METEOROLOGIA

Aquest agost ha sigut el segon més càlid en la història de la C.Valenciana

ELPERIODIC.COM - 06/09/2023

Els termòmetres han marcat un rècord de 46,8 °C

Aquest agost ha sigut el segon més càlid en la història de la C.Valenciana, després del de 2012. Així, deu anys més tard, la Comunitat ha superat aquells valors de rècord.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha fet balanç d'un mes "molt càlid i sec" que ha tingut una temperatura mitjana de 26.0 graus, és a dir, 1.6 graus superior al que és habitual en la de la climatologia de referència.

Quant a la precipitació acumulada, s'ha quedat el registre en 12.7 l/m², un 44% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1991-2020, malgrat que les primeres previsions indicaven que aquest seria un estiu més humit de l'habitual.

Així, aquest agost ha sigut calorós, a pesar que el mes va començar i va acabar fresc, la qual cosa dona idea de la gran anomalia dels dies centrals, en els quals es va disparar la calor, quan es van aconseguir temperatures rècord de quasi 47 graus a València.

El mes d'agost va ser en conjunt molt càlid, amb una temperatura mitjana sobre l'Espanya peninsular de 24,8 °C, valor que queda 1,8 °C per damunt de la mitjana d'aquest mes (període de referència: 1991-2020).

Agost va ser extremadament càlid en àmplies zones de l'altiplà sud i del centre i oest d'Andalusia, i molt càlid en la resta de l'Espanya peninsular. A Balears va ser càlid o molt càlid, mentre que a Canàries va tindre caràcter molt càlid o extremadament càlid. Es va tractar del mes d'agost amb la mitjana de les temperatures màximes més alt de la sèrie històrica: 32,7 °C. Va superar en dues dècimes de grau a agost de 2003 i en 2,2 °C la mitjana normal. Les temperatures mínimes també van ser elevades i van quedar 1,3 °C per damunt del normal, tan sols superades pels agostos de 2003 i 2022.

Al llarg del mes va haver-hi dues onades de calor en l'àmbit de l'Espanya peninsular i Balears: la primera va transcórrer entre els dies 6 i 13, i en ella van arribar a aconseguir-se els 45,0 °C en alguns punts de la província de València i d'Andalusia. Durant la segona, entre els dies 18 i 25, es van superar els 40,0 °C en àmplies zones de l'interior peninsular i del Cantàbric. Per tant, l'àmbit geogràfic de la Península i Balears va estar 16 dies sota situació d'onada de calor, més de la meitat del mes. Va haver-hi també dues onades de calor a Canàries: la primera entre els dies 10 i 14, en la qual es van superar els 40,0 °C en totes les illes; i la segona, de menor intensitat, entre el 20 i el 24. Quant a baixes temperatures, es va observar un episodi de temperatures per davall dels valors normals per a l'època de l'any al començament del mes, entre els dies 3 i 5, i un altre a la fi d'agost, entre el 27 i el 30.

Anomalies de temperatura registrades a l'agost de 2023

Les temperatures més altes entre observatoris principals van correspondre a València/aeroport, on es van registrar 46,8 °C el dia 10, Córdoba/aeroport, amb 45,0 °C el dia 11, València, amb 44,5 °C el dia 10, i Granada/aeroport, on es van mesurar 44,3 °C el dia 9. En díhuit estacions principals es va registrar la temperatura màxima diària més alta d'un mes d'agost de les respectives sèries.

Quant a les temperatures mínimes, van destacar entre estacions principals els 3,6 °C de Port de Navacerrada mesurats el dia 4, els 5,2 °C de Molina de Aragón el dia 30, i els 5,8 °C de Burgos/aeroport i Salamanca/aeroport, registrats els dies 5 i 28, respectivament.

PRECIPITACIONS

Agost va tindre un caràcter molt sec quant a precipitacions, amb un valor de precipitació mitjana sobre l'Espanya peninsular de 10,1 mm, valor que representa el 47% del valor normal del mes (període de referència: 1991-2020). Es va tractar del seté mes d'agost més sec des del començament de la sèrie en 1961, i el tercer més sec del segle XXI. En contrast, a Balears va ser el tercer mes d'agost més humit des de 1961, després de 2002 i 1977 i a Canàries va ser el huité més humit de la sèrie des de 1961 i el sisé del segle XXI.

Agost va ser entre sec i molt sec en quasi tot el territori, arribant a ser extremadament sec en punts d'Aragó i Castella i Lleó. Per contra, va anar entre normal i humit en punts de Galícia, la cornisa cantàbrica, zones costaneres de Catalunya, gran part de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Almeria, Cadis i Sevilla. En tots dos arxipèlags agost va tindre caràcter majoritàriament humit o molt humit, arribant a ser extremadament humit en algunes zones de les illes balears. En l'arxipèlag canari va mostrar caràcter humit o molt humit en la majoria de les illes, i sec a les illes orientals i a l'illa de La Palma.

Percentatge de la precipitació recollida a l'agost de 2023 respecte a la mitjana del període 1991-2020

La major precipitació diària registrada en observatoris principals va correspondre a Eivissa/aeroport, que va registrar 72,3 mm el dia 3. Quant a la precipitació total del mes, entre les estacions principals, destaquen els 158,1 mm d'Hondarribia/Malkarroa.

Des de gener de 2023 s'ha començat a utilitzar en la producció climatològica d'AEMET els valors Normals Climatològics Estàndards per al període 1991-2020, elaborats en l'Àrea de Climatologia i Aplicacions Operatives d'AEMET, de conformitat amb les directrius marcades per la OMM en la seua Resolució 16 (Cg-17).

n setembre de 2020 es va passar a utilitzar com a valors de referència per a la vigilància del clima a Espanya els valors mitjans en el territori peninsular espanyol de les reixetes mensuals i anuals de temperatura i precipitació descrites en les notes tècniques 31 i 32 d'AEMET (període de referència: 1981-2010). Aquest canvi de metodologia pot donar lloc a diferències significatives amb els resultats que s'obtenien a partir dels valors de referència anteriorment utilitzats.