ALMASSORA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Almassora enfocarà la compra pública innovadora cap al Millars, la Vila i l’agricultura

ELPERIODIC.COM - 30/10/2021

Presenta el pla de reptes després de rebre una subvenció de 161.000 euros de la Generalitat

L'Ajuntament d'Almassora ha detectat ja els reptes cap als quals enfocarà el seu pioner programa de compra pública innovadora. Són tres: potenciació del valor natural i com a espai d'oci del riu Millars, recuperació i posada en valor del sòl agrícola i revitalització de la Vila.

La detecció de reptes forma part de les primeres fases d'implementació del pla per a incorporar la tecnologia com a motor de desenvolupament econòmic i social. La Intervenció municipal i l'empresa Tech Friendly són les encarregades de pilotar aquest programa que compta amb una subvenció de 161.477,90 euros de l'Agència Valenciana de la Innovació, la major per a un municipi de la província.

En el cas de la posada en valor del riu, l'informe l'assenyala com a “actiu mediambiental i paisatgístic de primer ordre”. “Posseeix un alt valor ecològic i ambiental que, sens dubte, ha de ser preservat”, incideix l'informe. Aquesta part proposar incrementar els seus usos potencials a través de corredors verds i connexions que ho acosten al propi municipi i a les localitats veïnes. Es tracta de “rendibilitzar” en l'entorn amb l'objectiu de recuperar i promocionar la desembocadura i del paratge de Santa Quitèria.

Respecte al sòl agrícola, l'estudi aborda l'abandó d'aquestes superfícies de cultiu, que s'agreuja per la pèrdua de massa arbòria, necessària com a pulmó verd del municipi i com a embornal de COâ‚‚. L'informe destaca que entre el nucli urbà principal i la platja existeix una zona de sòl no urbanitzable de protecció agrícola de 4,5 quilòmetres d'amplària l'estat de conservació de la qual és òptim. Per això, aquest repte aposta per impulsar la recuperació del sòl productiu agrícola mitjançant la cerca de noves eines i mecanismes per a evitar l'abandó de l'activitat, així com per a posar-la en valor com a actiu vinculat a la història i la tradició del municipi.

El tercer dels reptes destacats en l'informe és la millora del barri antic, que presenta una sèrie de problemàtiques a solucionar: envelliment de la població, sota índex comercial, degradació dels habitatges i dispersió en la dotació d'espais, infraestructures i actius municipals. Aquest repte aposta per aprofundir en noves solucions d'obra i de programes, entre altres, per a revitalitzar la zona des d'una perspectiva integral, com és el cas de la conversió en zona de vianants ja iniciada amb el cofinançament dels fons FEDER de la Unió Europea.

En els tres casos, el consistori perseguirà la demanda pública a través de la compra de productes o serveis que no existeixen en el mercat i que requereixen d'un procés de codisseny entre la pròpia administració i l'empresa privada. Per això, l'Ajuntament va convidar a més d'un centenar de signatures que operen en el terme municipal per a presentar-los un programa inèdit en la localitat.