Amortidors de xoc i carrers que s'il·luminen quan un cotxe corre molt: Naixen els carrers 'intel·ligents' en la Comunitat Valenciana
Atenuadors d'impacte que avisen a la Policia en cas d'accident, revestiments per a túnels i passos inferiors que contribuïxen a la seua seguretat viària i muralletes intel·ligents per a carreteres capaces d'identificar situacions de risc i alertar als usuaris. Són els resultats més recents de la col·laboració que fa dos anys van iniciar investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyents a l'Institut ai2, i de l'empresa Metalesa.
Estos equips, comercialitzats per Metalesa, incorporen programari i electrònica en el disseny de la qual ha participat l'equip de l'Institut ai2. Compten també amb sensors externs de visibilitat, de temperatura i de qualitat d'aire, un radar, càmeres tèrmiques; amb tots estos elements s'aporta a la ciutadania seguretat viària activa, és a dir, l'equipament ja no és passiu, sinó que proactivament detecta situacions de risc, de les quals s'alerta tant als usuaris de la via, com als centres de gestió de Trànsit, Policia, etc.
“Fa un parell d'anys, Metalesa es va posar en contacte amb nosaltres per a incorporar als seus productes tecnologia digital amb un objectiu: contribuir a millorar la seguretat en les nostres carreteres. Vam estar valorant diferents solucions i desenvolupem diferents prototips que hui són ja tangibles en productes comercialitzats per l'empresa sota la marca PLUG&META”, destaca Francisco Blanes, investigador de l'Institut ai2 de la UPV.
Primera muralleta intel·ligent del món
En el cas de la muralleta intel·ligent, l'equip mixt de Metalesa i la UPV va definir fins a deu escenaris i comportaments diferents, de manera que la seua il·luminació s'encén en funció de cadascuna d'estes situacions de risc. “Per exemple, si hi ha un embós en un tram d'entrada a la ciutat, la muralleta s'il·lumina i senyalitza el tram precedent per a avisar als conductors d'esta situació, facilitant així la mobilitat i la gestió del trànsit. O, per exemple, si es detecta un vehicle aproximant-se a una velocitat excessiva, o si hi ha una persona creuant un pas de vianants, la muralleta també s'il·lumina alertant per a evitar l'accident. A més, esta muralleta intel·ligent també és capaç d'arreplegar informació dels nivells de COâ i enviar-la, juntament amb la resta de les variables, a una plataforma de recollida de dades allotjada en el núvol”, apunta Francisco Blanes.
La primera muralleta dotada amb la innovadora tecnologia PLUG&META es va instal·lar el mes de desembre passat en el pont del Bimil·lenari d'Elx, convertint-lo en la primera muralleta amb este nivell d'intel·ligència i complexitat del món. “És un dels ponts més emblemàtics de la ciutat. Els més de 900 metres instal·lats del nostre sistema aporten molts avantatges per a protegir els usuaris de, per exemple, eixides de via o atropellaments; és un nou paradigma quant als sistemes de contenció i els equipaments de carreteres i d'àmbit urbà. Els eleva a un altre nivell convertint-los en un agent actiu de l'ecosistema de la ciutat intel·ligent” destaca César Valero, director d'Innovació Digital i Tecnològica de Metalesa.
Atenuadors d'impacte a València
Esta mateixa tecnologia s'ha instal·lat també en un atenuador d'impacte a la ciutat de València, en concret davant de l'estació d'autobusos de nou Centre. “Davant un accident, i gràcies a la versatilitat de la mateixa tecnologia, este dispositiu alerta de manera immediata a la policia local, facilitant així la gestió d'esta situació de risc”, afig César Valero. Mentres, el revestiment intel·ligent per als túnels permet advertir també tant a usuaris com a les autoritats de possibles situacions que posen en perill la seguretat viària en estos entorns.
“La col·laboració entre l'equip de l'Institut ai2 i Metalesa ha permés incloure tecnologia digital en les infraestructures de transport, convertint-les en intel·ligents i contribuint així a millorar la seua seguretat i principalment, a salvar vides. Confiem que este siga el futur dels equipaments de seguretat viària, de fet el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha seleccionat este concepte per a provar-lo dins del seu procés de Compra Pública Innovadora”, conclou César Valero.
L'equip de Metalesa presentarà estes innovadores infraestructures amb segell UPV en Intertraffic 2024, que se celebrarà del 16 al 19 d'abril a Amsterdam i que reunirà els últims avanços en infraestructura de transport, solucions innovadores de seguretat viària, mobilitat intel·ligent i gestió eficient del trànsit.