Almassora forma a quasi 1.900 estudiants en agricultura ecològica
El programa pilot ‘Eduhort’ ensenya a usar compostadors i a cultivar en els col·legis
El departament de Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Almassora ha finalitzat el projecte pilot ‘Eduhort’ amb la participació de prop de 1.900 estudiants per a donar impuls als horts dels centres d'Infantil i Primària del municipi durant el curs 2021/2022. Els col·legis han aprofitat els compostadors per a crear l'abonament que l'alumnat ha utilitzat per a cultivar la terra. Els escolars han aprés els coneixements pràctics bàsics de sembra d'un hort i la cura de la flora i la fauna que sorgeixen en el seu entorn.
Els tallers, dividits en dues parts, han començat amb lliçons de seguretat i salut, on el personal ha explicat l'ús correcte de les eines i la manera de treballar: caminar per damunt de l'hort sense trepitjar cultius o aprendre a diferenciar entre les herbes que interessen i les que no. En segon lloc, els joves han tingut l'oportunitat de plantar hortalisses i herbes aromàtiques com a carlotes, raves, julivert o romer.
L'alumnat ha sembrat llavors i planter per a conéixer les diferents formes de cultiu i ha observat el creixement del cultiu fins a obtindre els fruits. Els dos tècnics d'animació sociocultural també els han explicat com funciona el reg gota a gota i la importància d'estalviar aigua. D'altra banda, l'alumnat també ha fet treballs auxiliars, com elaborar cartells per a fer un seguiment de les plantacions o construir menjadores per a ocells amb objectes reciclats.
En aquest sentit, els tècnics han creat un espai d'aprenentatge per a sensibilitzar a l'estudiantat sobre la importància del medi ambient i les repercussions de les accions humanes sobre la naturalesa. En aquest sentit, els primers compostadors instal·lats en els col·legis per a reciclar les sobres dels menjars dels menjadors escolars han servit per a fabricar l'abonament dels propis horts.
Cada col·legi, excepte Ambaixador Beltrán per les obres de construcció del nou edifici, ha realitzat dues sessions mensuals de dues hores cadascuna per a aprendre agricultura. Tots els centres han seguit el mateix programa, adaptat a les edats dels grups. Els tallers han seguit les directrius dels cultius ecològics en renunciar a l'ús de productes químics.