ALICANTE | SOCIETAT

El Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant rep el Premi ACPV Alacant 2024

ELPERIODIC.COM - 14/06/2024

El guardó reconeix el treball en la “dignificació de la llengua, en el creixement i la consolidació de l’ús social a la nostra ciutat i en la implicació de la gent jove en tot aquest procés”

Acció Cultural del País Valencià Alacant ha reconegut el treball «en favor del valencià i la difusió de la cultura» del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant concedint-li el Premi ACPV Alacant 2024 durant la Festa d’Estiu d’ACPV Alacant celebrada aquest dijous al complex Les Cigarreres.

La vicepresidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Marinela Garcia, ha assenyalat durant el lliurament del premi que «fem aquest senzill homenatge a un servei que des de la UA treballa amb èxit en la dignificació de la llengua, en el creixement i la consolidació de l’ús social a la nostra ciutat i en la implicació de la gent jove en tot aquest procés. Han aconseguit dinamitzar la cultura i l’ús de la llengua dins i fora de la Universitat d’Alacant, abraçant interessos dels estudiants, com ara la música i les arts plàstiques i estenent aquestes dinàmiques no només a tots els centres de la universitat, sinó també a la mateixa ciutat que acull la universitat».

El guardó l’han rebut Francisco Torres Alfosea, vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües, i Ferran Isabel i Vilar, director del Servei de Llengües, que consisteix en uns gravats dels artistes Carme Jorques, Perceval Graells, Javier Pastor i Juanjo Hernández. Torres ha expressat després de rebre el premi que «és un honor rebre aquesta distinció, atorgada per Acció Cultural del País Valencià, tant pel que significa com per qui l’atorga» i ha reconegut el treball de l’entitat, «Acció Cultural és un referent en la lluita pels drets lingüístics i en la defensa de la nostra cultura i el nostre territori».

El vicerector ha assenyalat en la seua intervenció que «també per a la Universitat d’Alacant, la promoció de la llengua i la cultura pròpies sempre han sigut un eix en la seua política, tant en la seua oferta cultural, com acadèmica, i tant per a l’equip actual com per als anteriors», i en referència al premi ha expressat que «avui tinc l’honor d’arreplegar aquest guardó en nom de la Universitat d’Alacant, per raons protocol·làries, però realment és el Servei de Llengües qui el rep i qui mereix aquesta distinció. Gràcies Ferran i a tot el teu equip, pel vostre treball incansable de fer possible el somni, i gràcies Acció Cultural per –amb permís d’Estellés– assumir la veu d’un poble, i ser la veu del teu poble, i ser, per a sempre, poble».

Reconeixement

Acció Cultural del País Valencià ha valorat els diferents mèrits del Servei de Llengües de la UA per ser mereixedor del Premi ACPV Alacant i destaca que «el Servei de Llengües centra la seua tasca principal en activitats relacionades amb la formació i amb l’ús del valencià, impulsant, alhora, la docència en la nostra llengua i la promoció d’un ús de qualitat en els àmbits institucionals i administratius de la Universitat d’Alacant. Entre les nombroses activitats que realitzen en aquest sentit destaquen el Voluntariat Lingüístic i les campanyes “Oh, foll amor”, “Enamora’t de les llengües”, “Enganxa’t a la UA” o “Més valencià”, entre d’altres».

L’argumentari en favor del Servei de Llengües de la UA també reflexa que «són els responsables d’activitats culturals que han tingut una gran acollida en espais universitaris i culturals, com ara les exposicions “Primavera musical”, que va recórrer tot el territori de parla catalana i que fou exposada al Centre de Cultura Contemporània Octubre de València, com també les exposicions “Literatura i cançons” o “Àlbums il·lustrats infantils”. A més a més, han organitzat tota mena de jornades acadèmiques sobre el fenomen de la música valenciana i un seguit de taules rodones, concerts, exhibició de documentals, xerrades, trivials i tallers participatius al voltant d’aquestes exposicions».

Finalment, ACPV recalca que amb aquest guardó «fem un reconeixement a la tasca del Servei de Llengües de la UA en favor de la nostra llengua i la nostra cultura, i agrair-los el seu suport incondicional en la faena conjunta que compartim de treballar per la nostra llengua i la nostra cultura. Sempre han estat al nostre costat en tot allò que hem necessitat i els hem demanat».

Servei de Llengües

La missió del Servei de Llengües és potenciar el coneixement i l’ús del valencià, assegurar la igualtat lingüística de les llengües oficials a la Universitat i impulsar el plurilingüisme de la comunitat universitària. Per a fer-ho possible, despleguem un seguit d’accions de dinamització, de realització de cursos i tallers de formació, d’acreditació i emissió de certificats, i d’assessorament lingüístic.

El Servei de Llengües està format pel director, Ferran Isabel, que compta amb un equip integrat pel subdirector de Llengües, Robert Escolano; pel subdirector de Gestió, Xavier Collado; i per la Secretaria de Llengües, de la qual formen part Ester Andrés, M. Jesús Garrido, Elena Martín, Julio Martínez, Natalia Martínez, M. Teresa Moreno, Anna Puigcerver, Eva María Sánchez, Miguel Ángel Serrano i Asun Urbán. Els membres del personal tècnic del Servei de Llengües són Gemma Alonso, Òscar Banegas, Séfora Bou, Felipe Cervantes, Joan Jordi Coderch, Rosa Esteve, Antoni Estévez, David Garcia Sirvent, Lydia Garrigós, Màrius Gomis, Lídia Jordà, Xavier Lago, Marina Macià, Juli Martínez Amorós, Faust Ripoll, Baltasar Ripoll i Cristina Torres.

La memòria del curs passat reflecteix més de dues-centes accions de foment del valencià i del multilingüisme a través del personal del Servei de Llengües i del Voluntariat Lingüístic. En són un bon exemple les campanyes «Matricula’t en llengües», «Enamora’t amb les llengües», «Enganxa’t a la UA» –amb xarrades sobre multilingüisme amb més de tres mil estudiants de batxillerat–, com també #ElsDirectes d’Instagram del Voluntariat, el projecte de promoció de la lectura LlegimUA, les activitats al voltant de les exposicions #PrimaveraMusical i «Àlbums il·lustrats infantils, lectures gurmet per als més menuts».

Cal destacar la gran acollida a les exposicions realitzades pel Servei de Llengües. El projecte #Primavera Musical ha crescut amb la nova exposició «Literatura i cançons», que itinerarà a partir del setembre; «La música valenciana reviscola» ha visitat setze poblacions aquest curs; «Àlbums il·lustrats infantils», sis. Totes dues van acompanyades de conferències, taules redones, visites guiades, actuacions musicals, etc. A més, enguany s’han fet les III Jornades Acadèmiques #PrimaveraMusical: «La literatura en les cançons», amb un gran èxit de participació.

El suport a la qualitat lingüística de materials docents, administratius i webs en la Universitat ha comportat un total de 15.209 pàgines traduïdes o revisades en valencià, anglès i castellà. 

Tallers de llengües i cursos de valencià

Pel que fa a les activitats formatives, el Servei de Llengües ha fet trenta-cinc tallers de llengües en línia i presencials amb un total de 730 alumnes inscrits. Es tracta dels tallers d’alemany, àrab, català per a estudiants internacionals, italià, japonès, llengua de signes, llenguatge musical, parlem en públic, rus, sabers i sabors, valencià i videojocs.

El Servei de Llengües també ha organitzat quaranta-dos cursos de valencià per a 737 alumnes. Alguns dels cursos no presencials síncrons s’han fet en col·laboració amb les seus de Cocentaina, Elda, la Nucia, Oriola, Petrer, Torrevella, la Vila Joiosa, Villena i Xixona.

Han posat en marxa set aules de conversa als campus d’Alcoi i Sant Vicent del Raspeig i als municipis d’Elda, Oriola, Saix, Torrevella i Villena, que han funcionat entre el 12 de setembre de 2022 i el 2 de juny de 2023, amb 3.183 participacions.

A més, el Centre d’Autoaprenentatge de Llengües ha atès 279 tutories virtuals i ha registrat 4.049 inscripcions a Valencià Bàsic, 1.023 a Valencià Avançat, 278 a Basic English des del Valencià i 58 a Français Débutant des del Valencià. En total, 5.408 persones inscrites als quatre materials que hem oferit en línia durant aquest curs.

MÉS FOTOS