Presentació del node CLARIAH-UA en la Universitat d’Alacant
Té com a objectiu promoure la investigació en humanitats digitals amb el suport de les infraestructures europees CLARIN-ERIC i DARIA-EU
Dimarts, 11 de juny, tindrà lloc la presentació del node CLARIAH-UA a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres II de la Universitat d'Alacant (UA). A aquesta jornada assistiran més de 50 persones i començarà amb les intervencions de Rafael Molina Carmona, vicerector de Transformació Digital i membre del grup d'Investigació en Tecnologies Intel·ligents per a l'Aprenentatge (Smart Learning), al costat de Manuel Marco Such, director tecnològic del Centre Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i membre dels grups d'investigació Lucentia i Transducens. Després hi haurà conferències i taules redones, l'assistència a les quals està oberta al públic en general, però especialment a tots els grups d'investigació de la Universitat d'Alacant
CLARIAH-UA és una infraestructura d'investigació en la UA que té com a objectiu promoure la investigació dels diferents grups d'investigació en humanitats digitals de la Universitat d'Alacant amb el suport de les infraestructures europees CLARIN-ERIC i DARIA-EU.
CLARIN-ERIC i DARIAH-EU formen part del Fòrum Estratègic per a les Infraestructures d'Investigació (ESFRI per les sigles en anglès), format pels estats membres de la UE i la Comissió Europea, que es va constituir el 2002 amb l'objectiu de coordinar una estratègia comuna en matèria d'instal·lacions científiques i infraestructures d'investigació.
CLARIN-ERIC (Infraestructura Comuna de Tecnologia i Recursos Lingüístics) està formada per centres de 23 països amb l'objectiu de donar suport a l'intercanvi, ús i manteniment de dades i eines lingüístiques per a la investigació en ciències socials i humanitats. Un dels objectius principals de CLARIN és garantir que tots els recursos i eines lingüístiques integrades en la infraestructura siguen accessibles des d'un portal comú a tots els investigadors.
DARIAH-EU (Infraestructura d'Investigació Digital d'Arts i Humanitats) pretén potenciar amb tecnologia digital la investigació i la docència en les arts i les humanitats. DARIAH centra els seus esforços a impulsar la producció, preservació i intercanvi de dades, serveis i eines computacionals multimodals, garantir-ne l’accessibilitat i difusió a llarg termini. Al mateix temps, la infraestructura també ofereix material didàctic i oportunitats de formació per a facilitar el desenvolupament d'habilitats d'investigació digital, com també l'adopció de bones pràctiques a escala transnacional i transdisciplinària.
CLARIAH-UA és un node que forma part del consorci nacional CLARIAH-ES, en el qual formen part, al costat de CLARIAH-UA, diferents nodes nacionals amb l'objectiu de promocionar aquestes infraestructures i organitzar-hi la participació oficial d'Espanya.