ALICANTE | SOCIETAT

Un seminari de la UA aprofundeix en el passat i present del feminisme en el món àrab

ELPERIODIC.COM - 07/03/2024

Demà comencen les conferències a la Seu Ciutat d’Alacant

El moviment feminista al món àrab sorgeix al final del segle XIX a Egipte, únic país no colonitzat, ja que aleshores era un protectorat britànic, i apareix lligat al concepte d’estat i en defensa de la nació davant del sionisme. D’aleshores ençà, el feminisme s’ha estès i ha adoptat formes diverses, tantes com el nombre de països i visions culturals i religioses abasta l’ampli concepte de món àrab.

D’algunes se’n parlarà en el seminari «De l’harem domèstic a l’activisme en xarxes: un segle de moviments feministes en el món àrab» que s’inaugura demà, 8 de març, a les 17,30 h, a la sala Miguel Hernández de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. Organitzat per l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, el dirigeixen les professores Naïma Benaicha, Eva Lapiedra i Inma Garro.

«En aquest seminari, que ja va per la cinquena edició, expliquem la llarga trajectòria d’aquest moviment que, no obstant això, s’ha visibilitzat els últims anys gràcies a les anomenades primaveres àrabs», explica la professora Benaicha. D’aquesta manera, en la sessió de demà, després de la benvinguda institucional per part de José María Ferri, degà de Filosofia i Lletres, i Jorge Olcina, director de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, es deixarà pas a l’exposició i al debat sobre premsa femenina, mentre que la setmana vinent, el dia 15, amb el títol de «Mirades i perspectives» intervindran Nieves Paradela, de la Universitat Autònoma de Madrid, qui parlarà sobre «El feminismo árabe y su lucha por los derechos de la mujer. Un análisis de las diversas etapas desde su aparición, a finales del siglo XIX, hasta hoy» i, posteriorment, Eva Lapiedra, explicarà «Los distintos referentes de las primeras feministas árabes».

El dia 22, la jornada se centrarà en el desenvolupament del moviment al Magrib amb la conferència «Los movimientos feministas en Argelia. Evolución y desarrollo en el siglo XXI», per part de Naïma Benaicha, i «Los inicios del movimiento feminista en Marruecos», a càrrec de Inmaculada Garro.

Ja a l’abril, el dia 19, serà el torn per a la jornada dedicada a «Egipte: pioneres del XIX i activistes del XXI», en la qual Fátima Contreras, de la Universitat de Sevilla, parlarà sobre «Huda Shaarawi y su lucha como pionera del feminismo en Egipto», i Nerea Serrano, de la Universitat d’Alacant, aprofundirà en «El feminismo egipcio en el siglo XXI: corrientes y tendencias».

Amb el títol «Dones, música i imatge: un segle d’artivisme», finalitzarà el seminari, el 26 d’abril, amb les conferències de Pilar Garrido, de la Universitat de Múrcia, sobre «Los feminismos árabes a través de las imágenes. Del siglo XX al siglo XXI», i de Pedro Rojo, de la Fundació Al Fanar, que girarà al voltant d’«Un siglo de evolución de la música árabe. De las divas a las raperas».

El seminari està obert al públic en general i, l’organització podrà emetre, amb petició prèvia, un certificat de participació. «Amb aquestes jornades volem retre homenatge a totes les persones que s’han enfrontat a les seues societats i han aconseguit ocupar l’espai públic», comenta Naïma Benaicha, que subratlla: «Però cal no oblidar que les dones continuen lluitant.»