ALTEA | ENTREVISTES

Altea es mobilitza contra la violència de gènere: “Considere que és necessari escoltar les dones que han sigut maltractades”

ÁNGELA BOSCH - 18/11/2022

Entrevistem a José Luis León Gascón, regidor d'Igualtat i de Benestar Social de l'Ajuntament d'Altea pel 25N

La celebració del Dia Internacional de la Violència contra les Dones ha portat a Altea a elaborar un ampli programa d'esdeveniments, xarrades i actes per a visibilitzar, conscienciar i tractar d'eliminar aquesta xacra que continua arrossegant la societat valenciana des de fa dècades.

Per això, en elperiodic.com hem entrevistat a José Luis León Gascón, regidor d'Igualtat i de Benestar Social de l'Ajuntament d'Altea, perquè ens compte en què consisteix l'agenda d'activitats que han preparat per a aquesta setmana clau contra la violència de gènere i ens explique quins procediments segueix l'Ajuntament de la localitat al llarg de l'any per a atendre les víctimes.

Quins actes ha preparat l'Ajuntament d'Altea amb motiu del 25N?

Des de les Regidories d'Igualtat i de Benestar Social hem elaborat, juntament amb el Consell Municipal de Dones i Igualtat, una agenda molt completa d'activitats dirigides a sensibilitzar i previndre a la ciutadania contra aquesta xacra social que és la Violència de Gènere.

En primer lloc, per a visibilitzar el compromís del nostre Ajuntament amb l'erradicació d'aquesta violència que pateixen les dones pel mer fet de ser-ho, i que té el seu origen en la desigual posició que dones i homes han ocupat i ocupen en la història, instal·larem dues lones, en les façanes de l'ajuntament d'Altea, i de l'Edifici d'Extensió Administrativa d'Altea la *Vella sota el lema: Altea contra les violències masclistes, els dies 18 i 21 respectivament.

A més, des del dilluns i fins al dia 25 realitzarem esdeveniments entre els quals es troben la presentació del llibre “Xiqueta invisible” per a posar el focus en la violència vicària, xarrades amb testimoniatges de dones que han patit violència de gènere, es presentarà l'obra de teatre Antígona al Palau d'Altea i els beneficis es donaran a l'associació Dones amb Veu de la Marina Baixa entre moltes altres.

Dimarts que ve se celebrarà la xarrada “Escoltar les víctimes” en la sala d'actes del centre social per què creu que és important donar veu a dones que han patit violència de gènere?

Considere que és necessari escoltar les dones que han sigut maltractades. Els testimoniatges en primera persona ajuden a comprendre que no es pot posar fi a aquesta violència si no és des de la unitat de tota la societat.

Des de la Regidoria d'Igualtat comptem amb Dones amb Veu i poder conéixer la història d'aquestes dones és un gran privilegi, ja que elles han tingut la fortalesa i la generositat per a, enmig del seu propi procés de reconstrucció i recuperació, crear una associació amb l'únic objectiu d'escoltar, acompanyar, i ajudar a altres dones que volen eixir de l'espiral de la violència.

Dones amb Veu s'encarrega de donar xarrades de sensibilització en els instituts del municipi, per a ocupar-se de les i els menors de les dones víctimes en el moment de presentar denúncia en la Guàrdia Civil, així com per a gestionar els punts violeta que instal·lem en les festes.

Al llarg de l'any quins esdeveniments o campanyes es duen a terme per a frenar o conscienciar sobre la violència de gènere a Altea?

Durant l'any la Regidoria d'Igualtat programa diferents actuacions en matèria de prevenció i sensibilització contra la Violència de Gènere. S'imparteixen formacions en els instituts, i enguany pretenem portar aquestes formacions als col·legis de primària. També cuidem la formació de tots els agents que treballen amb les dones víctimes per a optimitzar al màxim els recursos existents, evitar la revictimització i garantir la millor atenció de les dones.

L'any pròxim treballarem amb les associacions i els comerços del municipi perquè puguem avançar en la sensibilització ciutadana contra la violència de gènere. A més, també crearem una comissió de treball dins del Consell Local de Dones per a traure el major profit als fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

Quins recursos ofereix l'Ajuntament a les dones víctimes de violència de gènere?

Els departaments de Benestar Social i d'Igualtat posen a la disposició de les dones que pateixen maltractament tots els recursos públics existents. Totes les persones professionals d'aquestes àrees actuen sota una coordinació integral de l'atenció a les dones, i que a més en el cas d'Altea s'ha decidit que vaja més enllà i que continue fins a la total recuperació psicològica de la dona. Tots dos departaments compten amb un equip de professionals: treballadores socials, psicòloga, advocada i tècniques d'igualtat que treballa per atendre, informar, assessorar i acompanyar a les dones. Des de l'assistència jurídica gratuïta, a la tramitació de totes les ajudes econòmiques existents, i com deia abans, fins a la recuperació psicològica de les dones que han patit maltractaments.

En aquests últims anys han augmentat o disminuït els casos de violència de gènere a Altea? A què creuen que es deu?

Les dades que manegem a Altea és que el nombre de casos que es denuncien no ha experimentat un increment important. No obstant això, en els pròxims dies sol·licitaré la convocatòria de la taula de seguiment de VioGén, perquè tots els actors que estem involucrats i treballant en l'atenció, protecció i recuperació de les dones, elaborem i aprovem un protocol d'actuació que ens permeta oferir la millor atenció a les dones que fan el pas d'eixir de la violència de gènere.

D'aquesta manera, es coordinaran els serveis municipals de Benestar Social, Igualtat, Sanitat, Policia Local juntament amb els de Guàrdia Civil, Centre Dona 24 hores, Oficina d'Atenció a les Víctimes del Delicte, Torn d'Ofici Especialitzat de Violència de Gènere i Associacions com a Dones amb Veu o Creu Roja.

Quantes denúncies per violència de gènere s'han interposat en la localitat en l'últim any?

Enguany s'han atés 58 dones, 44 d'elles tenien ordre de protecció per violència de gènere, i 14 dones que si bé presentaven indicadors de violència de gènere o no havien presentat denúncia o havia sigut desestimada.

Altea a més està dins dels sistemes Atenpro i Viogén de protecció i seguiment a les Dones víctimes de violència de Gènere. Des que iniciem el 2022 hi ha comptabilitzades 25 dones amb sistema Atenpro de protecció a Altea, 11 de les quals són casos nous. Hui dia, les dades que manegem des del departament de benestar social és que hi ha 13 dones a Altea amb sistema de protecció activat. A més de la violència física, també s'han atés 5 casos de Dones i menors que han patit un altre tipus de violències de gènere com la sexual.

Es tracta d'un número important, malgrat que segurament hi haurà moltes dones que no denuncien per por o per no ser conscients que la violència que pateixen és inadmissible, d'ací la importància de realitzar campanyes de sensibilització ciutadana al llarg de tot l'any.

Quan es detecta un cas quines ajudes ofereix en Ajuntament a aquestes dones i als seus fills?

Les ajudes que ofereixen els departaments de Serveis Socials i d'Igualtat a les dones i als seus fills i filles passen des de l'ajuda econòmica, residencial, així com assistència jurídica gratuïta i atenció psicològica. Des d'aquestes dues regidories de les quals soc responsable, es treballa per a oferir els millors serveis a les dones, facilitant-los el procés i fent-los saber que les acompanyarem durant aquest.

Quin és el perfil de la dona que pateix violència de gènere en el municipi?

No existeix un perfil de dona maltractada. El que tenim clar és que maltracten els homes, que es maltracta a les dones i que l'origen d'aquest maltractament és la discriminació històrica que pateixen les dones pel mer fet de ser-ho. Acabar amb aquesta discriminació, és un objectius de la regidoria d'Igualtat, l'altre és construir una societat més igualitària entre dones i homes i per tant més justa.

Actualment s'estan produint més casos entre gent jove o per contra es donen entre la població més major?

La violència de gènere, igual que no té un perfil de dona, tampoc té una edat concreta. Qualsevol dona pot patir aquesta violència al llarg de la seua vida i com a responsable polític el que més em preocupa és poder facilitar eines a través de la sensibilització, l'educació i la visibilització perquè les dones, les joves i les xiquetes al primer signe sàpien identificar aquesta violència i puguen allunyar-se ràpidament.