elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA reuneix més de cent cinquanta experts en ciències marines i economia blava en la segona trobada del programa ThinkInAzul

La UA reuneix més de cent cinquanta experts en ciències marines i economia blava en la segona trobada del programa ThinkInAzul
  • El projecte aplega més de quatre-cents investigadors de set institucions i ha generat més de cinquanta articles i cent comunicacions en congressos científics

El campus de Sant Vicent del Raspeig de la Universitat d’Alacant (UA) és l’escenari de la segona trobada del Pla Complementari de Ciències Marines ThinkInAzul de la Comunitat Valenciana. Aquest esdeveniment reuneix des d’avui i fins al 13 de juny més de cent cinquanta investigadors de les institucions científiques participants i empreses representatives del sector amb l’objectiu de compartir avanços i promoure la conservació del medi marí i la innovació en aqüicultura i economia blava. El projecte ThinkInAzul es coordina des de la Universitat d’Alacant i l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

La trobada, que té lloc a l’edifici d’Òptica i Optometria, ha sigut inaugurada per Rafael Sebastián, director general de Ciència i Investigació de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació; Francisco Juan Espinós, director general de Pesca de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i Juan Mora Pastor, vicerector d’Investigació de la UA.

Durant la trobada es presentaran els resultats obtinguts l’últim any, juntament amb noves línies de recerca, al mateix temps que es dissenyen estratègies i es traça un full de ruta per als pròxims mesos amb la cerca de sinergies entre els trenta-nou grups de treball, ja que, tal com assenyala Carlos Valle, professor de Ciències de la Mar i Biologia Aplicada de la UA i co-coordinador de ThinkInAzul, «la col·laboració i l’intercanvi de coneixements entre els investigadors i els sectors productius prometen generar innovacions significatives i solucions sostenibles per als desafiaments que enfronta el futur de l’aqüicultura».

El projecte GVA-ThinkInAzul, que té un pressupost total de deu milions d’euros, compta amb més de 415 investigadors de set institucions diferents, i entre els seus resultats hi ha la publicació de més de cinquanta articles científics i la participació, amb més de cent comunicacions. en congressos i simposis en diversos àmbits marins.

Avui es desenvoluparan sessions paral·leles en les quals s’abordaran qüestions com el monitoratge ambiental, la reproducció i genètica, la nutrició i benestar; salut en aqüicultura i malalties emergents, la qualitat i innovació i les tecnologies per a una aqüicultura de precisió i sostenible, així com l’economia blava i la interacció aqüicultura-medi marí i ciència ciutadana.

Demà, dia 12, la jornada començarà amb la presentació del Congrés de l’EAS 2025, que se celebrarà a València el setembre del 2025, on s’espera l’assistència de més de tres mil congressistes. Posteriorment, els responsables de cada grup de treball exposaran les conclusions de la jornada anterior, en què es destacaran els assoliments anuals i s’establirà un full de ruta per als pròxims sis mesos.

El tercer i darrer dia del GVA-ThinkInAzul començarà amb un radar d’innovació en què es presentaran els vint resultats de més interès comercial identificats en l’informe anual, amb la col·laboració dels agents d’innovació de les entitats participants en el projecte. En aquest radar participaran representants de la indústria, la Xarxa d’Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID), la Fundació de la Comunitat Valenciana d’Investigació d’Excel·lència (ValER), plataformes tecnològiques i comunicadors científics.

«Aquesta segona trobada és una oportunitat excepcional per a enfortir la comunitat científica compromesa amb la protecció i sostenibilitat del medi marí. Amb l’assistència de més de cent cinquanta investigadors es viuran dos dies d’intensa participació i cooperació», assegura Jaume Pérez, professor de recerca del CSIC en el IATS i coordinador de ThinkInAzul.

ThinkInAzul

El programa de Ciències Marines ThinkInAzul reuneix set comunitats autònomes (Andalusia, Balears, Canàries, Cantàbria, Comunitat Valenciana, Galícia i Regió de Múrcia) amb el compromís d’integrar i potenciar la recerca marina en aquests territoris, i promoure, alhora, una xarxa de centres d’excel·lència per a abordar de manera cooperativa reptes en recerca marina, aqüicultura sostenible i iniciatives d’economia blava.

El ThinkInAzul de la Comunitat Valenciana (GVA-ThinkInAzul) és un consorci constituït per trenta-nou grups de recerca que agrupa més de 370 investigadors del CSIC, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat Jaume I i la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir.

MÉS FOTOS
La UA reuneix més de cent cinquanta experts en ciències marines i economia blava en la segona trobada del programa ThinkInAzul - (foto 2)
La UA reuneix més de cent cinquanta experts en ciències marines i economia blava en la segona trobada del programa ThinkInAzul - (foto 3)
La UA reuneix més de cent cinquanta experts en ciències marines i economia blava en la segona trobada del programa ThinkInAzul - (foto 4)
La UA reuneix més de cent cinquanta experts en ciències marines i economia blava en la segona trobada del programa ThinkInAzul - (foto 5)
Pujar