ALMASSORA | MEDI AMBIENT

Un cigne negre visita les llacunes artificials de la Desembocadura del riu Millars

ELPERIODIC.COM - 09/01/2018

Les llacunes artificials localitzades al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, en el terme d'Almassora (Castelló), s'estan convertint en un indret de sorpreses ornitològiques tant per als observadors d'aus com per als excursionistes que s'apropen a conéixer la zona humida. Des de fa uns dies aquestes 3 llacunes artificials ubicades al marge esquerre del riu Millars són lloc de descans i alimentació per a un exemplar de cigne negre (Cygnus atratus). Aquest gran anàtid de plomatge negre i bec roig ha sigut localitzada per un aficionat a l'observació d'aus que sol visitar el paratge de manera regular. «L'hem vist en la llacuna que està més pròxima a la mar. Eren prop de les 9 i mitja del matí. Estàvem a la torre d'observació d'aus i ens ha sorprés un animal molt gran. Semblava molt confiat i estava alimentant-se de vegetació. El cigne en cap moment mostrava cap tipus d'intenció d'amagar-se. Creiem que es tracta d'un animal acostumat a veure a gent perquè en cap moment es va esglaiar», ha detallat l'observador d'aus Jordi Miralles.

Originaris d'Austràlia

El cigne negre és una espècie originària d'Austràlia i Tasmània encara que també va ser introduïda i establerta per tota Nova Zelanda. Aquestes grans aus inconfusibles solen ocupar grans llacs d'aigua dolça i també llacunes salades d'aigües tranquil·les. Prioritàriament s'alimenten de vegetació submergida encara que en ocasions menja altres animals xicotets. Segons la Societat Espanyola d'Ornitologia SEO-Birdlife la presència d'aquestes aus a Espanya és deguda a la introducció per part de nuclis zoològics i col·leccionistes d'aus encara que algunes cites corresponen a exemplars procedents de poblacions introduïdes en altres països d'Europa.

Territorials i agressius

Els cignes negres són aus exòtiques que es comporten d'una manera molt territorial i agressiva en el moment de defendre a la família i el niu. En els paratges on s'estableix acaba convertint-se en una potencial amenaça per a les altres aus aquàtiques autòctones. «Que nosaltres sapiem és la primera vegada que s'observa aquesta espècie exòtica al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars», ha conclòs l'observador d'aus Miralles. De fet aquest mateix aficionat a les aus va veure fa uns pocs mesos un exemplar de roget (Aythya nyroca) a les mateixes llacunes artificials d'Almassora, una observació extraordinària, ja que es tracta d'un ànec tan rar i escàs a Espanya que es troba quasi extingit.

Les llacunes de les aus

Les llacunes artificials d'Almassora es van construir entre els anys 2007 i 2009 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. L'objectiu va ser desenvolupar un projecte de millora i ús públic de la zona humida de la desembocadura del Millars. Entre altres actuacions es van construir tres llacunes artificials, es van senyalitzar diferents itineraris, es van instal·lar diversos observatoris d'aus i una zona recreativa. El més curiós i desconegut és que les llacunes s'abasteixen per gravetat d'aigua de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals d'Almassora (EDAR Almassora) gestionada per FACSA. Les basses tenen diferents profunditats i dues d'elles alberguen illes interiors perquè augmente la diversitat d'hàbitats. Vuit anys després les llacunes s'han convertit en un espai replet de vegetació i amb la qualitat de rebre visitants tan il·lustres com el roget o imprevistos i sorprenents com el cigne negre.