ALMENARA | MEDI AMBIENT

Plantació en els Estanys d'Almenara per a celebrar el 25 aniversari de la creació de les microreserves en la Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 16/10/2019

Més de 300 escolars del CEIP Juan Carles I han participat en la iniciativa per a recuperar la flora autòctona

Més de 300 escolars del CEIP Juan Carles I d'Almenara han participat en la zona dels Estanys d'Almenara en una plantació d'espècies autòctones amb motiu del  25 aniversari de la creació de les microreserves en la Comunitat Valenciana, tal com ha explicat el regidor de Medi Ambient, Juan Cruces amb l'objectiu de “continuar ampliant les espècies existents i reintroduint algunes pròpies del nostre espai” al mateix temps que “volem ensenyar als escolars la importància de la flora i de la cura del medi ambient”. Almenara compta actualment amb dues microreserves, la dels Estanys i la de la Platja Casablanca.

A més dels escolars i professors, en la jornada també han participat els tècnics de la Generalitat Valenciana, comptant amb l'aportació de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica en la iniciativa. En la jornada també ha estat el personal de l'Ajuntament d'Almenara, així com els voluntaris d’Acció Ecologista Agró.

Així doncs, en la zona dels Estanys s'han plantat fins a sis espècies diferents. Una d'elles és el Ceratophyllum  submersum, planta aquàtica que es "va llançar" als Estanys, que està en perill d'extinció, i que es busca la seua “reintroducció i recuperació en la zona” segons ha explicat l'edil. A més també s'han plantat “cárices”, que són unes plantes herbàcies típiques de les vores de les zones de marjal, els joncs, que també creixen en les vores de les llacunes.

Tampoc ha faltat la plantació de “mansiega”,  una herbàcia molt important ja que és la que sosté l'hàbitat de la marjal. Una altra espècie ha sigut  el lliri groc, que dona color a la zona a la primavera amb les seues flors. També s'ha plantat ruda de marjal, una espècie catalogada com a vulnerable, ja que és molt estranya en la Comunitat Valenciana, i de la qual precisament  en el LIC Marjal d'Almenara es troba una de les millors poblacions de la Comunitat.

I finalment s'ha buscat l'aposta per intentar reintroduir el “nenúfar”, que en aquest cas va ser en la finca de la Palafanga (La Llosa),  a causa de la proliferació a la zona dels Estanys de tortugues de florida que podrien menjar-se les seues fulles.

MÉS FOTOS