elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La reobertura del Torrelló aconsegueix 160 reserves a Almassora

La reobertura del Torrelló aconsegueix 160 reserves a Almassora
  • La nova excavació modifica el traçat i dibuixa una fortalesa del 250 a.C.

El registre de l'Ajuntament d'Almassora conté ja 160 reserves de plaça per a les visites guiades que han arrancat aquest matí en el jaciment arqueològic del Torrelló del Boverot. Una trentena de veïns es desplaçaran aquest cap de setmana fins al recinte per a conéixer els nous segments de muralla descoberts, que modifiquen la configuració preestablida i apunten a una fortalesa de fins a nou metres d'altura en alguns punts amb accés diferent a l'estipulat fins hui.

El recorregut mostra ara dos trams de muralla realitzats amb pedres de mitjà o gran grandària, acarades en la seua part externa o visible. El mur conserva dos angles rectes ben delimitats que marquen l'última de les fases constructives detectades en la muralla. A partir de l'observació dels talls, l'anàlisi de l'estratigrafia i l'estudi dels materials arqueològics descoberts, “podem plantejar que la seua construcció es va dur a terme en els moments finals del segle III a. C. o a l'inici del segle II a. C.”, segons apunta l'arqueòleg municipal, Gerardo Clausell.

En aqueixa fase se centra l'estudi que abordarà l'empresa encarregada de les últimes excavacions i el propi departament de Patrimoni, que destaca l'avanç “molt important” que ha suposat la documentació de nous segments de muralla relacionats amb el final dels esdeveniments bèl·lics esdevinguts en la península ibèrica durant el transcurs de la II Guerra Púnica.

A més, aquests últims treballs han permés documentar nous segments de muralla que reforcen a les anteriors utilitzant una nova tècnica constructiva no identificada en les fases ibèriques del jaciment amb blocs de pedra de grandària mitjana i gran retallats en la seua cara externa. En aquest últim tram, i al costat d'un barranc annex, els operaris han localitzat una porta d'accés a l'interior, la qual cosa possibilita el canvi d'accés al recinte preestablit fins hui.

Paral·lelament a les excavacions arqueològiques, la intervenció ha permés consolidar el primer segment de la muralla republicana trobada anys arrere, de manera que tot el poblat arqueològic del Torrelló es troba quasi consolidat, a excepció de l'últim sector de muralla aparegut en aquesta campanya d'excavació.

Finalitzats els treballs en el jaciment, el departament de Patrimoni ha fixat sis jornades, amb dos grups cada dia, per a mostrar als visitants les últimes troballes derivades de l'excavació durant l'hivern. La reserva de plaça per a la resta de jornades segueix oberta en la web municipal a través de l'apartat Inscripcions Activitats.

Pujar