ALTEA | CULTURA I ESPECTACLES

La ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ reflexiona a Altea sobre la configuració del paisatge

ELPERIODIC.COM - 11/03/2020

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana organitza dos nous cicles expositius que es poden veure a Altea i a Vilafranca, ciutats que exerceixen la Capitalitat Cultural Valenciana 2019-2020

El Palau Altea inaugura aquest dimecres ‘Paisatges quotidians’ amb l’obra de Xavier Arenós, Aurelio Ayela, Mira Bernabeu, Tania Blanco, Jorge Julve, Xisco Mensua, Joël Mestre, Agustín Serisuelo i Vicente Tirado del Olmo

La ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ continua el seu recorregut per les comarques valencianes a través de diverses exposicions organitzades pel Consorci de Museus a les capitals culturals valencianes 2019-2020, Altea (Alacant) i Vilafranca (Castelló).

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit i el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanyats per l’alcalde d’Altea, Jaume Linares inaugura aquest dimecres l’exposició ‘Paisatges quotidians’ al Palau Altea, una mostra composta per l’obra de Xavier Arenós, Aurelio Ayela, Mira Bernabeu, Tania Blanco, Jorge Julve, Xisco Mensua, Joël Mestre, Agustín Serisuelo, Vicente Tirado del Olmo.

Raquel Tamarit ha incidit en què “aquesta col·lecció ens està permetent vertebrar el nostre territori a través de la cultura, al mateix temps que mostrem les últimes tendències i propostes dels nostres artistes”.

La secretària autonòmica de Cultura ha explicat que “l’adquisició d’obres d’art per part de la Generalitat ens permet incentivar el mercat de l’art al nostre territori i ampliar el patrimoni artístic i creatiu dels valencians i valencianes”.

Pérez Pont ha assenyalat que “en el context del nostre compromís amb l’emergència climàtica aquesta exposició composta per una selecció d’obra de la ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’, és una invitació a reflexionar sobre el nostre ecosistema i les maneres de relació de la humanitat amb el seu entorn”.

El director del Consorci de Museus ha explicat que “estem compartint amb alacantins, castellonencs i valencians aquesta col·lecció que és reflex de l’art del nostre temps. La ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ és una eina per a acostar els nous llenguatges contemporanis a la ciutadania, al mateix temps que constitueix un llegat i una narració historicoartística de la creació actual per al futur”.

En 2017 la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, en el marc del Pla incentiu del patrimoni artístic valencià, va posar en marxa una línia d’adquisició d’obres d’art amb el doble propòsit de dinamitzar el mercat de l’art contemporani, alhora que reuneix un conjunt d’obres representatives de l’estat de la creació artística en el nostre territori.

Les obres que nodreixen aquesta ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ procedeixen d’artistes de diferents generacions i diversos interessos artístics i vitals i per això constitueixen un fidel reflex de l’heterogeneïtat i el dinamisme que caracteritza la nostra escena creativa.

La tercera i última exposició d’aquest cicle que es presenta a Altea reuneix nou artistes amb un conjunt d’obres, en la seua majoria instal·lacions, que exploren des de diferents perspectives l’espai que ens envolta, que constitueix el nostre paisatge quotidià. La globalització, la voracitat de les grans ciutats, l’urbanisme desaforat, l’oblit de les minories, els territoris imaginats de la utopia, tot això són peces d’un puzle que no acaba d’encaixar i que dibuixa un paisatge que no és fàcil però que és el nostre ecosistema exacte.

L’art poques vegades dona respostes, però gaudeix d’una llarga tradició llançant preguntes, qüestionant actituds, mostrant boscos que els arbres no ens deixen veure. Les obres d’aquesta exposició qüestionen els nostres espais de refugi, revelen les estratègies de resistència que assagem, busquen mostrar aquests paisatges quotidians des d’altres perspectives, amb altres mirades.

Capitals culturals valencianes

La distinció de capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic. Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

Des de 2019 i al llarg d’aquest 2020, Altea i Vilafranca acolliran exposicions, obres de teatre, concerts de música i projeccions audiovisuals de la mà del Consorci de Museus, l’Institut Valencià de Cultura, el Cor de la Generalitat Valenciana, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.