María José Tormo: “Cal sensibilitzar, conscienciar i visibilitzar en valors igualitaris”
La regidora d'Igualtat d'Almassora destaca que és gratificant observar com la societat s'involucra en les accions de promoció de la igualtat i prevenció de la violència de gènere.
S'acosta el 8 de març, dia internacional de la dona, i l'Ajuntament d'Almassora ha previst la campanya ‘En igualtat sumem totes i tots’ per a sensibilitzar en valors d'igualtat.
elperiodic.com ha parlat amb María José Tormo, regidora d'Igualtat d'Almassora, qui ha destacat a l'importància de “sensibilitzar, conscienciar i visibilitzar en valors igualitaris entre la ciutadania”.
Amb motiu del 8M, dia internacional de la dona, quin és el lema i quins objectius persegueix l'Ajuntament d'Almassora amb la campanya d'enguany?
El lema és ‘En igualtat sumem totes i tots’. En la campanya d'enguany, seguint amb el fil de les anteriors, destaquem la necessitat que totes les persones ens impliquem a aconseguir una igualtat real.
Els objectius que perseguim són la necessitat de sensibilitzar, conscienciar i visibilitzar els valors igualitaris entre la ciutadania i difondre amb contundència la lluita pels drets de les dones. A més, considerem de gran importància la creació d'espais de trobada per a elles i la necessitat de visibilitzar el treball de les dones. Per exemple en actes com el lliurament dels premis Clara Campoamor, on visibilitzem la trajectòria professional i personal de dones d'Almassora.
Quin és el lema del dia internacional de la dona a Almassora?
El lema triat enguany ‘En igualtat sumem totes i tots’.
Quin és el paper de la dona en la vida social, cultural, política i esportiva d'Almassora?
Totes les dones són igual d'importants siga com siga el seu treball o especialitat. Actualment, un 50% de la població mundial són dones. Sí que és veritat que per exemple en el nostre equip de govern comptem amb més dones que homes, o bé que en el municipi comptem amb moltes dones que posseeixen una gran responsabilitat social o cultural com reflectim en els premis Clara Campoamor, on hem premiat a mestres, doctores, investigadores, professionals de la música, actrius o empresàries. En el cas esportiu, el sènior femení del Club Handbol Almassora va aconseguir el ‘play off’ d'ascens a primera divisió.
L'Ajuntament va aprovar l'I Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre dones i homes 2019-2023. Quina valoració fa d'aquesta primera etapa del pla?
L'I Pla Municipal d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes 2020-2024 va suposar un full de ruta en el camí de l'Ajuntament d'Almassora cap al progrés. Aqueix camí va començar fa anys quan creguem la primera Regidoria d'Igualtat de la història del municipi de la mà de la nostra alcaldessa, Merche Galí. Era el moment perfecte per a desenvolupar una àrea específica que abordara els problemes de gènere i els reptes en matèria d'educació.
Aquest treball ha donat els seus fruits durant la primera etapa amb fets importants com la creació de la Unitat d'Igualtat, la signatura del protocol VIOGEN per a l'eliminació de la violència de gènere o la creació del premi Clara Campoamor, entre altres. A més, és gratificant observar com la societat, a poc a poc, s'involucra en les accions de promoció de la igualtat i prevenció de la violència de gènere.
Estan treballant a ampliar el Pla d'Igualtat i adaptar-lo a les noves realitats?
El Pla d'Igualtat és un document viu, una eina de treball que ha d'anar adaptant-se a les noves realitat i necessitats cap a la igualtat efectiva entre dones i homes sense discriminació
En quina ha ajudat aquest Pla d'Igualtat en el dia a dia de la gestió municipal però també de cara a la societat d'Almassora?
L'Ajuntament va incorporar dins del programa polític i d'acció municipal en 2018 el Pla d'Igualtat a nivell intern, per a impulsar la igualtat d'oportunitats en l'àmbit laboral de l'Ajuntament, prorrogant-se l'any 2022. L'any 2020 es va aprovar el mateix pla dirigit a la ciutadania.
Tots dos plans han donat els seus fruits, avançant en la consecució de la igualtat efectiva entre homes i dones i incorporant la perspectiva de gènere en les polítiques municipals.
Quines mesures pren en la gestió diària l'Ajuntament d'Almassora per a afavorir la igualtat?
Mainstreaming de Gènere, és a dir incorporar la transversalitat de gènere en els diversos sectors on intervenen les polítiques públiques. Un dels nostres principals objectius dins del nostre I Pla d'Igualtat intern és “implantar la perspectiva de gènere en la gestió municipal” necessari per a avançar en aquesta matèria i prevenció de la violència. A més, la promoció i ús de la comunicació i llenguatge inclusiu.
En l'educació, què esteu fent des del consistori per a afavorir l'educació en valors d'igualtat i respecte?
El foment de la igualtat i la prevenció de la violència de gènere és una de les nostres prioritats en l'àmbit educatiu. Per això, al llarg de tot el curs escolar s'ofereixen activitats per a xiquetes, xiquets i adolescents en els centres educatius del municipi. A més, sumem actes com a tallers, teatre-fòrum, contacontes, etc. També continguts propis en matèria d'igualtat i prevenció de la violència de gènere, ajustats a cada etapa evolutiva.
En els últims mesos s'ha aprovat la llei de l'avortament i la del ‘sol sí que és sí’, que sens dubte han vingut amb polèmica, sobretot la segona, com les valoreu des de l'equip de govern d'Almassora?
Bo al final són lleis a nivell estatal en les quals els equips de govern municipals no tenim cap mena d'influència… Lleis tan especials han de redactar-se amb molt de cap i sobretot molt sentit comú. Pel que respecta a la llei del “sol sí que és sí” el PSOE ja ha realitzat esmenes per a corregir-la.
Per a acabar, li convidem a llançar un missatge amb motiu del 8M per als veïns d'Almassora que lligen elperiodic.com
Que és important i necessari la implicació de totes i tots per a aconseguir la igualtat real, i convidar a tota la ciutadania a les accions que s'han programat amb motiu de la commemoració del 8M, Dia Internacional de la Dona.