ALMENARA | CULTURA I ESPECTACLES

Lles migracions seran les protagonistes de les exposicions de les festes patronals d'Almenara

ELPERIODIC.COM - 28/08/2024

La mostra “Quan nosaltres érem migrants” arreplega fotografies i testimoniatges dels veïns i les veïnes que van arribar i es van establir en la localitat durant el franquisme

L'exposició “Vinyetes migrants” mostra com el còmic s'ha compromés amb el fenomen migratori

Les persones migrants seran les protagonistes de les exposicions que es duran a terme des de la regidoria de Memòria Democràtica per a les festes patronals d'Almenara, el mes vinent de setembre. La finalitat de les dues mostres que es realitzaran titulades “Quan nosaltres érem migrants” i “Vinyetes migrants” és destacar el fenomen migratori, en un cas en l'àmbit local, i en l'altre mundial.

QUAN NOSALTRES ÉREM MIGRANTS

L'exposició titulada “Quan nosaltres érem migrants”, comissariada per Lara Cardona Fernández, es podrà visitar en el Museu del Molí d’Arròs des del 13 de setembre fins al 25 d'octubre. Hi haurà visites comentades el dissabte 14 de setembre a les 11 i 20 hores, del dimarts 24 al dissabte 28 de setembre a les 11 hores i el dissabte 12 d'octubre a les 11 hores.

La mostra consistirà en una sèrie de fotografies de la gent que va vindre a viure a Almenara en els anys 40 i 50 procedent d'altres parts d'Espanya, i que va permetre el creixement de la població amb la creació de nous barris com la Xicoteta Rússia o l'ampliació de ja existents com El Raval. També s'exposarà diversa documentació de l'època, com per exemple els censos.

A més de les imatges, també hi haurà un important apartat audiovisual, amb els testimonis d'algunes d'aquelles persones migrants procedents d'altres llocs i que es van quedar a viure a Almenara.

Segons ha explicat Lara Cardona Fernández, comissària de la mostra, i responsable del Centre d’Interpretació de la Línia XYZ d'Almenara, la finalitat de l'exposició “és recordar que molts dels actuals veïns i veïnes de la localitat procedeixen d'altres parts i que gràcies a les migracions d'aquells anys de postguerra van arribar a viure i a convertir-se en veïns d'Almenara”.

Així doncs, la intenció és recordar que, en el seu moment, especialment després de la Guerra Civil i durant el franquisme, els espanyols i espanyoles vam ser migrants, arribant a altres zones del país o a l'estranger, buscant unes millors condicions per a poder viure.

Cal destacar la col·laboració dels veïns i les veïnes d'Almenara en aquesta mostra, que han aportat les imatges de l'època, així com els testimoniatges per a les entrevistes i audiovisuals, que han sigut realitzats per Andrea Díaz.

VINYETES MIGRANTS: CÒMIC, MIGRACIÓ I MEMÒRIA

D'altra banda, el Centre Municipal de Cultura acollirà des del dijous 12 de setembre i fins al 18 d'octubre l'exposició titulada “Vinyetes Migrants: còmic, migració i memòria”. El dia de l'obertura, a les 19 hores hi haurà una visita comentada a càrrec de Marc Ferri, que va ser responsable de l'Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània sobre Migracions i Drets Humans.

La mostra es divideix en tres àrees: l'exili, del gran trauma a l'underground i les migracions globals. Al llarg de l'exposició, les vinyetes són les protagonistes d'un recorregut de la història més recent d'Espanya, començant en la postguerra i el franquisme, per a arribar fins a l'actualitat.

 

MÉS FOTOS