Almassora ofereix l’alberg de Santa Quitèria com a asil per a refugiats afganesos
ELPERIODIC.COM - 23/08/2021L’edifici podria acollir a exiliats 29 anys després de l’arribada de famílies bosnianes
L'Ajuntament d'Almassora ha oferit l'alberg de Santa Quitèria al Govern d'Espanya i la Generalitat Valenciana per a acollir a famílies refugiades afganeses en cas de necessitar allotjament. El departament de Serveis Socials ha coordinat la gestió per a brindar aquest espai públic, que reuneix les condicions d'habitabilitat oportunes, per a l'asil temporal, com va ocórrer en 1992 amb l'arribada de 40 procedents de l'antiga Iugoslàvia.
El gabinet que dirigeix María José Tormo al·ludeix en el seu escrit remés a Govern i Consell al fet que Almassora és membre de la Xarxa de Ciutats i Pobles Acollidors. “Ens agradaria participar i oferir els recursos amb els quals disposem en el municipi: tant l'alberg municipal com els Serveis Socials per a la prestació de recursos d'emergència a possibles refugiats arribats de l'Afganistan”.
En el document, l'Ajuntament d'Almassora refereix el seu oferiment com a “resposta a les mostres de solidaritat del veïnat d'Almassora atesa la greu crisi ocorreguda a l'Afganistan i sobre la base de la legislació internacional en matèria d'asil i acolliment de persones refugiades”.
Tormo ha recordat que l'alberg reuneix les condicions de salubritat necessàries per a acollir a diverses famílies en aquest espai situat en Santa Quitèria. No en va, el Servei Municipal de Manteniment i Logística va realitzar millores en el bloc per a tindre'l en preparat en cas de necessitar-lo per a l'aïllament de possibles treballadors citrícoles estrangers durant la recollida de la taronja. Finalment, cap persona ha requerit d'aquest centre i roman en bones condicions.
“És el moment de fer un pas al capdavant i demostrar, com ja vam fer fa quasi 30 anys amb l'arribada de persones que fugien de Bòsnia, que Almassora és una ciutat solidària de veritat”, segons Tormo. Per això, el seu departament ha traslladat l'oferiment a la Secretaria General d'Immigració i Emigració, a la Xarxa de pobles i ciutats acollidores de la Vicepresidència de Polítiques Inclusives i a la responsable territorial de l'ONG Accem en la Comunitat Valenciana, organització especialitzada a millorar la qualitat de vida de les persones refugiades i migrants.