Altea participa a la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra Gelada
El passat dijous, 5 de juliol, es va celebrar al Saló dâActes de lâAjuntament de Benidorm la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra Gelada i el seu Entorn Litoral, presidida per Joan Piera Olives i amb la presència dels representants de les diverses institucions i entitats que la composen. Entre dâaltres la directora territorial de Medi Ambient, Carmen Català ; el cap de Servei de Parcs Naturals, José Antonio Hernández; la regidora de Medi Ambient de lâAjuntament dâAltea, Beatriu Nomdedeu i els seus homòlegs de Benidorm i lâAlfà s del Pi, José Ramón González de Zárate i RocÃo Guijarro, respectivament. Va actuat com a secretari el director-conservador José Ramón Viejo.
Durant la reunió es presentar la Memòria de Gestió de lâAny 2017 i va destacar la relació de les orquÃdies silvestres de la Serra Gelada amb una nova espècie  inventariada molt singular i valuosa que incrementa considerablement el valor patrimonial del parc, per la qual cosa sâhan  proposat diverses mesures de protecció per a totes elles. També es va exposar lâestat del Conveni de Vigilà ncia, Control i Gestió MarÃtima que implica els tres Ajuntaments del Parc Natural: Benidorm, LâAlfà s del Pi i Altea, aixà com al Club Nà utic dâAltea i la Generalitat Valenciana, aquesta signatura es realitzarà pròximament. ââAquest conveni serà un dels guanys més importants aconseguits al nostre Parc i que tants beneficis ha dâaportar al futur immediatââ, assenyalava la regidora de Medi Ambient de lâAjuntament dâAltea.
El medi marà va estar à mpliament tractat, âcal recordar que el 88% de les 5.564 hectà rees de lâextensió del Parc Natural corresponen a les praderies marines de Posidonia oceanica- ja que han aparegut dos greus problemes. Un dâells és lâestat en què es troben les nacres, Pinna nobilis, en situació crÃtica per la gran i rà pida mortalitat que les afecta a tot el Mediterrani, a causa dâun parà sit molt actiu que les ataca. Lâaltre problema és lâexpansió dâun coral, Oculina patagonica, propiciada per lâincrement de temperatura de lâaigua pel canvi climà tic, que desplaça a diverses espècies marines, alterant i modificant els ecosistemes. Especialistes capdavanters en els seus camps dâinvestigació, van exposar aquestos problemes, els resultats dels seus treballs i les possibles, encara que difÃcils, solucions, aportant un gran nivell cientÃfic. Cal destacar a la professora Andrea Blanquer Pérez, a José Rafael GarcÃa March de IMEDMAR i a David Gras Olivares de lâInstitut dâEcologia Litoral de El Campello. En este sentit, es va aprovar per unanimitat la constitució dâuna Comissió dâInvestigació per al seguiment dâaquestos assumptes, tal i com correspon a la gestió conservacionista i protectora dâun Parc Natural.
Finalment, es va aprovar el Reglament i Funcionament de la Junta Rectora, amb la proposta de lâAjuntament dâAltea de redactar-lo amb llenguatge inclusiu i es van exposar les propostes dâactuació per a lâany 2018, entre elles la redacció del Pla Rector dâÃs i Gestió del Parc Natural de Serra Gelada (PRUG), com va informar el cap de servei, José Antonio Hernández. En aquest Pla, encara en fase dâestudi i valoració, sâinclouria lâampliació del Parc amb la incorporació de la desembocadura del Riu Algar, lâaflorament volcà nic del Cap Negret i unes dunes i platges fòssils. Tant Beatriu Nomdedeu com Joan Piera van insistir al cap de servei en aquesta proposta dâampliació i que hauria de ser inclosa de manera global al territori del Parc Natural per ser un projecte de futur que complementaria la sostenibilitat del mateix.
Beatriu Nomdedeu va agrair als membres del Consell del Medi Ambient de Altea, i en particular a Rebeca Velasco, biòloga marina, la seua col·laboració ja que dâaquest òrgan consultiu va nà ixer la necessitat de dotar de recursos al Parc Natural, en concret de crear el servei de Vigilà ncia Marina. La regidora va remarcar la importà ncia de proveir de medis aquest servei perquè evolucione cap a un servei dotat de capacitat de investigació. ââÃs imprescindible la investigació per a previndre catà strofes medi ambientalsââ. També va remarcar la importà ncia de la col·laboració entre administracions per a poder desenvolupar projectes de futur.
Â