ALMASSORA | MEDI AMBIENT

Galí cedeix la presidència del Millars amb la meitat d’abocaments malgrat trencar la barrera de les mil visites

ELPERIODIC.COM - 30/03/2022

Gestiona 413.000 euros en un mandat d’afluència “històrica” d’usuaris

L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, ha transferit avui la presidència del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars al seu homòleg de Vila-real, José Benlloch, després de dos anys de gestió en els quals ha tramitat 28 contractes i ha administrat 413.000 euros sota l'impacte COVID. Aquesta etapa ha estat marcada pel descens de nous abocaments a la meitat malgrat que, a causa de la pandèmia, el paratge ha rebut un increment de les visites “mai viscut” amb 1.046 atencions a usuarios des de 2020, més del triple que en el període anterior. A més, és la primera vegada que el consorci aconsegueix una subvenció per a executar un projecte de conservació (la recuperació de la Gola Nord).

Tots dos alcaldes, al costat de la primera edil de Borriana, María Josep Safont, han escenificat avui, en el XV aniversari de l'entitat, la presidència rotatòria del consorci després de la junta de govern celebrada en el saló de plens d'Almassora amb la presència de la diputada María Jiménez i representants de la Generalitat Valenciana i el Sindicat de Regs.

Galí ha destacat un fet històric que ha marcat l'evolució del paratge protegit haver assumit la presidència del consorci una setmana abans del confinament domiciliari. Aquest succés, ha recordat, va motivar el “impacte positiu que va fer que fauna i flora prosperessin en llocs on mai hi havia hagut” i, després de la flexibilització de les mesures sanitàries, “una afluència de persones que mai s'havia produït amb famílies, menors i esportistes que van conèixer llavors la joia que suposa el Millars”. No en va, de les 298 atencions a visitants de 2018 a 2019, la xifra es triplica fins a superar les mil en els dos últims anys.

Aquest increment de les visites va motivar la decisió de tancar nous espais al trànsit per a restringir l'accés de vehicles al paratge i així evitar els abocaments il·legals, a més de retirar amb la major celeritat possible qualsevol resta d'escombraries per a evitar que actue com a atractiu de nous abocaments. D'aquesta manera, pesi a l'augment d'usuaris, el consorci ha aconseguit la fita de reduir els focus il·legals, que entre 2018 i 2020 va detectar 108 nous abocaments i entre 2021 i 2022 van ser 54 enfront dels correctes usos del paratge, que han passat de 13 activitats esportives a 25.

També han millorat dades d'important calat: construccions il·legals (d'11 a 2), animals morts (de 19 a 14), vehicles mal estacionats (de 170 a 113) i circulació de vehicles (de 130 a 38) després de la fermesa de la junta directiva de prioritzar a vianants enfront del trànsit rodat per a millorar la convivència i evitar el vandalisme a l'entorn del riu. En aquest sentit, la qualitat de l'aigua s'ha mantingut en els millors registres amb l'albirament de llúdries en 10 punts i l'arribada de flamencs fins a les llacunes.

Altres fites que han marcat la gestió d'aquests dos anys són els projectes de conservació executats, com la recuperació de la Gola Nord en el tram més pròxim a Almassora, que va suposar la consecució de la primera subvenció d'una administració externa. La Generalitat va aportar el 85% dels 51.061,01 euros de l'operació. L'aposta de les cinc entitats que formen part de la junta de govern per distribuir les actuacions entre els tres termes municipals continuarà a partir dels pròxims dies amb l'execució de la nova llacuna a Borriana.