ALMASSORA | EDUCACIÓ

El CEIP Errando Vilar d’Almassora guanya el primer concurs «Què fem amb el fem?»

ELPERIODIC.COM - 05/06/2018

L'equip del CEIP Errando Vilar d'Almassora, format per 19 xiquets i xiquetes de cinc anys del cicle Infantil, tutoritzats per les professores Ana Redondo Gómez i Basilisa Vera Navarro, ha sigut el guanyador de la primera edició del concurs «Què fem amb el fem?» de la Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Urbans de la Universitat Jaume I de Castelló, amb el seu conte «Els peixos i els seus amics».

El jurat ha destacat la implicació per part de l'alumnat en el projecte, així com la difusió obtinguda mitjançant la creació d'un vídeo i la representació del conte als pares i mares de l'alumnat, que ha permès fer extensiva la conscienciació sobre el problema entre les famílies i amistats. A més a més, ha decidit atorgar un segon premi a la resta de treballs presentats pel CEIP Fadrell i els IES Politècnic i Matilde Salvador de Castelló, per la seua qualitat i implicació de l'estudiantat.

El director de la Càtedra Reciplasa-UJI, Félix Hernández, ha ressaltat que la divulgació i la conscienciació sobre la gestió sostenible dels residus urbans és una de les prioritats de la Càtedra, especialment en l'àmbit escolar, amb la finalitat de formar futures persones respectuoses amb el medi ambient. Posteriorment, ha felicitat a tots els equips participants per la seua implicació en la gestió responsable dels residus urbans i ha destacat l'alta qualitat dels treballs presentats.

Així mateix ha agraït la inestimable ajuda del Seminari d'Educació Ambiental de Castelló, en l'organització dels premis i la seua avaluació. L'acte ha comptat amb la participació d'Ali Brancal i Fernando Albarrán, presidenta i director tècnic de Reciplasa; Merche Galí, alcaldessa d'Almassora; Sergi Messeguer, Sergi Mestre i Consuelo García, del CEFIRE a Castelló; Francisco Rambla i Lucía Romero d'Educació Ambiental de Castelló; i Carlos Sales, membre de la Càtedra i del jurat.

El treball guanyador «Els peixos i els seus amics» ha usat les tècniques Rodari per la creació de contes i ha treballat la importància de reciclar a casa i a l'escola mitjançant la participació de tallers de reciclatge i classificació de residus. El conte és un recurs que recorda a tota la comunitat educativa la importància d'usar adequadament els contenidors de reciclatge.

El còmic «Cuidem el nostre planeta» ha sigut la proposta presentada pels vint alumnes de sisè de Primària del CEIP Fadrell, tutoritzats per la professora María José Alegre Jovaní. El treball, realitzat en les àrees de valencià i ciències naturals, té com a objectiu conscienciar de la necessitat de reciclar, reduir i reutilitzar per conservar millor el planeta.

Els deu alumnes de secundària de l'IES Politècnic de Castelló, tutoritzats per la professora María Ángeles Sos Rochera i el professor Joaquim Canales Leiva, han dissenyat i construït un contenidor pel reciclatge de paper. L'acció desenvolupada incloïa la preparació d'un pòster informatiu sobre l'ús dels contenidors, així com una curta xerrada on es presentaven algunes dades sobre la importància del reciclatge de paper.

El treball presentat pels tretze alumnes de segon d'ESO de l'IES Matilde Salvador de Castelló, tutoritzats per la professora Susana Gil Rubio, és una maqueta elaborada amb material reciclat (plàstic, fusta i joguines, entre altres). El centre compta amb un programa que inclou un curs de reciclatge per aprendre sobre els diferents tipus de rebuigs i amb una horta a la part superior de l'edifici per mostrar els beneficis de la natura.

A més a més dels respectius projectes, els participants han elaborat un pòster de presentació que s'ha exposat durant el acte de lliurament de premis. Els guardons consisteixen en una borsa obsequi amb diferent material escolar i una samarreta. Addicionalment, el primer premi està dotat amb una càmera de vídeo per a facilitar futurs treballs per part del professorat implicat. Cadascú dels premiats, així com els centres, han rebut un certificat constatant el premi obtingut.

Més informació: http://catedrareciplasa.uji.es/es/home-alternativa/