elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Almassora arma una estratègia per a combatre l'addicció al joc entre els adolescents

Almassora arma una estratègia per a combatre l'addicció al joc entre els adolescents

    El departament de Serveis Socials d'Almassora s'ha posat mans a l'obra per a lluitar contra les patologies derivades de les addiccions no tòxiques, vinculades a les apostes, els jocs d'atzar, els videojocs o els telèfons intel·ligents. Actuaran al llarg de tot el curs amb prop de 1.100 alumnes i alumnes d'ESO, Batxillerat i Formació Professional i, a més, formaran al professorat i als pares i mares per a detectar els símptomes.

    La decisió arriba després de conèixer els resultats del primer programa de prevenció que va posar en marxa Serveis Socials durant el curs 2017-2018. Les activitats i qüestionaris en els quals va participar l'estudiantat evidencien que un 18,52% són jugadors de risc i que un 3,29% presenta conductes que podrien considerar-se patològiques respecte al joc. Un altre 48,56% juga sense presentar alteracions en la conducta i el 29,63% de la joventut d'Almassora no té contacte amb aquest tipus de joc.

    "Actuar a temps i prevenir que els xics i les xiques adquiresquen hàbits que poden desembocar en addiccions és l'objectiu d'aquest programa, dissenyat sobre la base de les conclusions de l'estudi que ja realitzem el passat curs davant l'alta taxa de penetració del joc entre els joves", ha destacat la regidora de Serveis Socials, Diana Belliure. L'edil ha recordat que les malalties com la ludopatia i les alteracions de la conducta derivades d'aquest tipus d'addiccions desemboquen "en desocupació, exclusió i greus problemes socials als quals haurem de fer front en el futur si no hi posem remei".

    L'estudi també revela que els principals motius per a iniciar-se en el joc són la diversió, el fet que amigues i amics també ho facen i, en tercer lloc, la satisfacció de rebre ingressos econòmics. Aquests seran alguns dels aspectes que treballaran les xerrades preventives i les dinàmiques terapèutiques que es desenvolupessin a partir del pròxim 12 de març, a fi que els i les joves prenguen consciència dels riscos, de les baixes probabilitats de guanyar i de les estratègies de captació que apliquen tant les plataformes digitals com els dispositius de joc presencial.

    Per a pares i mares dels IES Álvaro Falomir i Vila-roja, Serveis Socials obrirà una escola de formació sobre prevenció d'addiccions no tòxiques i oferirà una sessió en cada centre. Similar serà la formació que rebran els docents, als quals els professionals a càrrec d'aquest programa de prevenció explicaran com poden afectar aquestes patologies a l'alumnat que pateix Trastorn de Dèficit d'Atenció (TDA), una població de risc quant a conductes addictives. Així mateix, està prevista una intervenció especial amb l'alumnat del Programa d'Aula Compartida (PAC), que desenvolupa l'Álvaro Falomir en col·laboració amb l'Ajuntament d'Almassora.

    Pujar