L’UJI reconeixerà amb crèdits la participació de l'alumnat en les Jornades d’Estudis d’Almassora
ELPERIODIC.COM - 12/09/2018La regidora de Patrimoni, Amaya Gómez, i el professor de l'à rea de Geografia Humana de la Universitat Jaume I, Javier Soriano, han presentat aquest matà la programació de les segones Jornades dâEstudis dâAlmassora, les quals se centraran en la influència de l'agricultura en ls oficis, la societat i les construccions locals. El colofó final del programa serà una vista de camp guiada, durant la qual els participants visitaran les restes de les construccions vinculades al reg existents al marge almassorà del riu Millars.
En total, les jornades inclouran quatre ponències d'experts i professors universitaris i una taula redona, les quals se celebraran entre la vesprada del divendres 28 i durant tot el dissabte 29 de setembre. L'alumnat de la UJI que assistisca als actes podrà obtenir crèdits de lliure configuració, com ha destacat Soriano durant la seua intervenció. La inscripció és gratuïta tant per a estudiants com per al públic en general i pot formalitzar-se a partir del pròxim dilluns en les webs municipal, de lâunivesitat i del CEFIRE.
âNo hem d'oblidar que l'Almassora d'avui dia és el resultat de segles d'economia agrÃcola, una activitat que va arrancar ja en l'època neolÃtica i que va suposar un pas fonamental per a la consolidació de pobles i ciutatsâ, ha destacat la regidora de Patrimoni, qui ha agraït âl'inestimable suport del CEFIRE, la UJI i CaixAlmassoraâ, en el saló d'actes de la qual se celebraran les ponències.
âHem aconseguit unir la qualitat a la marca d'aquestes jornades, ja que els i les ponents que participen són professionals de reconegut prestigi nacional i internacionalâ, ha assegurat Soriano, qui també ha recordat que en aquesta edició el programa compta amb una dona experta en tècniques de cultiu sostenible. Per al professor universitari âla societat de La Plana ha sigut agrÃcola durant molts segles i, a pesar que l'activitat ha perdut pes en la nostra economia, la seua empremta segueix presentâ.
Aixà doncs, la inauguració oficial serà a cà rrec del professor de la Universitat d'Alcalá d'Henares José Sancho, qui exposarà el treball âTradició i innovació del paisatge de la Plana: una especial referència al cas d'Almassoraâ. Lâalmassorà és autor d'obres sobre el riu Millars i, actualment, és un dels coordinadors de l'Atles Nacional d'Espanya que edita lâInstitut Geogrà fic Nacional. A continuació arribarà el torn del responsable del Museu del Taulell Manolo Safont d'Onda, Vicent Estall, per a parlar sobre els orÃgens del regadiu en la comarques de la Plana, a partir de les evidències arqueològiques.
La jornada del dissabte 29 arrancarà amb la intervenció Cesca Pérez, responsable de l'empresa d'agricultura ecológia Biofranquesa, i la seua aproximació als canvis que ha patit el cultiu de l'horta i la seua repercussió patrimonial. Finalment, una taula redona sobre l'evolució de l'agricultura i els paisatges d Almassora,tancarà la part teòrica d'aquestes jornades. Aquest debat estarà moderat per l'historiador local Raül Pons i en ell participaran Jesús Bernat, David Gual i Vicente Llop. Precisament Llop, com a expert en el riu Millars, serà l'encarregat de guiar l'eixida vespertina per la ruta de l'aigua, per a la qual l'Ajuntament d'Almassora traslladarà els participants fins a Santa Quitèria amb autobús.