La Universitat d’Alacant redueix quasi un 50% la factura de la llum de gener a juny respecte del mateix període del 2022
El consum de la institució ha baixat un 6,65% en el primer semestre de l’any
Les mesures de contenció del consum energètic implantades des d’Infraestructures i la moderació del preu de l’energia han propiciat aquestes xifres
Mesures de contenció del consum energètic, campanyes de conscienciació, una àmplia resposta de la comunitat universitària i la moderació dels preus en el mercat de l’energia. Aquestes serien les claus que han propiciat que la Universitat d’Alacant haja aconseguit un 47,91% d’estalvi en la factura energètica total de les instal·lacions de la institució en el primer semestre de l’any respecte del mateix període del 2022, la qual cosa es tradueix en un estalvi d’un poc més d’1,6 milions d’euros.
En concret, la reducció pel que fa únicament a consum energètic contractat, és a dir, que es compra externament i es paga mitjançant factura, ha sigut d’un 6,65%, segons xifres aportades pel Vicerectorat d'Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral. No obstant això, el notable increment de la producció d’energia d’autoconsum mitjançant plantes fotovoltaiques i l’important descens dels preus de l’energia respecte dels mateixos mesos de l’exercici anterior han resultat aquesta gran diferència.
Segons explica el vicerector d'Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral de la Universitat d'Alacant, Salvador Ivorra, aquests són els primers resultats importants «d’una política de contenció del consum energètic que implementem des de fa mesos».
Aquest tipus de mesures es manifesten, principalment, en una aplicació estricta del Decret llei 14/2022, del pla de xoc d’estalvi i gestió energètica, que va entrar en vigor l’estiu de l’any passat, al qual es van sumar accions complementàries d’estalvi com la instal·lació de sistemes de detecció de moviment i de temporitzadors per a l’apagat de llums, la renovació de punts de llum per llums LED, que permeten que durant determinades franges horàries es puga aplicar una reducció a la intensitat, per exemple, de l'enllumenat del campus, o la instal·lació de portes automàtiques en determinats edificis.
A més, el mes de desembre passat es va inaugurar una àmplia planta fotovoltaica en les zones de l’estabulari i dels equips de suport del Centre de Procesament de Dades (CPD). Aquests dos serveis, precisament, són exemple d’instal·lacions que han de romandre actives per a donar servei les 24 hores del dia. «La nova planta fotovoltaica subministra energia a aquests edificis directament, per la qual cosa ens ha permès un important estalvi energètic», afig Ivorra.
En el mateix sentit, cal destacar altres mesures que s’han implementat i que involucren directament la comunitat universitària. Al mateix temps que es va realitzar una campanya de conscienciació sobre la importància de l’estalvi energètic, des del Vicerectorat d'Infraestructures es va procedir a implementaun exhaustiu control de l’arrancada i l’apagament de maquinària de climatització. Amb això, les instal·lacions que mitjançant procediments naturals (ventilació, para-sols, etc.) podien condicionar-se romanien amb la climatització apagada. «La resposta de la comunitat universitària va ser immillorable no solament en l'acceptació i adaptació a les mesures, sinó en allò que té a veure amb la implicació en el projecte», comenta Ivorra, que afig que «ens trobem amb moltíssimes peticions d'implementació de mesures i d’ajuda per a corregir incidències i crear més millores al campus».
Sobre aquest tema, un altre exemple de la implicació d'aquesta mena de mesures tindrà lloc en el mes d’agost, quan la UA tancarà la sala oberta 24 hores, que passarà a prestar servei en l’horari diürn habitual. «Hem fet una anàlisi detallada i hem detectat que, des que ja no hi ha exàmens al setembre, aquest servei ha deixat d’usar-se». Precisament, edificis com la Biblioteca General o els Serveis Tècnics d'Investigació, al costat dels esmentats estabulari i Centre de Procesament de Dades, són algunes de les instal·lacions que més consum requereixen i, per això, en les quals s’ha d’actuar millor per a l’estalvi.