El cinema d'animació, Ia impressió 3D i els drons socials arriben a les aules de Secundària d'Alzira amb la Fira Aèria
Diversos centres educatius de la nostra ciutat participaran en dos dels projectes que unixen art, tecnologia i societat i que culminaran el proper 17 de maig a la Universitat de València.
El Cinema, l'Stop Motion, la impressió 3D i els drons arriben a Alzira. Els alumnes de Secundà ria del Col·legi Sagrada FamÃlia crearan este curs un curtmetratge d'animació en Stop Motion amb l'ajuda d'una impressora 3D i electrònica digital dins del projecte d'innovació educativa MOMO. Mentre que els alumnes de l'IES Josep Maria Parra, el Col·legi La PurÃssima i el Centre Educatiu Xúquer perfeccionaran els drons socials dins del projecte La Fira Aèria. Tots dos projectes són una idea d'El Calidoscopio, start up de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, i estan recolzats per la Regidoria d'Educació i Infà ncia de l'Ajuntament d'Alzira. Dos projectes educatius d'innovació que tenen com a objectiu que els estudiants aprenguen a utilitzar la tecnologia més innovadora aplicada a un fi cultural i social. Amb això es pretén que els estudiants no només adquirisquen un coneixement tecnològic sinó també el valor que a través de la tecnologia s'aconseguixen múltiples objectius.
El regidor d'Educació, Pepe Grau, ha qualificat esta experiència: "Sens dubte esta és una ocasió ineludible que han d'aprofitar els estudiants per tal d'expressar la seua creativitat en els diferents à mbits que es presenten. Hem de ser conscients que qualsevol activitat que ajude els jóvens a expressar-se, a ampliar coneixements, a aconseguir objectius que estimulen les ganes d'aprendre és i serà sempre recolzada per este regidor que també és docent. Hem de donar-li la importà ncia que mereix i este esdeveniment reunix molts centres educatius de la Comunitat Valenciana, per tant, uns poden aprendre dels altres i una idea pot crear-ne una altra. Els desitge molta sort a tots els participants".
Momo és un projecte educatiu d'innovació que pretén unir la tecnologia més puntera, com és la impressió 3D, amb cinema i cultura, ja que té com a objectiu la creació d'un curtmetratge d'animació amb la tècnica de l'stop motion i amb la societat, ja que els curtmetratges hauran de tindre una finalitat social o mediambiental. Els estudiants que participen hauran d'aprendre impressió 3D per imprimir les peces que una vegada acoblades construïsquen la maquinà ria de Motion Control que serà la que suporte i moga la cà mera que gravarà el curtmetratge. Amb ajuda d'un arduino, li programaran moviments precisos a esta maquinà ria per poder rodar el curt. A més, hauran d'escriure el guió i construir els decorats i personatges del curtmetratge.
La Fira Aèria és un projecte l'objectiu del qual és la construcció i creació de drons. Els alumnes aprendran a construir este artefacte volador tan present en la nostra societat. A més, hauran de donar-li una finalitat social o mediambiental que solucione alguna realitat de l'entorn més immediat als mateixos estudiants. Es tracta per tant d'un projecte amb doble valor. No només ensenya els alumnes a construir i treballar amb la tecnologia més puntera, sinó que a través d'esta adquirisquen una major consciència social.
Els dos projectes són transversals i interdepartamentals en els quals participen professors de diferents disciplines com tecnologia, plà stiques, imatge i so, literatura o llengua, entre d'altres. El projecte va començar al novembre amb la formació dels docents. Una vegada formats, són ells els que formen i guien l'alumnat en el desenvolupament del projecte en els respectius centres. Els projectes pretenen anar més enllà i convertir-se en projectes que creen sinergies entre estudiants. Per això, el 17 de maig, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València a Burjassot acollirà un esdeveniment al qual acudiran tots els centres valencians. Una trobada on es projectaran tots els curtmetratges realitzats, es posaran a prova els drons amb el vol de tots ells i s'exposaran tots els treballs realitzats. A més, el mateix dia, l'Escola d'Enginyeria acollirà també l'esdeveniment de "Programa la teua obra", un projecte d'innovació i que unix robòtica i arts escèniques. Una altra iniciativa que El Calidoscopio està desenvolupant en tota la Comunitat Valenciana i que acà a Alzira es farà per primera vegada grà cies a la col·laboració de la Regidoria d'Educació i Infà ncia. En este projecte participen més de 1.000 estudiants de Primà ria, ESO i Batxiller i 87 centres educatius de la Comunitat Valenciana.