Almassora sol·licita a la UE 2,4 milions d’euros en subvencions d’EDUSI
Patrimoni, mobilitat sostenible, energia i administración electrónica copen les ajudes
L'Ajuntament d'Almassora ha conclòs els informes per a la sol·licitud de més de 2,4 milions d'euros en subvencions de la Unió Europea a l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI). Es tracta de les operacions vinculades a administració electrònica i accés de la població a les tecnologies de la informació i la comunicació, mobilitat sostenible, eficiència energètica i patrimoni cultural i històric.
Les cinc lÃnies d'actuació sumen 4.895.000 euros, de manera que el consistori reclama a Brussel·les l'abonament del 50% de la quantia global, tal com figura en l'aprovació de l'estratègia. Per tant, els fons Feder de la Unió Europea sufragaran 2.447.500 euros vinculats a aquestes intervencions en l'urbanisme d'Almassora. L'objectiu principal de les ajudes europees és aconseguir una ciutat més compromesa amb el medi ambient, accessible, respectuosa amb el patrimoni i avançada en l'ús de l'administració electrònica.
L'alcaldessa d'Almassora, Merche GalÃ, ha assenyalat el pròxim hivern com a âdecisiuâ per a la recepció de les ajudes europees, una subvenció âmilionà ria que solament uns pocs municipis de la Comunitat hem aconseguit grà cies a un projecte ambiciós però realistaâ. De fet, Almassora és l'única ciutat de la provÃncia que va aconseguir una subvenció tan elevada en la seua convocatòria.
En concret, de les cinc lÃnies d'actuació més avançades pels tècnics i l'equip de govern, la més quantiosa és la que afecta a l'ampliació de la biblioteca, la climatització del saló d'actes de la Casa de la Cultura (ambdues reformes ja executades) i la construcció del trinquet. Del còmput total de la subvenció que el consistori sol·licita a la Unió Europea, 466.250 euros corresponen a aquests projectes de foment del patrimoni cultural, mentre que altres 456.250 euros permetran finançar el 50% de la intervenció en la Vila i el jaciment arqueològic del Torrelló.
Són dos de les operacions incloses en l'estratègia. A aquestes se sumen el projecte d'administració electrònica i accés de la població a les tecnologies de la informació i la comunicació, que conforma la primera operació registrada en la plataforma virtual del Ministeri d'Hisenda habilitada per a la tramitació electrònica dels procediments. En aquest cas, Almassora sol·licita a Europa 370.000 euros per a acostar l'administració electrònica a la ciutadania.
Quant a l'operació âMillora de la mobilitat urbanaâ, inclou la creació d'itineraris accessibles sense barreres arquitectòniques que connecten barris del municipi i faciliten la seua vertebració, aixà com el desenvolupament d'una xarxa integradora de carrils bici i la millora del servei públic de transport municipal. Suposarà una inversió total d'1,6 milions d'euros dels 10 milions en què està quantificada l'estratègia, de manera que Europa finançarà 805.000 euros per a la seua consecució.