a Nature Immunology i coordinada per l'Institut Humanites i l'Hospital San Raffaele de Milà, en què també van participar la Toscana Life Science Foundation, l'Institut de Recerca en Biomedicina de Bellinzona i Universitat Queen Mary de Londres dóna més llum a aquesta immunitat contra el covid. els científics es van centrar sobretot en la Mbl (Mannose Binding Lectina), un dels anomenats “ancestres funcionals dels anticossos”.

Es tracta de proteïnes capaces d'atacar el virus de formes similars a les dels anticossos reals, que no obstant formen part de la immunitat innata, la que es crea des de nens.

Què és la Mbl?

La immunitat innata és la primera línia de defensa contra virus, bacteris i altres. Són cèl·lules del sistema immunitari que, amb diversos mecanismes, ataquen els patògens mitjançant una resposta oportuna mentre esperen que l'organisme es prepari per a una millor defensa que ixca a través dels anticossos.

"Descobrim que Mbl s'uneix a la proteïna pic del virus i la bloqueja" -explica el professor Alberto Mantovani, director científic d'Humanitas i professor de la Universitat Humanitas-. "I hem comprovat que és capaç de fer-ho amb totes les variants provades, inclosa òmicron".

"Això és possible gràcies al fet que Mbl està vinculat a certs "sucres" de la proteïna bec, que no canvien d'una variant a l'altra", explica Elisa Vicenzi, cap de la Unitat de Bioseguretat i Patogènesi Viral de l'Hospital Irccs San Raffaele, que afegeix: "In vitro Mbl va demostrar ser lleugerament menys potent que els anticossos produïts per pacients recuperats de Covid".

"Amb la professora Cecilia Garlanda, que va participar en la coordinació de l'estudi, estem procedint a optimitzar Mbl per entendre si serà possible transformar-lo en una medicina", continua Mantovani. "El camí és llarg però és important intentar tenir altres armes disponibles contra el virus. Entre altres coses, Mbl ja ha estat infós per altres investigadors i metges com a teràpia en subjectes amb deficiència genètica completa i ha estat ben tolerat".

Cal destacar que, malgrat aquests descobriments, la resposta immunitària més important continua sent la vacunació.

Diferències entre la immunitat innata i l'adquirida

La immunitat innata, també anomenada immunitat inespecífica, és un sistema de defenses amb què comptem tots des del dia del nostre naixement: el reflex de les tos, els enzims de les llàgrimes o el greix de la pell, el moc present al moc. olfactiu o la pròpia pell.

Per contra, la immunitat adquirida és la que desenvolupa el nostre cos a partir d'haver estat en contacte amb qualsevol classe d'antígens. S'adquireix de manera natural quan entrem en contacte amb el virus o un bacteri i solen ser més duradors, representant una força brutal. Aquesta immunitat s'adquireix també de manera artificial, per exemple amb l'administració de les vacunes. Aquestes ens exposen a antígens de manera que encara no hem tingut contacte de manera natural i generen anticossos contra els antígens, encara que aquests solen tenir una vida més curta (per això cal vacunar-se cada cert temps).

Pujar